Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ασιατικών κρατών εμμένοντας στα μέτρα κατά της Covid-19 και θέτοντας σε καραντίνα οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, είπε χθες αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η περιοχή της Ευρώπης του ΠΟΥ, που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, κατέγραψε 8.500 θανάτους την περασμένη εβδομάδα και οι μισές από τις χώρες βλέπουν αύξηση 50% των κρουσμάτων, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος επιστήμονας του ΠΟΥ για τη διαχείριση εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Τους τελευταίους μήνες, οι αρχές στην Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μείωσαν τη διασπορά ανιχνεύοντας τα κρούσματα, απομονώνοντάς τα και επιβάλλοντας καραντίνα στις επαφές τους, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Οι πληθυσμοί τους επέδειξαν «υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης» στις κυβερνήσεις τους, που διατήρησαν τα μέτρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Με άλλα λόγια, πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού και την ξεπέρασαν και συνέχισαν να τρέχουν, διότι γνώριζαν ότι ο αγώνας δεν είχε τελειώσει, η γραμμή του τερματισμού ήταν εσφαλμένη. Πάρα πολλές χώρες όρισαν μια φανταστική γραμμή τερματισμού και όταν την πέρασαν, αυτό ενδεχομένως να επιβράδυνε ορισμένες από τις ενέργειές τους», σημείωσε ο Ράιαν.
«Οι χώρες στην Ασία, τη νότια Ασία, τον δυτικό Ειρηνικό, που, κατά την άποψή μου, ήταν επιτυχημένες, συνέχισαν αυτές τις ενέργειες-κλειδιά», πρόσθεσε.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προέτρεψε τις αρχές να επιμείνουν στη μάχη εναντίον του ιού, που έχει προσβάλει 40 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
«Γνωρίζω ότι υπάρχει κόπωση, όμως ο ιός έδειξε ότι όταν στρέφουμε αλλού το βλέμμα μας, μπορεί να εκτιναχθεί ξανά με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να απειλήσει νοσοκομεία και συστήματα υγείας», προειδοποίησε ο Τέντρος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ