21.7 C
Athens
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠέραν του «Evros pass» θα υπάρχει «Dadia pass»

Πέραν του «Evros pass» θα υπάρχει «Dadia pass»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το δάσος της Δαδιάς, όπου έγινε παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης. Συζητήθηκαν επίσης βήματα αποκατάστασης του δάσους, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και ενέργειες για τη στήριξη της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός έκανε τη ακόλουθη δήλωση:
Κύριε Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχη, κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή, αγαπητά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του ΟΦΥΠΕΚΑ, πραγματικά λυπάμαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά πάρα πολύ μεγάλη, πάρα πολύ έντονη.

Εχουμε κινητοποιήσει πολλούς ιδιώτες αναδόχους, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό το οποίο θα ήθελα, Βαγγέλη, είναι να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας τα έργα που αφορούν τη Δαδιά από τα έργα του υπόλοιπου νομού, έτσι ώστε τα έργα της Δαδιάς να τα αναλάβει ένας -ακριβώς γιατί είναι η Δαδιά και είναι συγκεκριμένα- και για τα υπόλοιπα θα κινηθούμε -ήδη για την Παλαγία έχουμε τον ανάδοχο- για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό και να κινηθούμε πολύ γρήγορα στα άμεσα έργα.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε -και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε άμεσα- τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του Εβρου, καθώς δεν του είναι άγνωστες οι πλημμύρες και προφανώς πρέπει να γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις, οι οποίες απαιτούν έναν πιο συγκροτημένο κεντρικό σχεδιασμό.

Θέλω επίσης να σταθώ σε αυτό το οποίο είπε ο Δήμαρχος και αναγνωρίζω απόλυτα, το συζητήσαμε και χθες εκτενώς: ότι μερικές φορές ένας Δήμος πολύ μεγάλος σε έκταση ο οποίος είναι όλος προστατευμένος μπορεί να βρεθεί σε μειονεκτική θέση και όχι σε πλεονεκτική θέση. Είναι δύσκολο, παραδείγματος χάρη, να γίνουν άλλου είδους αναπτυξιακά έργα, από τα οποία ο Δήμος μπορεί να έχει ένα όφελος.

Αυτό, Θοδωρή, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε και στα πλαίσια των αντισταθμιστικών, από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παραδείγματος χάρη. Ενδεχομένως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο ταμείο, σε επίπεδο Περιφέρειας, ακριβώς ώστε να μπορούμε να έχουμε κάποιες πληρωμές εξισορρόπησης προς αυτούς οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε τέτοιους πόρους.

Δήμαρχε, το είπα και, το ξαναλέω και εδώ: να ξέρεις ότι θα είμαστε κοντά στον Δήμο, σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα μιλήσω τώρα αναλυτικά για τα αναπτυξιακά μας σχέδια για την επόμενη μέρα, όμως θα κάνουμε πράγματα. Θα σταθώ ιδιαίτερα όμως σε αυτό το οποίο είπες: στην ανάγκη να στηρίξουμε τα τοπικά επαγγέλματα, Δημόσια ΙΕΚ Υλοτομίας, παραδείγματος χάρη.
Θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τη Δαδιά το κέντρο εκπαίδευσης των νέων υλοτόμων μας. Θα χρειαστούμε πολλούς περισσότερους, διότι το όραμά μας για τη διαχείριση των δασών επιβάλλει περισσότερη παρουσία μέσα στα δάση.

Είναι αδιανόητο , ως χώρα, 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψη στη χώρα και είμαστε ελλειμματικοί στο ξύλο. Εισάγουμε ξύλο, κάτι δεν κάνουμε σωστά και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα.
Θέλω επίσης να τονίσω, θα το πω και στην Αλεξανδρούπολη, ότι πέραν του «Evros pass» θα υπάρχει «Dadia pass», το οποίο θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στη Δαδιά. Και να ζητήσω από τον Δήμο και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ να ετοιμάσουμε τις νέες διαδρομές -γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να δει κάποιος ακόμα μέσα στο δάσος- ώστε οι επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάσος και, ναι, να εξοικειωθούν και με την έννοια της αποκατάστασης του δάσους την επόμενη μέρα.

Οπότε θα μεριμνήσω σίγουρα, εξάλλου δεν είναι πάρα πολλά τα δωμάτια τα οποία έχετε, να υπάρχει μια προνομιακή αντιμετώπιση ώστε να μην έρχονται όλοι, γιατί καταλαβαίνω το άγχος «τώρα θα έρθουν όλοι στα παράλια, στην Αλεξανδρούπολη». Αλλά Εβρος δεν είναι μόνο Αλεξανδρούπολη, είναι κάτι το οποίο το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Εβρος είναι και το Σουφλί, είναι ο κεντρικός Εβρος, Εβρος είναι και ο βόρειος Εβρος.

Θέλω να θυμίσω ότι μία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες κάναμε την προηγούμενη τετραετία ήταν ακριβώς να μεταφέρουμε τις δασικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να υπάρχει ουσιαστικός πολιτικός προϊστάμενος, γιατί πριν όλοι γνωρίζετε ότι μέσα στο χάος των αποκεντρωμένων ήταν συχνά ακέφαλες.

Πηγή :ertnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ