20.9 C
Athens
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΠρος ύφεση οδεύει για δεύτερη χρονιά η οικονομία της Γερμανίας

Προς ύφεση οδεύει για δεύτερη χρονιά η οικονομία της Γερμανίας

Τα προβλήματα στον κατασκευαστικό τομέα και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, ιδίως από την Κίνα, αναδεικνύουν διαρθρωτικά ζητήματα

Τα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας συνεχίζονται, με τη χώρα να αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο να κλείσει το 2024 σε ύφεση.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος, αντί για τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη 0,3% και σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχή χρονιά συρρίκνωσης.

Αυτές οι δυσοίωνες προοπτικές καθιστούν τη Γερμανία τη μόνη οικονομία της G7 που προβλέπεται να συρρικνωθεί το 2024, συνεχίζοντας την πτώση κατά 0,3% το 2023.

Η ύφεση αντανακλά τις παρατεταμένες διαρθρωτικές προκλήσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησης από τον μεταποιητικό της τομέα και τις δυσμενείς επιπτώσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού, ιδίως από την Κίνα.
Ελπίδα για ανάκαμψη το 2025

Παρά τις δυσοίωνες βραχυπρόθεσμες προοπτικές, η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2025, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1%, ελαφρώς υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1,0%. Μέχρι το 2026, η ανάπτυξη θα μπορούσε να φθάσει το 1,6%, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της σταθεροποίησης του πληθωρισμού.

Οι προβλέψεις αυτές, ωστόσο, εξαρτώνται από την επιτυχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής δέσμης 49 μέτρων είναι ζωτικής σημασίας. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομίας με την προώθηση των επενδύσεων, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων διαρθρωτικών ζητημάτων.

Ο Χάμπεκ τόνισε ότι εάν το σχέδιο αυτό τεθεί με επιτυχία σε εφαρμογή, “η οικονομία θα είναι ισχυρότερη και περισσότεροι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην εργασία”, αλλά η επιτυχία του εξαρτάται από την υποστήριξη και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του ελεγχόμενου από την αντιπολίτευση Bundesrat.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η κυβέρνηση αναθεώρησε τις προβλέψεις της.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,2% το 2024 από 5,9% πέρυσι, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια, σταθεροποιούμενος στο 1,9% έως το 2026.

Αυτά τα μειούμενα ποσοστά πληθωρισμού, παράλληλα με τις αυξήσεις των μισθών και τις φορολογικές ελαφρύνσεις, θεωρούνται καθοριστικά για την αναζωογόνηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μέτρια οικονομική ανάπτυξη το 2025.
Οι διαρθρωτικές προκλήσεις παραμένουν

Οι οικονομικοί αγώνες της Γερμανίας επιδεινώνονται από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις του Ινστιτούτου ifo, το οποίο έχει τονίσει ότι η οικονομία της χώρας είναι “κολλημένη στην κρίση”. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τόσο οι κυκλικοί όσο και οι διαρθρωτικοί παράγοντες επιβαρύνουν σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της Γερμανίας.

“Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει και φυτοζωεί, ενώ άλλες χώρες αισθάνονται την ανάκαμψη”, δήλωσε ο καθηγητής Dr. Timo Wollmersh?user, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου ifo.

Ο ίδιος αποδίδει την κακοδαιμονία σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η ψηφιοποίηση, οι δημογραφικές αλλαγές και οι γεωπολιτικές αναταράξεις, όπως το σοκ των τιμών της ενέργειας και ο μεταβαλλόμενος ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία.

Η βιομηχανική βάση της Γερμανίας έχει πληγεί σοβαρά για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ύφεση έχει τις ρίζες της σε διαρθρωτικά ζητήματα και δεν αντανακλά απλώς μια προσωρινή κυκλική επιβράδυνση.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση έπεσε κατακόρυφα στο 40,6 τον Σεπτέμβριο του 2024, τον 27ο συνεχή μήνα συρρίκνωσης, κατατάσσοντας τον ως τον δεύτερο χειρότερο παγκοσμίως μετά τη Μιανμάρ.

Αυτή η μακροχρόνια ύφεση, ιδίως στις εξαγωγικές παραγγελίες, είναι πρωτοφανής τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Dr. Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, υπογράμμισε το λεγόμενο “σοκ της Κίνας” ως βασικό παράγοντα, σημειώνοντας ότι κλάδοι όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η μηχανολογία δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στον αυξημένο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.
Εταιρικές εξαγορές και στρατηγικές πωλήσεις στον ορίζοντα

Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, οι γερμανικές εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο σε ξένους αγοραστές για να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα ή γίνονται ελκυστικοί στόχοι για εξαγορές.

Η Deutsche Bahn, ο εθνικός σιδηροδρομικός φορέας της Γερμανίας, συμφώνησε πρόσφατα να πωλήσει τη θυγατρική της εταιρεία εφοδιαστικής Schenker στη δανική ανταγωνίστρια DSV έναντι περίπου 14 δισ. ευρώ. Αυτή η εισροή μετρητών αναμένεται να προσφέρει την πολυπόθητη οικονομική ανακούφιση στην Deutsche Bahn, η οποία αγωνίζεται με λειτουργικές ανεπάρκειες και συχνές καθυστερήσεις.

Παράλληλα, η Commerzbank, ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικός πιστωτικός οργανισμός της Γερμανίας, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για εξαγορά από το εξωτερικό. Η UniCredit, ο ιταλικός τραπεζικός γίγαντας, αύξησε διακριτικά το μερίδιό της στην Commerzbank στο 21%, ενισχύοντας τις εικασίες ότι μια εχθρική εξαγορά είναι στον ορίζοντα.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει ταχθεί υπέρ των διασυνοριακών τραπεζικών συγχωνεύσεων, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να ενοποιηθούν για να είναι αποτελεσματικά ανταγωνιστικές στην παγκόσμια σκηνή.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες γερμανικές εταιρείες μεταφέρουν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό. Η BASF, ο γίγαντας της χημικής βιομηχανίας, κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στην Κίνα αξίας 10 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη τάση των εταιρειών να στρέφονται στις διεθνείς αγορές για να εξασφαλίσουν ανάπτυξη.

Η μεσαίου μεγέθους εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Techem πωλήθηκε επίσης πρόσφατα από τους Ελβετούς ιδιοκτήτες της στην αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων TPG, αντανακλώντας ένα ευρύτερο μοτίβο ξένων εξαγορών στη γερμανική αγορά.

Πηγή:euronews.gr
Piero Cingari

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ