«Εδώ φαίνεται πως έχουμε τη νέα Ελβετία της Ευρώπης…είναι απίστευτα αυτά που έχετε καταφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset-Management (GSAM) και πρώην υπουργός αρμόδιος για τον χρηματοοικονομικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου Τζιμ Ο’ Νιλ σε δείπνο του Economist με θέμα Global Economy and Financial ServicesManoeuvring through the current turmoil .
Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ζωντανό παράδειγμα για να ισχυριστεί κανείς: «ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην Ελλάδα σε αντιδιαστολή με το «εξαιρετικά δύσκολα προβλέψιμο διεθνές περιβάλλον», εκφράζοντας επιφυλάξεις κατά πόσο η ευρωπαϊκή οικονομία είναι απολύτως προστατευμένη απέναντι στα σοκ. Τόνισε μάλιστα ότι αν συνεχιστούν για πολύ ακόμη οι αυξήσεις των επιτοκίων υπάρχει ο κίνδυνος «να δούμε επιπλοκές σε μέρη στα οποία δεν είχαμε φανταστεί».
«Είμαστε μάρτυρες μιας μετατόπισης της ισχύος στις BRICS; Επινόησα προσωπικά τον όρο BRICS και η απάντηση είναι ότι δεν ξέρω», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας σε κάθε περίπτωση ότι η Ινδία θα καταστεί σύντομα η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Attica Bank
Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την πιθανότητα νέων χρηματοοικονομικών κρίσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού, σημειώνοντας ότι η τρέχουσα γενιά τραπεζιτών και επιχειρηματιών δεν είναι συνηθισμένη σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν τα υψηλά επιτόκια. Αναφερόμενη στην προηγούμενη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, πριν από 15 χρόνια, επεσήμανε ότι τότε τα κριτήρια δανεισμού ήταν πολύ χαλαρά και οι κανονισμοί ανεπαρκείς, ενώ μίλησε ακόμη για ισχνή παρέμβαση των κυβερνήσεων και των εποπτικών αρχών. Από τότε, τόνισε, έχει ενισχυθεί σημαντικό το ρυθμιστικό περιβάλλον, φέροντας ως παράδειγμα τα αυστηρά στρες τεστ.
Η κ. Βρεττού αναφέρθηκε σε μέτρα που βοήθησαν τις τράπεζες να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της πανδημίας και έριξε βάρος στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Για τις τελευταίες είπε ότι έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία, μετά και την απομόχλευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ότι έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, καθώς και καλή ποιότητα καταθέσεων. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank τόνισε, τέλος, ότι υπάρχουν οι δομές και τα συστήματα ασφαλείας ώστε να αντιμετωπιστεί οποιοσδήποτε κίνδυνος τυχόν προκύψει.