Με το αφιέρωμα «Προορισμός: Ταξίδι», ξεκίνησε το δικό του ταξίδι, διαδικτυακά, το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο στην πρώτη του φάση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 του μήνα. Η δεύτερη φάση της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι ψηφιακά και -εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες- και σε κινηματογραφικές αίθουσες.
Το 23ο ΦΝΘ περιλαμβάνει το αφιέρωμα στο ταξίδι, τα καλύτερα ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο, ταινίες τεκμηρίωσης για παιδιά και νέους, αλλά και εργαστήρια δημιουργίας podcasts.
Το αφιέρωμα «Προορισμός: Ταξίδι» εξερευνά όλες τις πτυχές του ταξιδιού, μέσα από συνολικά 22 ταινίες, 20 ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες μυθοπλασίας, και συνοδεύεται από μία δίγλωσση ειδική έκδοση, στην οποία άνθρωποι του σινεμά, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί προσεγγίζουν τις διαφορετικές πτυχές του ταξιδιού.
«Το “ταξίδι” του αφιερώματος ξεκίνησε από το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο λόγω πανδημίας το ταξίδι μας λείπει. Με το αφιέρωμα προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε κάθε πτυχή αυτού που ονομάζουμε Ταξίδι. Ετσι θα βρείτε ταινίες με την κυριολεκτική έννοια, που μας οδηγούν σε άλλους τόπους, αλλά και ταινίες που αφορούν το ταξίδι με έναν πιο υπαρξιακό τρόπο», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κρασσακόπουλος, υπεύθυνος προγράμματος του ΦΝΘ.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι καινούργιες, ενώ στο 23ο ΦΝΘ κάνει πρεμιέρα η ταινία «Ανοιχτός Βορράς»/«Big North» του Ντάριο Ακοτσέλα (Ιταλία, 2020, 80’).
Μαθαίνοντας την τέχνη των ηχητικών ντοκιμαντέρ
Τα διαδικτυακά εργαστήρια για τη δημιουργία podcasts που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτά και θα προσφέρουν εργαλεία και εξειδίκευση πάνω στις δομές και τα είδη τους. Η παραγωγός ντοκιμαντέρ και βραβευμένη podcaster Ντελφίν Σαλτέλ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακό εργαστήριο για το περιεχόμενο και τις τεχνικές αφήγησης, ο sound designer και μουσικός Πίτερ Λέοναρντ θα μιλήσει για την ηχοληψία και την παραγωγή podcasts, ενώ ο δικηγόρος, ειδικευμένος πάω στα θέματα των δικαιωμάτων Γκόρντον Φάιρμαρκ θα αναφερθεί σε θέματα copyright και προστασίας περιεχομένου.
Την Πέμπτη 11 Μαρτίου, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή συζήτηση για το κοινό, live στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, στην οποία θα συμμετέχουν ο Φώτης Σεργουλόπουλος, παρουσιαστής, ηθοποιός, επιχειρηματίας (podcasts LIFO), ο Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης (pod.gr) και η Δάφνη Καρνέζη, δημοσιογράφος (ιδρύτρια του The Greek Podcast Project).
«Τα podcasts που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθηση, μπορούν να έχουν πολλές και διαφορετικές μορφές. Μία από αυτές είναι η δημιουργική τους πλευρά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ηχητικά ντοκιμαντέρ», σημειώνει ο κ. Κρασσακόπουλος, ο οποίος εξηγεί το κενό που ήρθαν να καλύψουν τα podcasts: «Κάποτε το ραδιόφωνο ήταν πολυσυλλεκτικό. Τώρα τείνει να κινείται σε δύο πόλους: στο καθαρά ειδησεογραφικό και στο καθαρά μουσικό. Νομίζω ότι τα Podcasts ήρθαν να καλύψουν ένα κενό κάποιων εκπομπών που μπορεί να υπήρχαν παλιότερα και που τώρα πια δε βρίσκουν “χώρο” τουλάχιστον στο εμπορικό ραδιόφωνο. Είναι ένα νέο μέσο που διαμορφώνεται και μαζί του διαμορφώνεται και το κοινό του. Θέλαμε να το βοηθήσουμε όχι μόνο να βρει ένα μεγαλύτερο κοινό, αλλά να ανακαλυφθούν κάποιοι νέοι δημιουργοί οι οποίοι θα φτιάξουν Podcasts που θα θέλουμε πολύ να ακούμε», επισημαίνει ο κ. Κρασσακόπουλος.
Πώς βλέπουμε ταινίες
Μπαίνουμε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.filmfestival.gr και ακολουθούμε το σύνδεσμο TDF23 ONLINE. Δημιουργούμε -αν δεν έχουμε ήδη- ένα λογαριασμό επιλέγοντας «Create account» στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Συμπληρώνουμε το όνομα, το email και έναν κωδικό.
Βρίσκουμε την ταινία που μας ενδιαφέρει είτε μέσω αναζήτησης είτε από τις λίστες ανά τμήμα που υπάρχουν στο κεντρικό μενού. Κάθε ταινία είναι διαθέσιμη μόνο στην Ελλάδα για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Επιλέγοντας μία ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου (3Euro) και μπορούμε να εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας μας προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή. Επιβεβαίωση της συναλλαγής λαμβάνετε και μέσω email. Δωρεάν είναι οι προβολές του τμήματος NextGen. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για όλο το διάστημα της online διοργάνωσης (4 έως 14 Μαρτίου) μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων.
Το online 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τις ταινίες στο: filmfestival.gr.
Δήμητρα Κεχαγιά
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ