12.1 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΟλυμπιακοί Αγώνες: Η «ακτινογραφία» στην κατανομή των μεταλλίων

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η «ακτινογραφία» στην κατανομή των μεταλλίων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ανήκουν στην Ιστορία και ο Ολυμπιακός… χρόνος, μετρά αντίστροφα για την επόμενη κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, που θα φιλοξενηθεί το 2024, στο Παρίσι.
Επιχειρώντας μία «ενδοσκόπηση» στην κατανομή των μεταλλίων γι’ αυτήν την μοναδική από αρκετές απόψεις, παγκόσμια αθλητική γιορτή που ολοκληρώθηκε στην Ιαπωνία, διαπιστώνεται η με «βραχεία κεφαλή», επικράτηση των ΗΠΑ στον πίνακα των χρυσών μεταλλίων, καθώς οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες, κατέκτησαν στο Τόκιο τα περισσότερα χρυσά (σ.σ. 39 έναντι 38 της Κίνας), αλλά και τα περισσότερα -στο σύνολο- μετάλλια (113 έναντι 88 της Κίνας).
Η κορυφή στα χρυσά μετάλλια, κρίθηκε την τελευταία ημέρα, με τις ΗΠΑ να κατακτούν δύο πρώτες θέσεις (σ.σ. στο μπάσκετ και στο βόλεϊ γυναικών) και να ξεπερνούν στο «νήμα» τους πρωταθλητές της αχανούς χώρας, οι οποίοι μέχρι την Κυριακή ήταν επικεφαλής στον σχετικό πίνακα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912, η πρώτη θέση στα χρυσά μετάλλια, ήταν «υπόθεση» των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, με μοναδική εξαίρεση την διοργάνωση του 2008 στο Πεκίνο, όπου οι «οικοδέσποινα» Κίνα, κατέκτησε τα περισσότερα χρυσά μετάλλια.
Ωστόσο, η ισορροπία δυνάμεων… μετατοπίστηκε προς την Ασία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, δεδομένου ότι εκτός από την Κίνα, και η διοργανώτρια Ιαπωνία, είχε εξαιρετική παρουσία. Παρά την απουσία θεατών στην συντριπτική πλειονότητα των αγωνισμάτων, οι «οικοδεσπότες» πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, κατέγραψαν το καλύτερο ρεκόρ τους στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με 58 μετάλλια, εκ των οποίων τα 27 χρυσά! Και κατετάγη στην τρίτη θέση στον πίνακα μεταλλίων, όπως είχε συμβεί και το 1964, στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, που φιλοξένησε το Τόκιο.
Και μπορεί η Ρωσία να μην ήταν «παρούσα» με αυτήν την… ονομασία, όμως οι εκπρόσωποι αυτής της αθλητικής υπερδύναμης, έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους, έστω και υπό την… ουδέτερη σημαία της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η συγκομιδή των 71 μεταλλίων (σ.σ. 20 χρυσά) και η τρίτη θέση στον τελικό πίνακα μεταλλίων, μόνο ως επιτυχία μπορεί να εκληφθεί.
Μετά την αποχώρηση του Γιουσέϊν Μπολτ από την ενεργό δράση και τα… σίγουρα τρία μετάλλια (100μ, 200μ και 4χ100μ) σε κάθε διοργάνωση, η Τζαμάικα «έπεσε» κάτω από τον διψήφιο αριθμό συγκομιδής, μετά από τις τελευταίες τρεις διοργανώσεις. Οι Τζαμαϊκανοί, είχαν κατακτήσει 10 μετάλλια στο Πεκίνο (2008), 12 στο Λονδίνο (2012) και 11 στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο (2016), ενώ στο Τόκιο, περιορίσθηκαν στα εννέα. Εκ των οποίων τρία και μάλιστα χρυσά, κατέκτησε η Ελέϊν Ερα Τόμπσον, κυριαρχώντας στα σπριντ (100μ, 200μ και 4χ100μ) ως ένας… θηλυκός Μπολτ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κατόρθωμα της Τόμπσον, είχε να επαναληφθεί από το μακρινό 1988 στην Σεούλ και την αξεπέραστη, Φλόρενς Γκρίφι Τζόϊνερ.
Όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση, ειδική αναφορά χρήζει η αμέσως προηγούμενη διοργανώτρια χώρα και η παρουσία της στην επόμενη διοργάνωση. Ο λόγος για την Βραζιλία, που σημείωσε ρεκόρ κατάκτησης μεταλλίων με 21, εκ των οποίων 7 χρυσά.
Όσον αφορά στους αθλητές και στις αθλήτριες της χώρας, που πήρε την «Ολυμπιακή σκυτάλη» για την επόμενη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, έφυγαν από το Τόκιο με 33 μετάλλια. Οι Γάλλοι πρωταθλητές, παρουσιάσθηκαν λιγότερο ανταγωνιστικοί σε σχέση με την διοργάνωση του Ρίο Ντε Τζανέϊρο (42 μετάλλια), καθώς κατέκτησαν 33 μετάλλια, διατηρώντας όμως τον αριθμό των χρυσών, στα δέκα.
Αντίθετα, οι εκπρόσωποι της Μεγάλης Βρετανίας, επέδειξαν αξιοθαύμαστη σταθερότητα με 65 μετάλλια, από τα οποία 22 χρυσά, όταν στο Λονδίνο (2012) είχαν κατακτήσει 65 μετάλλια, στο Πεκίνο (2008) 51 με 19 χρυσά και στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο 67 μετάλλια.
Ένα από τα ρεκόρ που κατεγράφησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είναι και η… διάχυση των μεταλλίων, καθώς σε κάποιο… σκαλί του βάθρου, ανέβηκαν αθλητές και αθλήτριες από 93 χώρες. Ανάμεσα τους, υπήρξαν και ιστορικές «πρωτιές», όπως αυτή του ακοντιστή, Νεεράτζ Τσόπρα, ο οποίος έγινε ο πρώτος Ινδός αθλητής στίβου που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο για την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Μάλιστα, στην διοργάνωση του Τόκιο, η Ινδία είχε την καλύτερη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με ένα χρυσό, δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια.
Τέλος, η μικρότερη χώρα που κατέκτησε μετάλλιο -και μάλιστα τρία- στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είναι ο Άγιος Μαρίνος. Συγκομιδή που σημαίνει, ένα μετάλλιο για περίπου κάθε 11.270 από τους 33.860 κατοίκους του μικρού κρατιδίου, που βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ