Δεν είναι μόνο η κακή καρδιαγγειακή υγεία που μπορεί να κάνει ζημιά στον εγκέφαλο αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας, αλλά και η κακή ψυχική υγεία – ιδίως η κατάθλιψη ακόμη και σε σχετικά νεαρή ηλικία – μπορεί να έχει παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις. Aντίθετα η ευτυχία φαίνεται να προστατεύει από την άνοια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την κατάθλιψη με την άνοια, αλλά οι περισσότερες είχαν αναδείξει τη συσχέτιση αυτή σε προχωρημένη ηλικία. Αντίθετα, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι ακόμη και η πρώιμη κατάθλιψη σε πολύ μικρότερη ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών μετά από δέκα χρόνια και τελικά σε άνοια στην τρίτη ηλικία.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς και του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Weill του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα της νόσου Αλτσχάιμερ «Journal of Alzheimer’s Disease», μελέτησαν περίπου 15.000 ανθρώπους 20 έως 89 ετών, συσχετίζοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης με την πιθανότητα άνοιας. Τα σχετικά τεστ έδειξαν ότι μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη είχε το 13% των νέων ενηλίκων (20-49 ετών), το 26% των ατόμων μέσης ηλικίας (50-69) και το 34% των ανθρώπων τρίτης ηλικίας (70-89).
Διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα των 6.122 γηραιότερων ατόμων με μέση ηλικία 72 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία, η πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης ήταν κατά μέσο όρο 73% μεγαλύτερη για όσους είχαν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης ήδη από την αρχή της ενήλικης ζωής τους, ενώ ήταν 43% μεγαλύτερη για όσους εμφάνισαν κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους.
«Διάφοροι μηχανισμοί μπορούν να εξηγήσουν το πώς η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γουίλα Μπρένοβιτς. «Μεταξύ άλλων, η υπερδραστηριότητα του κεντρικού συστήματος αντίδρασης στο στρες αυξάνει την παραγωγή των ορμονών του στρες, των γλυκοκορτικοειδών, πράγμα που επιφέρει βλάβη στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι ζωτικό για τον σχηματισμό, την οργάνωση και την αποθήκευση νέων μνημών». Κάποιες άλλες μελέτες στο παρελθόν είχαν συνδέσει την κατάθλιψη με την ατροφία του ιππόκαμπου.
«Γενικά, βρήκαμε ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τόσο χειρότερη είναι η γνωστική λειτουργία και τόσο ταχύτερη η έκπτωσή της», ανέφερε η Μπρένοβιτς. Με έως 20% του πληθυσμού να πάσχει από κατάθλιψη στην διάρκεια του ζωής του, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο ρόλος της και στην άνοια.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρώιμη κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ