Οπως έχουμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρώτοι απ’ όλα τα ΜΜΕ, κάναμε λόγο για την επισιτιστική κρίση που θα ξεσπάσει
καθώς η χώρα αυτή αποτελεί τον σιτοβολώνα της Ευρώπης.
Λίγες μέρες μετά στις 2 Μαρτίου με νεότερο άρθρο
Ελλειψη τροφίμων σε M. Ανατολή και Aσία καθώς Ρωσία και Ουκρανία δεν στέλνουν
επισημαίνουμε τον κίνδυνο για τις χώρες της M. Ανατολής και Aσίας.
Πλέον γίνεται ξεκάθαρο όπως αναφέρει ο νέος υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι η δυνατότητα της χώρας του να εξάγει σιτηρά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο αν τελειώσει ο πόλεμος με την Ρωσία.
Μιλώντας σε τηλεοπτική ενημέρωση είπε ότι η Ουκρανία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, θα εξήγαγε υπό κανονικές συνθήκες 4 με 5 τόνους σιτηρά τον μήνα, ένας όγκος που έχει μειωθεί σε μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους.
“Ο αντίκτυπος (στις παγκόσμιες αγορές) είναι άμεσος, δραματικός και μεγάλος. Και συνεχίζεται. Κάθε μέρα η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη”, δήλωσε ο υπουργός.
Γ. Οικονόμου: Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών
Ειδική αναφορά έκανε στη συμφωνία Μπάιντεν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια από την ΕΕ επιπλέον 15 δισεκ. κυβ. μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2022.
Αλλά και στο ζήτημα που τέθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου για την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την ανάγκη προετοιμασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Τόνισε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών αλλά ξεκινά σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να εξεταστεί το ζήτημα. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη θεσπισμένη διάταξη καταγραφής αποθεμάτων σε επτά πολύ σημαντικές κατηγορίες προϊόντων, που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας. Στην ίδια κατεύθυνση διευκολύνουν και οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά, όπως είπε. Ξεχωριστά αναφέρθηκε και στον κόφτη για τα κέρδη αλλά και στο γεγονός ότι σχεδιάζεται η φορολόγηση με 90% των όποιων υπερκερδών εταιρειών ενέργειας.
«Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα. Μέριμνά μας να απαντάμε με πράξεις και πολιτικές που παράγουν αποτελέσματα. Η χώρα πρωταγωνιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας ευρωπαϊκή απάντηση. Ο πρωθυπουργός εδώ και 20 ημέρες έχει ζητήσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής του φυσικού αερίου, έχει μιλήσει με ηγέτες χωρών του Νότου ενώ ήταν έντονη η παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρξει ρητή και καθαρή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εδώ και μήνες επιδοτεί μέρος των αυξήσεων για να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στις τσέπες των πολιτών.
Για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ανακοινώθηκαν πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών στα καύσιμα για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.