Ένα ανεξάρτητο κράτος Παλαιστίνης παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής…
…Στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κάτριν Ντεσάουερ, η «λύση δύο κρατών θα επιτρέψει τόσο στους Παλαιστίνιους όσο και στους Ισραηλινούς να ζήσουν δίπλα δίπλα ειρηνικά». Η κυρία Ντεσάουερ πρόσθεσε ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί κατεπείγουσας σημασίας μια πολιτική διαδικασία με στόχο τη λύση των δύο κρατών, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις αποφάσεις άλλων χωρών, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέτοια θέματα.
Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ραλφ Στέγκνερ ζήτησε από την πλευρά του την ενεργή διπλωματική εμπλοκή της Γερμανίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης. «Η ειρήνη είναι δυνατή μόνο όταν η ασφάλεια για το Ισραήλ και η αυτοδιάθεση για τον παλαιστινιακό λαό συνδυάζονται. Για να το επιτύχει αυτό, η Γερμανία πρέπει να εμπλακεί ενεργά διπλωματικά – αυτό είναι πιο σημαντικό από το να προχωρήσει μονομερώς», δήλωσε ο κ. Στέγκνερ στο περιοδικό Stern. Στο ίδιο πλαίσιο η συνάδελφός του Ιζαμπέλ Καντεμαρτόρι (SPD) δήλωσε στο ίδιο περιοδικό ότι «η Γερμανία θα πρέπει να προωθήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως μέρος μιας κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα απελευθερωθούν οι όμηροι και θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD), σε συνέντευξή του στο Δίκτυο RND, χαρακτήρισε «λάθος μήνυμα σε λάθος στιγμή» την ανακοίνωση της πρόθεσης αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την Νορβηγία, την Ιρλανδία και Ισπανία, προειδοποιώντας ότι «δεν θα μας φέρει πιο κοντά στη λύση των δύο κρατών» και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λειτουργικό κράτος στα παλαιστινιακά εδάφη και η αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ».
Ταυτίζει την τρομοκρατία με την αναγνώριση ο Νετανιάχου
Η συντονισμένη πρωτοβουλία Ιρλανδίας, Ισπανίας και Νορβηγίας να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος ισοδυναμεί με «επιβράβευση της τρομοκρατίας», υποστήριξε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταδικάζοντας την απόφαση αυτή.
«Αυτό θα ήταν ένα κράτος-τρομοκράτης. Θα προσπαθούσε να εξαπολύσει την (επίθεση που οδήγησε στη) σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά – και σε αυτό δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε», αναφέρει ο Νετανιάχου, υπενθυμίζοντας την αιματοχυσία που προκάλεσε η Χαμάς και πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει απτόητο στην επιδίωξη του στόχου του, ο οποίος είναι η ολοκληρωτική επικράτηση στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.