17 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠαρουσιάστηκε ο αφιερωματικός τόμος «Ελεύθερνα» της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

Παρουσιάστηκε ο αφιερωματικός τόμος «Ελεύθερνα» της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

Αφιερωμένος στην Ελεύθερνα, τη σημαντική πόλη της Κρήτης που με επίκεντρο την ομηρική εποχή αποτέλεσε χώρο συνεχούς κατοίκησης από την προϊστορία έως τους βυζαντινούς χρόνους, είναι ο 19ος τόμος της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων». Τον τόμο, που επιμελήθηκε ο καθηγητής και ανασκαφέας της Ελεύθερνας, Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, παρουσίασαν στις 8/12, σε διαδικτυακή εκδήλωση, η Lamda Development και το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, συνεχίζοντας την περιήγηση στα μουσεία της Ελλάδας και συνεισφέροντας ενεργά, για ακόμα μια χρονιά, στην ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Με τα εξαιρετικά σημαντικά ευρήματά της, η Ελεύθερνα, συνέδραμε καθοριστικά στη γνώση της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, θρησκευτικής και καλλιτεχνικής ιστορίας ολόκληρης της Κρήτης, ιδιαίτερα κατά τους πρώιμους ιστορικούς και τους αρχαϊκούς χρόνους. Σήμερα η Ελεύθερνα είναι ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, συνθέτοντας έτσι ένα εξαιρετικό σε σημασία και αισθητική πολιτιστικό τοπίο. Μέσα στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τις Υπηρεσίες του δημιουργήθηκαν εκείνες οι προϋποθέσεις που όχι μόνον ανέδειξαν την αρχαιολογική έρευνα, αλλά προχώρησαν σε ένα πρότυπο και πρωτότυπο τρόπο ανάδειξης και διαχείρισης του χώρου και των ευρημάτων του με την δημιουργία του πρώτου Μουσείου αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στο μήνυμά της.
«Η αρχαία Ελεύθερνα, αυτή η σημαντική πόλη της Κρήτης, ένας χώρος συνεχούς κατοίκησης από την προϊστορία έως τους βυζαντινούς χρόνους, με επίκεντρο την Ομηρική Εποχή, παρέμενε στη σιωπή αιώνων έως ότου την ανακάλυψε το επίπονο και μακρόχρονο ανασκαφικό έργο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το ανασκαφικό έργο που αποτυπώνεται εδώ. Η δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου κι ενός μουσείου, «κιβωτού» του πολιτισμού εντός του αρχαιολογικού χώρου, είναι έργα μοναδικά, καθώς πρόκειται και για το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Χρόνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και αντιπρόεδρος της Lamda Development.
«Το βιβλίο χωρίζεται σε εννέα ενότητες, έχει μια εισαγωγή, προχωρά κατόπιν στην ανάδυση της πόλης μέσα από παλιές ιστορίες και κείμενα, στην ανάδυση της πόλης της Ελεύθερνας μέσα από τις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην ελληνορωμαϊκή πόλη και στη διαμόρφωσή της ως και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Στη συνέχεια αναφέρεται στις μεγάλες νεκροπόλεις και τα νεκροταφεία που είναι διάσπαρτα στην περιοχή και καταλήγει σε συμπεράσματα, προσωρινά φυσικά, αφού τα 36 χρόνια της ανασκαφικής έρευνας δεν επαρκούν καθόλου για την τεράστια αυτή πρωτεύουσα πόλη της Κρήτης. Πιστεύω ότι και τα παιδιά και τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας θα βρίσκονται εκεί να την ερευνούν και στις επόμενες γενιές», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταμπολίδης, για να συνεχίσει ως προς τις ιδιαιτερότητες του βιβλίου: «Εκτός από την παρουσίαση του Μουσείου, αναφέρεται επίσης στη νέα ταυτότητα και τη δημιουργία της πόλης, όχι μόνο ως αρχαιολογικού τόπου αλλά και ως προορισμού. Και καταλήγει με εννέα μυθιστορήματα καινοφανή για ολόκληρη τη σειρά των εκδόσεων του «Κύκλου των Μουσείων», γιατί πραγματικά εκεί υπάρχει το απτό μέρος της ιστορίας. Το μέρος που μπορείς να το αγγίξεις με έναν ανθρώπινο τρόπο, με ονόματα τα οποία ξαναφέρνεις στη ζωή μέσα από τα ίδια τα αντικείμενα του μουσείου της Ελεύθερνας», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Ο αφιερωματικός τόμος θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις διευθύνσεις και στα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, καθώς και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς. Η λίστα αποδεκτών περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως η Οξφόρδη, η Σορβόννη και το Princeton, σημαντικά μουσεία όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Λούβρο και το Ερμιτάζ, παγκόσμιους οργανισμούς όπως η UNESCO και εθνικές βιβλιοθήκες.
Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, μέσα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση www.latsis-foundation.org και την ιστοσελίδα της Lamda Development www.lamdadev.com. Ο τόμος «Ελεύθερνα», που αναπτύσσεται σε 328 σελίδες, εκδόθηκε από τον εκδόσεις Ολκός, με την υποστήριξη της Lamda Development και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Η επόμενη έκδοση της σειράς θα αφορά το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ