Οι εκθέσεις του Mario Draghi και του Enrico Letta για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προκλήσεις για αυτήν την εποχή των δασμών Trump και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης με τη συμμετοχή κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών.
O Επίτροπος Οικονομίας (2019-2024), Πρωθυπουργός της Ιταλίας (2016-2018), Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Paolo Gentiloni, έκανε μια εκτεταμένη επισκόπηση της κατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει. «Στο παρελθόν οι ΗΠΑ στήριξαν την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και της Ασίας. Τώρα ο Trump επιβάλλει δασμούς σε συμμάχους και τα συνδυάζει με ρητορική που αναφέρει πως η Ε.Ε. φτιάχτηκε για να “υπονομεύσει”- δεν είπε αυτή τη λέξη- τις ΗΠΑ. Είχαμε τη σοκαριστική συμπεριφορά του απέναντι στον πρόεδρο της Ουκρανίας. Οι δασμοί του Trump απειλούν ευθέως την οικονομική προοπτική μας, το ότι αποφάσισε να τους “παγώσει” είναι απλά ένα θετικό βήμα. Το θέμα είναι πως όλα αυτά δείχνουν την αστάθεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης από τις αγορές», σχολίασε χαρακτηριστικά.
O κ. Gentiloni ανέφερε πως η συνολική εμπιστοσύνη είναι κομβικής σημασίας για το εμπόριο. «Καλώς η αμυντική πολιτική μας είναι προσανατολισμένη απέναντι στη ρωσική απειλή από τα ανατολικά, αλλά δεν πρέπει να είναι περιορισμένη σε αυτό. Ξέρουμε πια -από το ΝΑΤΟ- πως η Ρωσία έχει ξαναβρεί το πάτημά της στη Μεσόγειο- μέσω ενός σκιώδους ρωσικού στόλου από τάνκερ που διακινούν ξεπλένοντας ρωσικό πετρέλαιο, επιτρέποντάς της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, τόνισε πως για να πετύχουν αυτές οι πολιτικές πρέπει να προχωρήσουμε σε «ευρωπαιοποίηση του χρέους, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αμυντικές πολιτικές, στις οποίες να περιλαμβάνονται και τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια».
Παρατήρησε επίσης, πως η έκθεση του Mario Draghi πρότεινε περίπου 150 δις τον χρόνο επιπλέον επενδύσεων, σε τομείς όπως η τεχνολογία, «φυσικά όχι μόνο από κρατικά χρήματα αλλά και ως απόρροια επενδύσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκθεση του Enrico Letta αναφέρει πως η Ε.Ε. διαθέτει ιδιωτικές αποταμιεύσεις ύψους 33 τρισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες κατά κύριο λόγο παραμένουν σε τρεχούμενους λογαριασμούς (34,1%), σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, αυτός ο πλούτος δεν αξιοποιείται πλήρως για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών αναγκών της Ε.Ε. Αντίθετα, παρατηρείται μια τάση, όπου ευρωπαϊκοί πόροι κατευθύνονται κάθε χρόνο προς την αμερικανική οικονομία και τους διαχειριστές κεφαλαίων των ΗΠΑ. «Για να φέρουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο πρέπει πρώτα να εμπιστευτούμε περισσότερο τον εαυτό μας», τόνισε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος. Τέλος, επισήμανε πως η Ε.Ε. παραμένει σταθερή στους στόχους της να συνδυάζει ανταγωνιστικότητα και πολιτικές καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Ερωτώμενος για το ζήτημα της ενότητας της Ε.Ε., ο κ. Gentiloni δήλωσε αισιόδοξος. «Εδώ και κάποια χρόνια υπάρχουν διαφωνίες αλλά παρόλα αυτά δεν μπλοκάρονται οι αποφάσεις μας. Η Ε.Ε. ήταν ο κύριος υπερασπιστής της Ουκρανίας για 3 χρόνια», τόνισε.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Αντιπρόεδρος (2009-2014) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Viviane Reding, η οποία έκανε λόγο για μία υπαρξιακή στιγμή για την Ε.Ε., αλλά και για μία ευκαιρία. Όπως είπε, «σε κάθε κρίση η Ε.Ε. φαίνεται ότι είναι ικανή να λάβει γρήγορα, πολύ σημαντικές αποφάσεις, που δεν θα ήταν εύκολο να ληφθούν σε ήρεμους καιρούς» και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων, κάνοντας αναφορές στην πανδημία και την πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαλλαγεί από «φρένο χρέους». «Έχουμε πολύ καλές startups οι οποίες όμως δεν εξελίσσονται σε πρωταθλητές. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Τα χρήματα πάνε σε μετοχές και ομόλογα στις ΗΠΑ. Για αυτό και είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας Ενιαίας ΕυρωπαΪκής Αγοράς Κεφαλαίων», δήλωσε καταλήγοντας.
Από την πλευρά της η Υπουργός Εξωτερικών (2002-2004) της Ισπανίας, Ana Palacio, εστίασε στα ζητήματα της ενέργειας. «Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί γιατί η ενέργειά μας είναι πολύ ακριβή. Πρέπει να δώσουμε σημασία εκεί. Σε όλες τις πρωτοβουλίες που βλέπω έως τώρα στο θέμα, παρατηρώ έλλειψη ρεαλισμού και δογματισμό. Αν δεν πάμε εκεί, δεν θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Αν θέλουμε αμυντική βιομηχανία θα χρειαστούμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε μη σταθερές πηγές ενέργειας».
Τέλος ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Εργοδοτών στην ΕΟΚΕ, Winand Quaedvlieg, τόνισε πως η ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. είναι σίγουρα σε κίνδυνο, καθώς η παραγωγικότητά της πέφτει, η γεωπολιτική κατάσταση αλλάζει και το σύστημα των αμοιβαίων κανόνων εξαφανίζεται. «Το ηφαίστειο των αλλαγών που βλέπουμε να εκρήγνυται τώρα είχε ξυπνήσει καιρό. Τίποτα δεν ήταν καινούργιο, αυτό που είναι καινούργιο είναι η εκδήλωση των χειρότερων πλευρών της άλλης πλευράς, ο εκβιασμός σε συμμάχους εκδηλώνεται χωρίς επιφύλαξη. Περνάμε από τη συνεργασία στην αντιπαράθεση». Την ίδια στιγμή, δήλωσε και αυτός αισιόδοξος. «Το καλό είναι πως αυτό πια το βλέπουν τώρα όλοι. Οι υπνοβάτες επιτέλους ξύπνησαν όπως έπρεπε να γίνει. Είμαστε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και το πιο σημαντικό είναι η άμυνα και η ασφάλεια. Για να αναπτύξουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες χρειαζόμαστε πολιτική θέληση και ενότητα και τότε όλα είναι δυνατά», κατέληξε.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος του Kappa News, Γιάννης Κουτσομύτης.