5 πράσινες προτάσεις για μια διαρκή κληρονομιά
«Το Παρίσι υπόσχεται να προσφέρει θεαματικούς Αγώνες που θα είναι πιο υπεύθυνοι, πιο βιώσιμοι και πιο περιεκτικοί. Οι διοργανωτές έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο για να μειώσουν στο μισό το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε σύγκριση με προηγούμενες διοργανώσεις, με καινοτόμες λύσεις για ενέργεια, φαγητό, χώρους, μεταφορές και ψηφιακές υπηρεσίες.»
Η διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), με αφορμή σήμερα (22/4) την «Ημέρα της Γης 2024», μοιράστηκε πέντε τρόπους με τους οποίους το «Παρίσι 2024» εργάζεται για να κάνει περισσότερα με λιγότερα, δημιουργώντας μια διαρκή κληρονομιά:
1. Σκέψη μπροστά: πρόβλεψη και αποφυγή επιπτώσεων
«Ηδη στη φάση της υποψηφιότητας, το Παρίσι 2024 δεσμεύτηκε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των Αγώνων κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Στοχεύοντας σε μείωση 50% στις εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Λονδίνου 2012 και του Ρίο 2016, το Παρίσι 2024 έχει ασχοληθεί με την ευρύτερη κατηγορία εκπομπών, καλύπτοντας επίσης το έμμεσο αποτύπωμα των Αγώνων (εκπομπές πεδίου 3), όπως τα ταξίδια φιλάθλων. Αυτό σημαίνει ότι το Παρίσι 2024 θα προσφέρει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που ευθυγραμμίζονται με τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, που εγκρίθηκε το 2015.
Εκτός από τη χρήση 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια των Αγώνων, το Παρίσι 2024 ελαχιστοποιεί τη χρήση γεννητριών ντίζελ.»
2. Μείωση, ενοικίαση και επαναχρησιμοποίηση
«Η στρατηγική κυκλικής οικονομίας του Παρισιού 2024 βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: οργάνωση των Αγώνων με λιγότερους πόρους, καλύτερη χρήση αυτών των πόρων και εξασφάλιση της δεύτερης ζωής των πόρων μετά τους Αγώνες, πριν καν ξεκινήσει η εκδήλωση.
Συνολικά το 95% των χώρων αγώνων για το Παρίσι 2024 θα είναι προϋπάρχοντες ή προσωρινοί. Τα υπόλοιπα έχουν κατασκευαστεί με μεθόδους κατασκευής χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Το “Aquatics Center” (υδάτινο κέντρο) έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί την τοπική κοινότητα του Σεν Ντενί πολύ μετά τους Αγώνες. Θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια που παρέχεται από 4.680 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών που είναι εγκατεστημένοι στην ταράτσα του. Όλα τα καθίσματα στο Κέντρο είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα τοπικά πλαστικά απόβλητα.
Η αρχή της μείωσης ισχύει και για την εσωτερική διακόσμηση των χώρων.
Από τα δύο εκατομμύρια αθλητικά είδη, τα τρία τέταρτα θα ενοικιαστούν ή θα παρέχονται από αθλητικές ομοσπονδίες. Πάνω από τα τρία τέταρτα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπως οθόνες, υπολογιστές και εκτυπωτές είναι επίσης ενοικιαζόμενα.»
3. Αναγέννηση
«Οι γαλλικές αρχές στοχεύουν να αξιοποιήσουν τους Αγώνες του Παρισιού 2024 για να επιτύχουν μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης της τοπικής κοινότητας, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό προάστιο Σεν-Σαιν-Ντενί.»
Το “Aquatics Center” θα προσφέρει έναν κόμβο πολλαπλών αθλημάτων για την τοπική κοινωνία, όπου επί του παρόντος ένας στους δύο 11χρονους δεν ξέρει κολύμπι. Θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις κολύμβησης, αναρρίχησης και γυμναστικής, καθώς και χώρους για ατομικά και ομαδικά αθλήματα.
Σχεδιασμένο ως οικολογική γειτονιά, το Ολυμπιακό Χωριό θα μετατραπεί μετά τους Αγώνες σε μια νέα οικιστική και επιχειρηματική περιοχή, παρέχοντας χώρους εργασίας για 6.000 άτομα και διαμερίσματα για επιπλέον 6.000. Η προσθήκη εστιατορίων, καταστημάτων και κέντρων αναψυχής θα αναζωογονήσει την περιοχή, όπου το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει σήμερα το 20%.
Η εγκατάσταση υπόγειων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάπλαση του. Οι Αγώνες χρησιμεύουν επίσης ως επιταχυντής για τον καθαρισμό του ποταμού Σηκουάνα, με σημαντικές επενδύσεις που διατίθενται για την αποκατάσταση της ρύπανσης, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Παριζιάνους να απολαμβάνουν τον ποταμό από το 2025 και μετά.»
4. Αειφορία στο…πιάτο: περισσότερο φυτικής προέλευσης, περισσότερο τοπικό, λιγότερο πλαστικό «Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, 13 εκατομμύρια γεύματα θα παραδοθούν με πιο υπεύθυνο τρόπο. Περίπου 120 οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων αγροτών, παραγωγών, τροφοδοτικών και διατροφολόγων, καθώς και 200 αθλητές, συμμετείχαν στη δημιουργία του οράματος για τα τρόφιμα για το «Παρίσι 2024».
Μεταξύ άλλων δεσμεύσεων, οι διοργανωτές δεσμεύονται να παραδώσουν γεύματα με τις μισές εκπομπές άνθρακα από ένα μέσο γαλλικό γεύμα: διπλασιάζοντας την αναλογία φυτικών συστατικών και αυξάνοντας τις επιλογές φυτικής προέλευσης για όλους.
Οι προμήθειες του 80% γίνεται από την τοπική γεωργική παραγωγή, με το ένα τέταρτο να παράγεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τον αντίστοιχο χώρο. Προβλέπεται αναδιανομή, κομποστοποίηση ή μετατροπή όλων των τροφίμων που δεν καταναλώνονται , κόβοντας στο μισό το πλαστικό μιας χρήσης που χρησιμοποιείται στην εστίαση ενώ επαναχρησιμοποιεί το 100% του εξοπλισμού και της υποδομής εστίασης μετά τους Αγώνες. Οι θεατές θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε όλους τους χώρους με τα δικά τους επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια, μια αξιοσημείωτη εξαίρεση από τους ισχύοντες γαλλικούς κανονισμούς.»
5. Μεταφορές: μικρότερες αποστάσεις και χαμηλότερος άνθρακας
«Το εκτεταμένο υπάρχον δίκτυο δημόσιων μεταφορών, θα ενισχυθεί με περισσότερα από 400 χιλιόμετρα νέων ποδηλατοδρόμων.
Περισσότερο από το 80% των Ολυμπιακών χώρων βρίσκονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Ολυμπιακό Χωριό, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο απόστασης για τους αθλητές.
Oλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι με τη δημόσια συγκοινωνία όπου θα υπάρχει αύξηση κατά 15% με την κανονική κυκλοφορία του καλοκαιριού.
Ο στόλος οχημάτων που απευθύνεται σε αθλητές και τους διαπιστευμένους συμμετέχοντες πρόκειται να περιλαμβάνει ηλεκτρικά, υβριδικά και υδρογονοκίνητα οχήματα που παρέχονται από την Worldwide Olympic Partner Toyota. Σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των επιπτώσεων, ο στόλος που χρησιμοποιείται θα περιλαμβάνει περίπου 40% λιγότερα οχήματα σε σύγκριση με τους προηγούμενους Αγώνες.»
A. Bαζογιάννης