33.2 C
Athens
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟύτε χαστούκι, ούτε ράπισμα το ψήφισμα της Ευρωβουλής για την Τουρκία

Ούτε χαστούκι, ούτε ράπισμα το ψήφισμα της Ευρωβουλής για την Τουρκία

Ούτε χαστούκι, ούτε ράπισμα, ούτε τελεσίγραφο δεν είναι το ψήφισμα της Ευρωβουλής για την Τουρκία, παρότι παρουσιάστηκε ως τέτοιο, διότι ουδέποτε η ΕΕ δεν θα έρθει πλήρως σε ρήξη με την Τουρκία, τονίζει ο Στέλιος Κούλογλου.
Νέο «χαστούκι» στην Άγκυρα οι Ευρωπαίοι. «Ράπισμα στον σουλτάνο». «Τελεσίγραφο» της Ευρωβουλής στον Ερντογάν. Ο ελληνικός Τύπος θριαμβολογούσε χτες, με το ψήφισμα-καταπέλτη που αφορούσε στην Έκθεση Προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία και την ενταξιακή προοπτική της, που μάλιστα πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία.
Το πόρισμα της αξιολόγησης της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, έγινε στη βάση της απομάκρυνσή της από τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα, ιδίως στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Στη συζήτηση που έγινε θίχτηκαν επίσης οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η εμπλοκή της στις συρράξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ είχε δώσει ένα πρώτο στίγμα του ψηφίσματος δηλώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «πρέπει να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, με το ψήφισμά του» προσθέτοντας πως «πρέπει να εξεταστεί η ενδεχόμενη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γείτονα» στην περίπτωση όπου «η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά επί κρίσιμων θεμάτων».
Διαφορετική ήταν η προσέγγιση του Επίτροπου της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρέλι.
Μιλώντας στην ολομέλεια της Ευρωβουλής ο κ. Βαρέλι, ενώ παραδέχτηκε πως οι ενέργειες της Τουρκίας «συγκρούονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ», παρατήρησε υπέρ τη «μία αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών Ελλάδας και Τουρκίας και στην άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη για το Κυπριακό.
Η Ευρωβουλή πάντως με το ψήφισμα που έκανε τουρκοφάγους και μη να πανηγυρίζουν προκαταβολικώς προειδοποίησε πως «εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση όσον αφορά την εσωτερική, θεσμική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας» τότε η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» παραδεχόμενη πως «οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χρειάζονται επαναξιολόγηση σε βάθος».
«Δεν παγώνει καμία ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με το χτεσινό ψήφισμα. Αν ο ελληνικός Τύπος το παρουσιάζει ως ράπισμα αυτό δεν ισχύει» διευκρινίζει στο Sputnik ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, διευκρινίζοντας ότι το ψήφισμα συνιστά απλώς «ισχυρή προειδοποίηση» που δεν προμηνύει σε βάθος χρόνου μεγαλύτερη ρήξη, διότι αυτή δεν θα συμβεί ποτέ.
«Αν αποφάσιζε το Ευρωκοινοβούλιο να διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμφωνήσουν και η Κομισιόν και το Συμβούλιο Κορυφής. Δεν είναι τόσο απλό» προσθέτει, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε «συγκεκριμένη αφορμή για τη συζήτηση στην Ευρωβουλή, ήταν προγραμματισμένο».
Το ότι η Ευρώπη δείχνει τα δόντια της μια στο τόσο στην Άγκυρα, χωρίς ποτέ να φτάνει στα άκρα επιβάλλοντας κυρώσεις κ.ο.κ., ο ευρωβουλευτής το τεκμηριώνει με μια δεσμίδα παραγόντων.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να έλθει σε απόλυτη ρήξη η Ευρώπη με την Τουρκία λόγω του προσφυγικού, λόγω του ότι είναι μια μεγάλη χώρα με την οποία έχουμε ισχυρές εμπορικές σχέσεις, λόγω του ότι έχει κρίσιμη γεωπολιτικά θέση και, τέλος, λόγω του ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν τίθεται θέμα πλήρους ρήξης όσο και αν αυτό παρουσιάζουν ή υπέρ αυτού πλειοδοτούν κάποια Μέσα» τονίζει, αποκαλύπτοντάς μας ένα παρασκήνιο, που αλλάζει τα ενταξιακά δεδομένα και όλη τη συζήτηση γύρω από αυτά.
«Κανείς στην ΕΕ δεν πιστεύει πλέον ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος της. Ακόμη και ο Ερντογάν το έχει αποδεχτεί, παρόλο που κάποια στιγμή το πίστευε, εξ ου τα φιλοκουρδικά ανοίγματά του κ.ά. Στην Ευρώπη υπήρχε μεγαλύτερος σκεπτικισμός πάντοτε».
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ