6.7 C
Athens
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠολιτικός μηχανικός για αντλησιοταμίευση: «Ποια η σκοπιμότητα ενός τέτοιου φαραωνικού έργου στην...

Πολιτικός μηχανικός για αντλησιοταμίευση: «Ποια η σκοπιμότητα ενός τέτοιου φαραωνικού έργου στην Τριχωνίδα;»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η παρέμβαση που κάνει η Μαρία Xρ. Οικονόμου-Μπουρνάζου, Πολιτικός Μηχανικός MSc «Τεχνολογίες Διαχείρισης Υδάτων, Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Περιβαλλοντικής Μηχανικής» αναφορικά με το έργο αντλησιοταμίευσης στην λίμνη Τριχωνίδα, για το οποίο και καταγράφονται έντονες αντιδράσεις

Το άρθρο της:

«Κατατέθηκε η υπ’ αρίθμ. ΠΕΤ2409004518 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία αφορά στην κατασκευή ιδιωτικού έργου αντλησιοταμίευσης στην περιοχή του Δ. Θέρμου. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το έργο θα χρησιμοποιεί ως Κάτω Ταμιευτήρα την λίμνη Τριχωνίδα, αντλώντας από αυτή (Va) 5.000.000 κ.μ. νερού. Ο όγκος αυτός θα μεταφέρεται στον τεχνητό Άνω Ταμιευτήρα -πλησίον του Θέρμου- στον οποίο θα αποθηκεύεται και κατά τις ώρες αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που το υπάρχον δίκτυο δε θα μπορεί να καλύψει την ανάγκη, θα κατέρχεται από τους ίδιους αγωγούς. Μέσω των ίδιων αντλιών, οι οποίες πλέον θα λειτουργούν ως στροβιλομηχανές, θα παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα. Από την τεχνική περιγραφή του έργου η ισχύς που θα παράγεται θα είναι του μεγέθους των 685ΜW και θα καταναλώνονται 718MW κατά την άντληση του νερού από τον Κάτω στον Άνω Ταμιευτήρα.

Η ΜΠΕ αφορά στη λεκάνη της λίμνης Τριχωνίδας, και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια χλωρίδα και πανίδα που σχετίζεται με την Τριχωνίδα, παραλείπει όμως κάθε αναφορά στη λίμνη Λυσιμαχία καθώς και στον Δίμηκο Ποταμό. Η ΜΠΕ θα έπρεπε να αφορά στη λίμνη του Απόκουρου και όχι την Τριχωνίδα. Αρκετά χρόνια πριν οι δύο λίμνες, καλύπτοντας πολύ μεγαλύτερη έκταση από τη σημερινή, αποτελούσαν ένα ενιαίο υδροσύστημα. Σήμερα, οι δύο λίμνες ενώνονται μεταξύ τους με ένα τεχνητό τσιμεντένιο κανάλι, συνολικού μήκους 3,5 χλμ. και παροχετευτικότητας 50 m3/sec , το οποίο με ένα θυρόφραγμα, επιτρέπει την ελεγχόμενη διέλευση νερού από την Τριχωνίδα στη Λυσιμαχία. Η αλληλοεξάρτηση μεταξύ των δύο υδροσυστημάτων είναι δεδομένη.

Η κύρια πηγή υδροληψίας της Λυσιμαχίας είναι η λίμνη Τριχωνίδα. Οι πηγές υδροληψίας της Τριχωνίδας αν και σε αυτή εκβάλουν 5 σημαντικά εποχικά υδρορέμματα (Περιβολάρης, Ξεριάς, Μέγα ρέμα, Κρινόρεμα, Μπότσαρης) , δεν αποτελούν τη βασική πηγή τροφοδοσίας ενός τέτοιου υδάτινου αποδέκτη. Ωστόσο μετρήσεις εισροών και καταγραφές παροχών των συγκεκριμένων υδατορεμάτων για μεγάλη χρονική περίοδο, δεν υπάρχουν.

Σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία αποτελούν οι καρστικές πηγές, όπως και οι υπόγειες τροφοδοσίες που παρατηρούνται στο ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της συγκεκριμένης υδρολογικής λεκάνης, η οποία φαίνεται πως από κάποιο άλλο υδροσύστημα συνεπικουρείται, εξ ου και η ονοματοδοσία του υδροσυστήματος σε λίμνη Απόκουρου . Αξίζει να αναφερθεί η ύπαρξη αδιαπέρατου φλύσχη στο νότιο τμήμα της λεκάνης της λίμνης Τριχωνίδας, που εμποδίζει την υπόγεια μετακίνηση νερού προς τη γειτονική θαλάσσια περιοχή. Όλα τα παραπάνω, καθιστούν το συγκεκριμένο υδροσύστημα πολύπλοκο ως προς την υδρολογική του μελέτη. Επομένως, η άντληση των 5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων θα γίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, σε ένα υδροσύστημα το οποίο έχει περιβαλλοντικά μελετηθεί μερικώς και υδρολογικά σχεδόν καθόλου.

Εξετάζοντας πιο τεχνικά θέματα υποθέτουμε πως η διαδικασία της άντλησης, για να υπάρχει η ομαλή και «ανεπαίσθητη» μεταβολή της στάθμης θα διαρκεί t=6 ώρες, δηλαδή 21.600 δευτερόλεπτα, τότε μια θεωρητική τιμή παροχής σχεδιασμού είναι Q = Va / t = 5000000/21600 = 231,48 κμ/δευτερόλεπτο.

Bέβαια γνωρίζοντας την τελική ισχύ άντλησης στα 718MW και την υψομετρική διαφορά μεταξύ των δύο ταμιευτήρων μπορεί να γίνει ένας ακριβέστερος υπολογισμός της παροχής ως εξής:

Η υψομετρική διαφορά μεταξύ των δύο ταμιευτήρων θα είναι της τάξης των 532μ. (στάθμη του Άνω Ταμιευτήρα) – 16μ. (στάθμη του Κάτω Ταμιευτήρα) = 516μ. Αν υπολογίσουμε πως η άντληση δεν θα γίνεται στη στάθμη των 532μ (στην παρούσα μελέτη δεν αναφέρεται σε ποιο ύψος θα γίνεται η υδροληψία του άνω ταμιευτήρα), παράλληλα αν προσθέσουμε γραμμικές και τοπικές υδραυλικές απώλειες καθώς, και απώλειες λόγω φαινομένων σπηλαίωσης, τότε το μανομετρικό ύψος (εκμεταλεύσιμη υψομετρική διαφορά) υπολογίζεται (θεωρητικά) στα H=550 μ.

Άρα, η σχέση υπολογισμού ισχύος, μπορεί να μας δώσει μια θεωρητική τιμή αντλούμενης παροχής νερού :
P=(g*Q*H)/n ó Q=P*n /g*H =(718*1000)/(9,81*550)=718000/5395,5=133 κμ/δ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ