Όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912, οι προσπάθειες εύρεσης του ναυαγίου και των σωρών ξεκίνησαν σχεδόν άμεσα. Ωστόσο οι περιορισμένες δυνατότητες της τεχνολογίας της εποχής έκαναν αδύνατη την εύρεσή του.
Tα συντρίμμια του διάσημου ναυαγίου ανακαλύφθηκαν to 1985 κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην οποία συμμετείχαν ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ένας Αμερικανός ωκεανογράφος και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και o Γάλλος ωκεανογράφος Ζαν-Λουί Μισέλ. Αρχικά η συγκεκριμένη αποστολή δεν είχε καμία σχέση με τον Τιτανικό. Ήταν μια μυστική στρατιωτική αποστολή που είχε ως στόχο την ανεύρεση των ναυαγίων δύο πυρηνικών υποβρυχίων, του USS Scorpion και του USS Thresher. Αυτή η πληροφορία έγινε γνωστή το 2008, όταν ο Μπάλαρντ αποκάλυψε την πραγματική φύση της αποστολής στο National Geographic.
«Το Ναυτικό επιτέλους το συζητάει», είχε δηλώσει στο National Geographic το 2008.
Ο Μπάλαρντ συναντήθηκε αρχικά με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 1982 για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για έναν νέο τύπο υποβρύχιας τεχνολογίας που θα του επέτρεπε να βρει τον Τιτανικό. Το Πολεμικό Ναυτικό συμφώνησε να χρηματοδοτήσει το έργο του μόνο αν χρησιμοποιούσε τους πόρους αυτούς για να ανακαλύψει τα δυο βυθισμένα υποβρύχια. Το USS Thresher βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1963 και το USS Scorpion τον Μάιο του 1968. Παραμένουν τα μόνα πυρηνικά υποβρύχια που έχει χάσει ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό. Ο Μπάλαρντ έλαβε την άδεια από το Πολεμικό Ναυτικό να αναζητήσει τον Τιτανικό αφούπρώτα βρει τα υποβρύχια και αφού διαπιστώσει αν η Σοβιετική Ένωση είχε παίξει κάποιο ρόλο στη βύθισή τους.
«Δεν βρήκαμε καμία ένδειξη για κάποιο είδος όπλου που προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου», δήλωσε στο National Geographic ο Ρόναλντ Τάνμαν, τότε αναπληρωτής αρχηγός των ναυτικών επιχειρήσεων για τον υποβρύχιο πόλεμο.
Ο Μπάλαρντ κατάφερε να βρει τον Τιτανικό ακολουθώντας το προαίσθημά του ότι το πλοίο είχε χωριστεί στα δύο και είχε αφήσει ένα ίχνος συντριμμιών.
«Αυτό μας έσωσε», δήλωσε ο Μπάλαρντ. «Αποδείχθηκε ότι ήταν αλήθεια».
Ο Μπάλαρντ είπε ότι το Πολεμικό Ναυτικό φοβόταν ότι ο κόσμος θα καταλάβαινε γιατί έψαχναν τον πυθμένα του ωκεανού.
«Το Ναυτικό δεν περίμενε ποτέ ότι θα έβρισκα τον Τιτανικό, και έτσι όταν συνέβη αυτό αγχώθηκαν λόγω της δημοσιότητας», δήλωσε. «Αλλά ο κόσμος ήταν τόσο ενθουσιασμένος με τον θρύλο του Τιτανικού που δεν έκανε τη σύνδεση».
Έτσι, 23 χρόνια αργότερα, ο Μπάλαρντ αποκάλυψε την αλήθεια για την αποστολή του. Έγραψε επίσης για την εμπειρία του στο βιβλίο του με τίτλο «Η ανακάλυψη του Τιτανικού».
ΠΗΓΗ: ertnews.gr