16 C
Athens
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠώς έφτασε η ΕΕ να αγοράζει το εμβόλιο της Pfizer από 12...

Πώς έφτασε η ΕΕ να αγοράζει το εμβόλιο της Pfizer από 12 ευρώ προς 19,50 ευρώ

Ενα ακόμη επεισόδιο στο διαρκές σκάνδαλο των συμβάσεων Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες αποκάλυψε -και ουδείς διέψευσε- ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Το θέατρο του παραλόγου στο «μέτωπο» των εμβολίων μαίνεται στην Ευρώπη, με το αλαλούμ, την πολυγλωσσία, την αναποφασιστικότητα και την αδιαφάνεια να έχουν πιάσει ταβάνι.
Την Πέμπτη, στο κτίριο Jozsef Antall και την αίθουσα 4Q2 του Ευρωκοινοβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι ευρωβουλευτές «θα συζητήσουν και θα δώσουν «πράσινο φως» σε νέα διαδικασία για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της έγκρισης εμβολίων προσαρμοσμένων στις παραλλαγές του κορονοϊού».
Τα μέλη της επιτροπής Δημόσιας Υγείας της Ευρωβουλής «θα ανταλλάξουν απόψεις περί της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης της Επιτροπής που προβλέπει τη διευκόλυνση της διαδικασίας έγκρισης εμβολίων κατά της COVID-19 τα οποία έχουν ήδη λάβει έγκριση, αλλά έχουν προσαρμοστεί σε μεταγενέστερο χρόνο ώστε να αντιμετωπίζουν μεταλλάξεις του ιού». Λέξη για την «ταμπακιέρα»!
Αυτό συμβαίνει την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ξεμπροστιάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς προέβη στην αποκάλυψη, ότι ενώ η κάθε δόση του εμβολίου της Pfizer κόστιζε αρχικά 12 ευρώ, σήμερα υπογράφει συμφωνίες με τη φαρμακευτική εταιρεία στην τιμή των 19,50 ευρώ.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, βάσει στοιχείων που έφτασαν στα χέρια του -για τα οποία, σημειωτέων, οι Ευρωβουλευτές δεν έχουν ιδέα- περιέγραψε τη σταδιακή εκτόξευση της τιμής ανά δόση από 12 ευρώ, με ενδιάμεση τιμή τα 15,50, στα 19,50 ευρώ.
Τα κόστη των εμβολίων, ανάλογα με την εταιρεία, είναι γνωστό ότι κυμαίνονται. Η Κομισιόν επικαλείται λόγους εμπιστευτικότητας, προκειμένου να μην δημοσιοποιεί πληροφορίες για το οικονομικό σκέλος των συμφωνιών που συνάπτει με τις φαρμακευτικές. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε μια ενδιαφέρουσα διαρροή μέσω tweet της υφυπουργού Οικονομικών του Βελγίου, Εύα ντε Μπέεκερ, σύμφωνα με το οποίο, στην προπαραγγελία το εμβόλιο της AstraZeneca στοιχίζει 1,78 ευρώ, της Johnson & Johnson 6,95 ευρώ, της Sanofi-GSK 7,56 ευρώ, της Curevac 10 ευρώ, της BionTech/Pfizer 12 ευρώ και της Moderna 14,70 ευρώ. Σε αυτές τις τιμές δεν συνυπολογίζονται οι εκπτώσεις για μαζική παραγγελία σε μεγάλη κλίμακα, όπως, λ.χ. αυτή της ΕΕ.
Τι λένε από την Ευρωβουλή για την τιμή του εμβολίου της Pfizer
Απευθυνθήκαμε σε Ελληνες και Γερμανούς ευρωβουλευτές. Κανείς δεν γνώριζε κάτι σε σχέση με την εκτίναξη της τιμής αγοράς του εμβολίου της Pfizer «διότι δεν έχουμε πρόσβαση στις συμφωνίες», επανέλαβαν, ζητώντας μας χρόνο, προκειμένου να διερευνήσουν όσο μπορούν το θέμα.
Το ζήτημα της αδιαφάνειας, που βαπτίζεται «εμπιστευτικότητα» (παρ’ όλες τις αντίθετες διαβεβαιώσεις μετά το άνοιγμα της πρόσβασης σε μέρος κάποιων συμβάσεων), επιμένει στην Κομισιόν. «Για να το λέει δημόσια ένας πρωθυπουργός, όμως, που έχει άλλες προσβάσεις σε σχέση με τους Ευρωβουλευτές, ότι πλέον το εμβόλιο της BioΝTech/Pfizer αγοράζεται προς 19,50 θα ισχύει. Εξάλλου, δεν τον έχει διαψεύσει κανένας» μας σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Τι μπορεί να έχει συμβεί; «Η Κομισιόν διαπραγματεύτηκε με τις φαρμακευτικές βάζοντας πιο ψηλά το θέμα της τιμής απ’ αυτό της γρήγορης προμήθειας. Ναι μεν οι φαρμακευτικές συμφώνησαν να πουλήσουν φτηνότερα, αλλά δεν πιέστηκαν χρονικά να παράσχουν στην ΕΕ δόσεις. Ετσι, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ προμηθεύτηκαν νωρίτερα» προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος επίσης δεν έχει ιδέα για τις αποκαλύψεις του Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά εμμέσως εξηγεί γιατί η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι συντριπτικά πίσω στους εμβολιασμούς, σε σχέση με Αμερική, Μεγάλη Βρετανία και φυσικά Ισραήλ (σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης, το Ισραήλ πλήρωσε στην Pfizer 50 δολάρια για κάθε εμβόλιο!).
Μετά την κατακραυγή για το φιάσκο στους ρυθμούς παράδοσης των δόσεων, όμως, παρατηρείται μια επιτάχυνση, και «αναμένονται μεγάλες παραδοτέες παρτίδες πανευρωπαϊκά Μάιο και Ιούνιο» προσθέτει. «Μάλλον βάλαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη κι έτσι πιθανώς εκτοξεύτηκαν οι τιμές» εκτιμά.
Πηγή: Sputniknews, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ