16.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠιθανές εκλογές στα Κατεχόμενα

Πιθανές εκλογές στα Κατεχόμενα

Μετά την αιφνίδια παραίτηση της κυβέρνησης του ψευδοκράτους, ερωτήματα δημιουργούνται για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ποιοι οι λόγοι της παραίτησης.
Σε μια κίνηση αιφνιδιασμού η τρικομματική «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους, υπέβαλε την παραίτηση της στον ηγέτη των Κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, το μεσημέρι της Τετάρτης.
«Κίνηση τακτικής» από την πλευρά των Τούρκων βλέπει ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Η κυβέρνηση ελέγχεται πλήρως από τους Τούρκους, συνεπώς όλα έχουν γίνει μεθοδευμένα» τονίζει στο Sputnik.
Ενας από τους στόχους θα μπορούσε να είναι μια υποτιθέμενη κίνηση υποχώρησης απέναντι στην ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να την «τραβήξει» στο τραπέζι του διαλόγου, προσθέτει ο κ. Γιαλλουρίδης.
Σε κρίσιμη καμπή το ψευδοκράτος;
Την άποψη ότι η παραίτηση δημιουργεί απορίες ως προς τη συνέχιση της λύσης των δύο κρατών που προωθεί ο Τατάρ και ο Ερντογάν για το Κυπριακό, εκφράζει στο Sputnik ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, διευθυντής Ερευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
«Η παραίτηση δεν είναι κίνηση αντίθεσης προς τον Ερντογάν και τον Τατάρ, αλλά ένα εσωτερικό τους θέμα που δημιουργεί πρακτικά ζητήματα. Την “κυβέρνηση” συγκροτούσαν τρία κόμματα. Ενα κεντρώο ένα δεξιό και ένα ακροδεξιό. Είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του Ερσίν Τατάρ και στηρίζουν θερμά τη λύση των δύο κρατών που προωθεί ο ίδιος ο ηγέτης των Κατεχομένων» υπογραμμίζει o κ. Χρυσοστόμου.
Μπορεί ο Τατάρ να μην υποστηρίζεται πλέον από πρωθυπουργό συνεργάτη, «όμως οι εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα του ψευδοκράτους είναι τόσο μεγάλες που ουδέποτε η βουλή και ο ψευδο-πρωθυπουργός διαμόρφωναν πολιτική αναφορικά με το Κυπριακό» συνεχίζει ο αναλυτής.
Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ώρες και μέρες από το εάν θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή εάν το ψευδοκράτος θα οδηγηθεί σε εκλογές.
«Η αντιπολίτευση που συγκροτείται από το κεντροαριστερό κόμμα και άλλα αριστερά κόμματα δεν έχει διαύλους επικοινωνίας με τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό συνασπισμό. Μάλιστα διαφωνούν απέναντι στην πολιτική Ερντογάν τόσο για τη λύση των δύο κρατών όσο και για οποιαδήποτε προσπάθεια ενσωμάτωσης των Κατεχομένων στην Τουρκία» προσθέτει ο διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Συνεπώς, σύμφωνα με την άποψη του κ. Χρυσοστόμου, είναι πρακτικά αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «καθώς κάποιοι από αυτούς βρίσκονται και σε λίστα ανεπιθύμητων στην Τουρκία, όπως ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί».
Η επίσημη εξήγηση για την παραίτηση της «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα
Οπως έγινε γνωστό νωρίτερα, με γραπτή του δήλωση, ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων επικαλείται για την παραίτηση το πρόβλημα απαρτίας στη «Βουλή», τις εξελίξεις εντός των δύο εκ των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» και κάποια προβλήματα που προέκυψαν εντός της «κυβέρνησης».
Στη γραπτή του δήλωση, ο παραιτηθείς Ερσίν Σανέρ πρόσθεσε ότι η τρικομματική «κυβέρνηση» σχηματίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν τότε τα τρία κόμματα και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη «βουλή» στις 19 Δεκεμβρίου.
Κύριος στόχος τους, υπογράμμισε, ήταν να υπερβούν με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες, θεωρώντας ότι «πετύχαμε και στα δύο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ