Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, σε συνδυασμό με τον ρυθμό των εμβολιασμών και το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των ειδικών.
Από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις η ινδική -που πλέον ονομάζεται και «μετάλλαξη Δέλτα»- είναι αυτή που παρουσιάζει την πιο ανησυχητική διασπορά παγκοσμίως, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην πρόσφατη ενημέρωσή του χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τις μεταλλάξεις.
Στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, όπου ελέγχονται σχολαστικά τα δείγματα που καταφτάνουν απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι στιγμής «δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα», όπως δήλωσε στο Sputnik η διευθύντρια του Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Αννα Παπά.
Πότε «χτυπάει» συναγερμός για μετάλλαξη;
Από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ έχουν περάσει χιλιάδες δείγματα τα οποία ελέγχθηκαν για κορονοϊό.
Πότε όμως χτυπάει «καμπανάκι» συναγερμού για μεταλλάξεις; Ποια χαρακτηριστικά στο δείγμα ενός ασθενή θα φέρουν σε κατάσταση «alert» την ομάδα των μικροβιολόγων;
«Ειδικά χαρακτηριστικά ως προς τους ασθενείς δεν υπάρχουν. Δηλαδή δεν νοσούν διαφορετικά. Αυτό που θα μας υποψιάσει ότι μπορεί να είναι μια μετάλλαξη, ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, είναι όταν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος και παρ’ όλα αυτά νοσεί σοβαρά. Οπότε εκεί μπορούμε να σκεφτούμε ότι είναι κάποιο άλλο στέλεχος πολύ πιο διαφορετικό και είναι κάποια μετάλλαξη. Παρ’ όλα αυτά ο κανόνας είναι ότι οι εμβολιασμένοι δεν νοσούν σοβαρά ακόμα κι αν είναι μεταλλαγμένο το στέλεχος» δήλωσε στο Sputnik η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής – Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και στέλεχος του Εργαστηρίου, Γεωργία Γκιούλα.
Μια άλλη περίπτωση που υποψιάζει τους ειδικούς μικροβιολόγους του εργαστηρίου είναι, όπως ανέφερε η κα Γκιούλα, «αν σε κάποια περιοχή έχουμε μια μικροεπιδημία -όπως είχαμε στη Θεσσαλονίκη με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη- που είδαμε ότι ξαφνικά εμφανίστηκε μια συρροή κρουσμάτων ανεξήγητα. Οπότε εκεί θα υποπτευθούμε ότι κάτι υπάρχει».
«Συναγερμός» θα σημάνει στο εργαστήριο και θα αρχίσει η περαιτέρω έρευνα για μεταλλαγμένο στέλεχος εάν «για μεγάλο χρονικό διάστημα το PCR ενός ατόμου βγαίνει θετικό» ή εάν υπάρχει βαριά κλινική εικόνα σε άτομα που δεν δικαιολογείται – δηλαδή να είναι νέα και χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
«Ολα αυτά θα μας κινητοποιήσουν για να κάνουμε περισσότερο έλεγχο. Οχι μόνο για τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά για όλες. Κάτι που μπορεί να γίνει και με το κανονικό στέλεχος όχι μόνο για μεταλλαγμένο. Αυτά, όμως, είναι επιπλέον στοιχεία που θα μας κινήσουν υποψίες για να το ελέγξουμε» τόνισε η κα Γκιούλα.
Οι διαφορές μεταξύ κανονικού και μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού
Ποιες είναι όμως οι διαφορές ενός κανονικού στελέχους κορονοϊού κι ενός μεταλλαγμένου; Πώς γίνονται αντιληπτές από τους ειδικούς που εξετάζουν δεκάδες δείγματα καθημερινά;
«Αυτό το οποίο καθορίζει τη μετάλλαξη είναι το γενετικό υλικό του ιού, το RNA του, που έχει μια συγκεκριμένη δομή σε συγκεκριμένα σημεία. Το RNA κωδικοποιεί κάποιες πρωτεΐνες του ιού, τα συστατικά του, δίνει την εντολή για να γίνει η πρωτεΐνη, το περίβλημά του, η ακίδα του κ.ά. Στα μεταλλαγμένα στελέχη, στο RNA υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές, όχι μία αλλά συνδυασμός αλλαγών. Και αυτός ο συνδυασμός θα μας πει ότι είναι το βρετανικό στέλεχος, ή η μετάλλαξη Δέλτα ή η βραζιλιάνικη. Αρα λοιπόν εμείς αυτό που ελέγχουμε είναι να αναλύουμε το γενετικό υλικό του ιού και με εξελιγμένες μοριακές μεθόδους να βλέπουμε σε ποια σημεία υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με το κανονικό στέλεχος» εξήγησε η κα Γκιούλα.
Κυρίαρχη η βρετανική μετάλλαξη στη Βόρεια Ελλάδα
Πλέον, όπως τόνισε, ο αριθμός των δειγμάτων που φτάνουν στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ έχει μειωθεί, ενώ ταυτόχρονα «έχουν μειωθεί κατά πολύ τα θετικά δείγματα. Για παράδειγμα, την Τρίτη, δεν είχαμε κανένα θετικό στο εργαστήριο».
Πάντως η μετάλλαξη που κυρίευσε τη Βόρεια Ελλάδα ήταν η βρετανική. «Πριν κάποιες εβδομάδες σε ποσοστό 100% κιόλας» παρατήρησε η κα Γκιούλα που πρόσθεσε ότι «τώρα βρίσκουμε κάποιες διαφορετικές αλλαγές του ιού, αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητικές».
Οσον αφορά την ανησυχία για τέταρτο κύμα πανδημίας σε σχέση με τις μεταλλάξεις, η κα Γκιούλα τόνισε ότι «αν δεν εμβολιαστούμε, θα πρέπει να ανησυχήσουμε».
«Γιατί αν είμαστε πάνω από τους μισούς μη εμβολιασμένοι -αυτό το 70% δεν ξέρω αν θα το πιάσουμε-, τότε δεν έχουμε κάνει τίποτα, ο ιός κυκλοφορεί και κυκλοφορεί μεταλλαγμένος. Το καλοκαίρι θα έχουμε τουρίστες, τον χειμώνα που πέφτει η θερμοκρασία θα κλειστούμε σε εσωτερικούς χώρους, θα αρχίσουν τα σχολεία, δεν θα είμαστε καλά εμβολιασμένοι (σ.σ. σε υψηλό ποσοστό), οι μεταλλάξεις θα υπάρχουν και μήπως δούμε και κάποια καινούρια μετάλλαξη γιατί ο ιός μεταλλάσσεται όταν δεν υπάρχει κάτι που θα τον εμποδίσει. Και ο εμβολιασμός τον εμποδίζει, βοηθά στο να μην εμφανίζονται μεταλλάξεις. Δείτε πού έχουμε μεταλλάξεις. Στην Ινδία, στη Βραζιλία, στη Νότιο Αφρική – εκεί που δεν έχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αρα είναι σημαντικός ο εμβολιασμός και για να εμποδιστούν οι μεταλλάξεις. Θα πρέπει να ανησυχούν αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί» κατέληξε.
Πηγή: Sputniknews, Φανή Χαρίση
Πονοκέφαλος για τους ειδικούς οι μεταλλάξεις του κορονοϊού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ