17.6 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠρόσκληση Μπάιντεν σε Μητσοτάκη για επίσημη επίσκεψη μετά την πανδημία

Πρόσκληση Μπάιντεν σε Μητσοτάκη για επίσημη επίσκεψη μετά την πανδημία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που οργάνωσε ο Λευκός Οίκος, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θα έρθει να τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψει ο κορονοϊός. Μάλιστα, δεν έκρυψε την επιθυμία του για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό.
«Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Εχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με τη φράση «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα», ο Τζο Μπάιντεν έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, καθώς υπενθύμισε ότι είχε συνεργαστεί για παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη. «Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πως θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν το έχω ακόμα εγκαταλείψει (το Κυπριακό)», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στους Ελληνες ομογενείς. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και οι βουλευτές Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης και Γκας Μπιλιράκης, καθώς και ο λομπίστας Μάικ Μάνατος, ο οποίος πήρε ανοιχτή πρόσκληση από τον πρόεδρο για να τον επισκεφτεί, ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο Γιώργος Τσούνης και άλλα εξέχοντα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Εντός του 2021 η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι έγινε μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την οποία χαρακτήρισε ιστορική διότι οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν ότι αυτό έχει να γίνει πάρα πολύ καιρό.
«Δείχνει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής Κυβέρνησης να επανεκκίνησει τη διατλαντική συνεργασία. Ο κ. Μπάιντεν έχει πει ότι πιστεύει πάρα πολύ σ’ αυτό και σε συνεργασία με όλους τους πολυμερείς θεσμούς» τόνισε η κα Πελώνη, η οποία ανέφερε ότι η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα.
«Είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει ο κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής και έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο. Στο καλύτερο, ίσως, επίπεδο των τελευταίων ετών. Αναγνωρίζεται η Ελλάδα ως ένας κρίσιμος σύμμαχος και δύναμη σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί και το πολύ θερμό μήνυμα του κ. Μπάιντεν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», συμπλήρωσε.
Επιπλέον είπε ότι θα ήταν λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και υπογράμμισε πως με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η Ελλάδα αναγνωρίζεται όχι μόνο ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, αλλά και των ιδανικών της Ελευθερίας, των ιδανικών που ενέπνευσαν και την αμερικανική Επανάσταση, που ενώνουν και τους δύο λαούς.
Για τη Σύνοδο Κορυφής
«Το κείμενο της Κοινής Δήλωσης των ηγετών των 27 είναι ρεαλιστικό και ισορροπημένο. Το σημαντικό είναι ότι πατάει πάνω στην έκθεση Μπορέλ και σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, που σημαίνει, ότι επαναφέρει και όποια προηγούμενη απόφαση υπάρχει», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιγράφει μία διττή προσέγγιση, «καρότου και μαστίγιου», η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για θετικά μέτρα, ενώ βάζει και περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.
«Αυτό προφανώς αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι όποιες οριστικές αποφάσεις -όπως αναφέρεται στη Κοινή Δήλωση- παραπέμπονται καταρχάς τον Ιούνιο. Κυρίως, όμως, ότι τα όποια θετικά μέτρα και οι αποφάσεις, είναι υπό αίρεση, έχουν όρους και προϋποθέσεις και βεβαίως θα είναι και αναστρέψιμες. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και επιτήρηση για τις τελικές αποφάσεις και βεβαίως κάθε κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, προφανώς θα φέρει πίσω και την όποια θετική ατζέντα. Δεν δίνεται, δηλαδή, λευκή επιταγή», συμπλήρωσε η κα Πελώνη.
Επιπλέον υπογράμμισε την αναστρεψιμότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις διότι, όπως εξήγησε, στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει αυτό που λέει η ελληνική Κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, ότι έπρεπε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία.
«Τα περιοριστικά μέτρα και οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είναι εργαλείο πίεσης για αλλαγή της συμπεριφοράς. Αναγνωρίζεται, λοιπόν, στην Τουρκία ότι έδειξε κάποια βήματα προόδου προς την αποκλιμάκωση, ωστόσο αυτό πρέπει να αξιολογηθεί ότι έχει συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου. Βεβαίως θα είναι αναστρέψιμο το οτιδήποτε, εφόσον επανέλθει σε αυτές τις συμπεριφορές. Αρα, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποφασίζει τι είδους σχέση θέλει με τους γείτονές της και εν τέλει τι είδους σχέση θέλει με την Ευρωπαϊκή Ενωση», πρόσθεσε.
Για την πανδημία
Για την πανδημία η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι εδώ και πάρα πολλές ημέρες ξεδιπλώνεται το έκτακτο σχέδιο για το ΕΣΥ στην Αττική, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη πίεση. «Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Προστίθενται συνέχεια κλίνες και προχωράει η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Τα κρούσματα είναι υψηλά, αλλά υπάρχει μία εικόνα σταθεροποίησης σε εισαγωγές και εξιτήρια τις τελευταίες μέρες. Το τελευταίο 48ωρο, μάλιστα, υπάρχει και μείωση εισαγωγών», συνέχισε. Επ’ αυτού ανέφερε ότι για παράδειγμα στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο είχαμε την Πέμπτη 60 εισαγωγές, ενώ τις προηγούμενες μέρες ήταν και πάνω από 100, στον Ευαγγελισμό είχαμε 44 εισαγωγές, ενώ τις προηγούμενες μέρες ήταν επίσης γύρω στις 100. «Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Την παρακολουθούμε και όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή. Το Σύστημα Υγείας αντέχει, παρά την πολύ πιεστική κατάσταση», σημείωσε.
Η κα Πελώνη είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στην κοινωνία και ψυχολογική κόπωση και πως κάθε εβδομάδα η Επιτροπή αξιολογεί τα επίκαιρα δεδομένα και εισηγείται. «Η Κυβέρνηση πάντα αναζητά τρόπους για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, για μικρές ανάσες ελευθερίας, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση. Μένουμε σε αυτή τη στόχευση. Πρέπει να είμαστε λίγο υπομονετικοί όλοι, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί για να μπορέσουμε να χτίσουμε το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) άνοιξε η πλατφόρμα για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70 έως 74 ετών και έχουν φύγει χιλιάδες sms από το πρωί. Ελπίζουμε ότι όσο προχωράμε τους εμβολιασμούς και όσο ανοίγει ο καιρός αυτές οι ανάσες μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ