15.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠλειστηριασμοί: Χιλιάδες ακίνητα στο σφυρί - Οι τιμές που «φωτογραφίζουν» πρώτες κατοικίες

Πλειστηριασμοί: Χιλιάδες ακίνητα στο σφυρί – Οι τιμές που «φωτογραφίζουν» πρώτες κατοικίες

Εξειδικευμένα στοιχεία και μεγάλη γραφειοκρατία ταλαιπωρούν τους δανειολήπτες που προσπαθούν να υπαχθούν σε ειδικό καθεστώς για την σωτηρία της πρώτης κατοικίας τους.
Στο «σφυρί» βγαίνουν μέσω πλειστηριασμών ακίνητα δανειοληπτών που δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στα δάνεια τους.
Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ποια εξ των ακινήτων είναι πρώτη κατοικία ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών, Χαράλαμπος Περβανάς μιλώντας στο Sputnik, θεωρεί δεδομένο ότι «μεταξύ των ακινήτων είναι και πρώτες κατοικίες».
«Μέχρι 31/12/21 είχαμε 4.764 πλειστηριασμούς. Από κανένα στοιχείο όμως δεν προκύπτει αν είναι πρώτης κατοικίας αν και θεωρούμε ότι μεταξύ αυτών των ακινήτων που πλειστηριάστηκαν είναι και πρώτες κατοικίες όπως αντιλαμβανόμαστε από την τιμή εκκίνησης που αναγράφονται στους πλειστηριασμούς. Τα ποσά κυμαίνονται από 30.000 ως 70.000 ευρώ» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Περβανά, οι αρμόδιες αρχές δεν δίνουν αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας διότι όπως είπε ακόμα δεν λειτουργεί η σχετική πλατφόρμα ρύθμισης των οφειλών με 420 δόσεις προς τράπεζες και 240 δόσεις προς το δημόσιο και οι δανειολήπτες αδυνατούν να μπουν σε αυτή και να αιτηθούν ρύθμιση.
«Η πλατφόρμα -ο νέος πτωχευτικός δηλαδή- ουσιαστικά είναι σε ισχύ για τα φυσικά πρόσωπα από τον Ιούνιο του 2021, αλλά δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα καθόλου. Λένε (σ.σ. αρμόδια υπουργεία) στους δανειολήπτες να μπουν στην πλατφόρμα για 420 μηνιαίες δόσεις όσον αφορά οφειλές προς τις τράπεζες και 240 μηνιαίες δόσεις για οφειλές προς το δημόσιο, δεν λένε όμως όλη την αλήθεια. Διότι και να καταφέρει ένας πολίτης να μπει σε αυτή την πλατφόρμα -που δεν λειτουργεί- τελικά εάν θέλουν οι τράπεζες θα καταθέσουν πρόταση και αν καταθέσουν πρόταση εάν θέλουν θα κάνουν κούρεμα της οφειλής» ανέφερε.
Ακόμα, άσκησε δριμεία κριτική και στις εταιρείες διαχείρισης των fund που αγόρασαν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια λέγοντας ότι «είναι κατά του πτωχευτικού νόμου και κατά αυτής της πλατφόρμας».
«Έρχεται μια εταιρεία διαχείρισης μέσω δικηγορικών γραφείων με τα οποία συνεργάζονται και τα οποία επικοινωνούν με τους πολίτες τους οποίους φοβίζουν. Για παράδειγμα λένε σε έναν πολίτη ότι “χρωστάς 100.000 ευρώ θα στο ρυθμίσουμε στις 60.000 ευρώ και θα πληρώνετε αυτά τα χρήματα κάθε μήνα”, χωρίς να γνωρίζει ο πολίτης εάν οι εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία έχουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα της δανειακής σύμβασης. Διότι με τις διάφορες συγχωνεύσεις τραπεζών που είχαν προηγηθεί έχουν χαθεί χιλιάδες δανειακές συμβάσεις. Επίσης, το fund που αγόρασε μια οφειλή των 100.000 ενός πελάτη από την τράπεζα για ποιο λόγο ζητάει 60.000 ευρώ και πλουσιοπάροχα κουρεύει τις 40.000 ευρώ; Η αλήθεια είναι ότι αγόρασαν την οφειλή των 100.000 ευρώ αντί 15.000 ευρώ οπότε θεμιτό θα ήταν να ζητήσει 30-40.000 ευρώ κι όχι 60.000 ευρώ» τόνισε προσθέτοντας ότι αρκετοί πλέον προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για αυτά τα δήθεν κουρέματα δανείου.
Ανέφερε ότι πολίτες συρρέουν στα γραφεία του Συλλόγου που λειτουργούν σε Θεσσαλονίκη, Αττική και Καβάλα αναζητώντας λύση στο δανειοληπτικό τους πρόβλημα. «Πολύς κόσμος έρχεται σε εμάς διότι όπου και να πάει δεν μπορεί να βοηθηθεί και δεν τον ενημερώνουν τι ισχύει στην πραγματικότητα» τόνισε.

Από το νόμο Κατσέλη στις… νέες εξειδικευμένες συνθήκες

Ο νόμος Κατσέλη όπως έμεινε στα χρόνια των μνημονίων όπου χιλιάδες πολίτες υπάχθηκαν στις ευεργετικές διατάξεις του όσον αφορά την πρώτη τους κατοικία αλλά και η προστασία που δινόταν εκείνα τα χρόνια έναντι των πλειστηριασμών πλέον δεν υφίσταται.
«Η προστασία έτσι όπως την είχαμε στο μυαλό μας κατά τα χρόνια των μνημονίων η οποία ήταν μια κάθετη προστασία σύμφωνα με την οποία αναστέλλονταν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας πλέον με αυτό το λεκτικό δεν υπάρχει» είπε στο Sputnik ο γραμματέας του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σερέτης.
«Πλέον υπάρχει προστασία μέσω ειδικών διατάξεων από διάφορα νομοθετήματα. Δηλαδή υπήρχε η διαδικασία με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η οποία στις πρώτες της μορφές προέβλεπε ότι η αίτηση και μόνο για υπαγωγή στο νόμο υπήρχε αναστολή για όλους τους πλειστηριασμούς και για όλη την εκτελεστική διαδικασία. Αυτό διαδοχικά με τροποποιήσεις των νόμων άλλαξε και θα πρέπει πλέον ο ίδιος ο δανειολήπτης να αποδείξει την αδυναμία του δίνοντας πολλά περισσότερα στοιχεία στον δικαστή. Άρα η γενική προστασία έχει φύγει και γίνεται πιο εξειδικευμένη» ανέφερε ο κ. Σερέτης.
Προβλέψεις για προστασία της κατοικίας του αδύναμου δανειολήπτη υπάρχουν όπως ανέφερε και στο νέο πτωχευτικό κώδικα όμως «κι εδώ είναι πιο εξειδικευμένα τα κριτήρια για να μπορέσει να πάρει την προστασία».

Εν αναμονή της σύστασης φορέα του Δημοσίου

Ο νέος πτωχευτικός προβλέπει τη σύσταση φορέα από το ελληνικό δημόσιο και «ο οποίος θα μπορεί να παίρνει την κατοικία του δανειολήπτη να του τη νοικιάζει και μετά (σ.σ. όταν ξεχρεώσει το ποσό) να του την επαναβιβάσει την κυριότητα του ακινήτου».
«Όμως αυτός ο φορέας δεν έχει ακόμα συσταθεί» τόνισε ο κ. Σερέτης.
Στη φαρέτρα των δανειοληπτών που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμποροι «υπάρχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης όπου προβλέπεται προστασίας της πρώτης κατοικίας πάλι όμως μέσω υπαγωγής στην πλατφόρμα και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του δανειολήπτη».
Τέλος, όπως επισημαίνει ο κ. Σερέτης «οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν τον πλήρη φάκελο του ακινήτου που πλειστηριάζεται και άρα δεν γνωρίζουν αν είναι η πρώτη κατοικία» ωστόσο όπως λέει «υποψιάζομαι, αλλά αυτό δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, ότι σε κάποιες περιπτώσεις που σταματάνε οικειοθελώς οι πλειστηριασμοί με εντολή της τράπεζας ή του επισπεύδοντος γενικά προφανώς λαμβάνουν υπόψη τους ότι είναι πρώτη κατοικία και το σταματούν».
Φανή Χαρίση-sputniknews.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ