Παρά τις όποιες αντιδράσεις, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στον αρχιτέκτονα David Adjaye να δημιουργήσει δίπλα στα κτήρια του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο εθνικό μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Οι εργασίες προγραμματίζεται να αρχίσουν αργότερα εντός του έτους και να ολοκληρωθούν το 2025.
Το πρότζεκτ ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2016 και το σχέδιο για το Μνημείο περιλαμβάνει 23 μεγάλα μπρούντζινα γλυπτά με τους μεταξύ τους χώρους να αποτίουν φόρο τιμή στις εβραϊκές κοινότητες σε 22 χώρες που ξεκλήρισε το Ολοκαύτωμα. Επίσης, θα περιλαμβάνει και ένα υπόγειο εκπαιδευτικό κέντρο με θέμα τη γενοκτονία των Εβραίων αλλά και αυτές που ακολούθησαν στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, τη Βοσνία και το Νταρφούρ στο Σουδάν (https://www.instagram.com/p/CR65e14ItXP/).
Οι άδειες για τη δημιουργία του μνημείου απορρίφθηκαν το 2020 από τις τοπικές αρχές, καθώς τόσο αυτές όσο και κάτοικοι υποστήριξαν ότι το Μνημείο θα επισκιάσει τους κήπους που είναι πλησίον· κήπους οι οποίοι είναι ήδη πολύ κοντά σε άλλα μνημεία, συμπεριλαμβανομένου του μνημείου για τη σουφραζέτα Emmeline Pankhurst, της Buxton Memorial Fountain για την κατάργηση της δουλείας και του γλυπτού του Ροντέν «Αστοί του Καλαί». Τον περασμένο Οκτώβριο, 42 ακαδημαϊκοί υπέγραψαν επιστολή στην οποία υποστήριζαν ότι η θέση του μνημείου δίπλα στα κτήρια του Κοινοβουλίου θα μεγαλοποιεί την τότε αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ολοκαύτωμα και θα προβάλλει τη Βρετανία ως τον «τελικό σωτήρα των Εβραίων». Επιπλέον, ηγετικές φιγούρες της εβραϊκής κοινότητας του Λονδίνου εξέφρασαν ανησυχίες ότι το Μνημείο μπορεί να είναι στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.
Ωστόσο η Board of Deputies of British Jews, η μεγαλύτερη οργάνωση Βρετανών εβραϊκής καταγωγής, καλωσόρισε την τελευταία εξέλιξη. «Θα υπάρχει κάτι το μοναδικά δυνατό στο να τοποθετήσεις μνημείο για το Ολοκαύτωμα ακριβώς δίπλα στο κέντρο της δημοκρατίας του Ηνωμένου Βασιλείου» υπογράμμισε, σε ανακοίνωση, η πρόεδρος της οργάνωσης Marie van der Zyl.
Πράσινο φως για τη δημιουργία Μνημείου Ολοκαυτώματος στο Λονδίνο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ