bg-zig
9 C
Athens
Τετάρτη, 9 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου : «Πώς η καμαριέρα θα γίνει νοσοκόμα;»

Πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου : «Πώς η καμαριέρα θα γίνει νοσοκόμα;»

Εν όψει μίας εξαιρετικά δύσκολης σεζόν, όπου στο καλύτερο σενάριο μόνο το 50% των τουριστικών καταλυμάτων θα καταφέρει να λειτουργήσει, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης μιλά στο Sputnik για το μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνουν, εν μέσω πανδημίας, επιχειρηματίες κι εργαζόμενοι.
Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι η φετινή τουριστική σεζόν, τόσο για τους επιχειρηματίες ξενοδόχους όσο και για τους εργαζόμενους στα τουριστικά καταλύματα της χώρας μας. Η πανδημία του νέου κορονοϊού επιβάλλει καινοφανείς συνθήκες υγειονομικής λειτουργίας, με μεγάλο επιπρόσθετο κόστος ενώ η ζήτηση βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση συγκριτικά με πέρσι.
Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει ο ελληνικός Τουρισμός, με το σύνολο των ξενοδόχων να αγωνιούν για την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούν, αλλά και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
«Το μόνο δεδομένο για το φετινό καλοκαίρι είναι ότι κανείς μας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα κυλήσει. Ακούσαμε, όμως, την προτροπή του πρωθυπουργού και ανοίγουμε τις επιχειρήσεις μας για το χατίρι της οικονομίας» λέει o πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης,
«Πώς η καμαριέρα θα γίνει νοσοκόμα;»
Αντικειμενικά δύσκολη είναι η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας στα τουριστικά καταλύματα, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Τσακαλάκης, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα.
«Οι ξενοδοχειακές μονάδες λειτουργούσαν ανέκαθεν με αυστηρούς κανόνες. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν, έχουν μεν αντικειμενικές δυσκολίες, είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να τα τηρήσουμε. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η εκπαίδευση του προσωπικού μας. Πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το προσωπικό μας στα νέα δεδομένα, για την αποφυγή ή τη διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος; Πώς θα γίνει νοσοκόμα η καμαριέρα; Είναι πολύ εύκολο να νοσήσει ένας ανεκπαίδευτος για την εν λόγω κατάσταση εργαζόμενος. Εφόσον ο Τουρισμός ανοίγει χωρίς ενδελεχείς ελέγχους, θεωρούμε δεδομένο ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με κρούσματα. Σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει με τις χιλιάδες των τουριστών που υποδεχόμαστε. Σε χρόνο ρεκόρ θα μολυνθεί η Κρήτη».
Εντονη ανησυχία εκφράζει ο κ. Τσακαλάκης αναφορικά με την πιθανή έκθεση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στον κορονοϊό, υπογραμμίζοντας ότι το ρίσκο εν όψει της σεζόν που ξεκινά στις 15 Ιουνίου είναι διπλό. Στο 60% υπολογίζει τα τουριστικά καταλύματα που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν.
«Ως επιχειρηματίες έχουμε μάθει να δουλεύουμε με ρίσκο, οπότε αναλαμβάνουμε και σήμερα το μεγάλο οικονομικό ρίσκο. Υπάρχουν κάποιες κρατήσεις για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο που παραμένει άγνωστο αν θα μετατραπούν σε αφίξεις. Εχουμε αποφασίσει, βασιζόμενοι απόλυτα στα υγειονομικά πρωτόκολλα, να κάνουμε την τιτάνια προσπάθειά μας κι ευελπιστούμε να μην υπάρξουν πολλά κρούσματα. Το ρίσκο που αναλαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων είναι ρίσκο ζωής, τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους. Παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα».
Αστική ευθύνη: Το μεγαλύτερο αγκάθι για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Στις 5 Ιουνίου, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνης θα συναντηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Τουρισμού και τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να συζητήσουν αναλυτικά όλες τις παραμέτρους της επαναλειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Εκθετοι παραμένουν οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, απέναντι σε τυχόν «κακόβουλους» επισκέπτες εν μέσω της πανδημίας.
«Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το ζήτημα της νομικής ευθύνης των επιχειρήσεων σε περίπτωση κρούσματος. Η νομοθετική διάταξη για την αστική ευθύνη προβλέπει ότι ο πελάτης υποχρεούται, σε περίπτωση αγωγής, να αποδείξει το πταίσμα του ξενοδόχου και τη ζημία που προκλήθηκε. Δυστυχώς, σε καμία περίπτωση δεν αισθανόμαστε καλυμμένοι έναντι της αστικής ευθύνης. Να σημειωθεί ότι κάθε καλοκαίρι έχουμε αρκετές χιλιάδες περιπτώσεις τουριστών που προσφεύγουν στα ξένα δικαστήρια, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Για παράδειγμα, μία απλή υπόθεση, όπου ένας επισκέπτης νόσησε από γαστρεντερίτιδα, μπορεί να τραβούσε και τρία χρόνια σε δικαστήριο της Αγγλίας, με τον ενάγοντα να διεκδικεί 25.000 λίρες. Πιθανόν, λοιπόν, φέτος εν μέσω πανδημίας, να δούμε αύξηση του φαινομένου».
Ανδρονίκη Τσατσαρώνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ