Τους πέντε έφθασαν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ζηλανδία εξαιτίας του κυκλώνα Γκαμπριέλ, ενώ 10.500 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε σήμερα η νεοζηλανδική αστυνομία.
Το πτώμα του τέταρτου θύματος, παιδιού που θεωρείται πως πνίγηκε εξαιτίας «της ανόδου των υδάτων», βρέθηκε την προηγουμένη στο χωριό Έξντεϊλ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.
Τα άλλα τρία θύματα βρέθηκαν νωρίτερα σε περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα: το ένα σε τοποθεσία όπου αγνοείτο πυροσβέστης μετά την κατάρρευση σπιτιού εν μέσω των καιρικών φαινομένων στο Δυτικό Όκλαντ, τα άλλα δύο στην περιοχή Χοξ Μπέι, στο Βόρειο Νησί, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο νεοζηλανδικός στρατός ανέπτυξε τρία ελικόπτερα NH90 στην περιοχή Χοξ Μπέι, που έχει υποστεί σκληρό χτύπημα από τον κυκλώνα. Διέσωσαν εργάτες, οικογένειες και κατοικίδια που ανέβηκαν σε στέγες σπιτιών για να γλιτώσουν από την άνοδο του επίπεδου των υδάτων.
Σφοδροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν το Βόρειο Νησί, όπου ζουν πάνω από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας (περίπου 5 εκατ.), προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Οι αρχές κάνουν πλέον αποτίμηση των ζημιών σε απομονωμένες πόλεις όπου πλημμύρες πλημμύρισαν δρόμους και προκάλεσαν διακοπή των τηλεπικοινωνιών.
Πόσοι άνθρωποι χρειάστηκαν να απομακρυνθούν
Περίπου 10.500 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Άλλοι 160.000 κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτροδότηση, αν και η λειτουργία του δικτύου προοδευτικά αποκαθίσταται.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κρις Χίπκινς, ο οποίος χαρακτήρισε τον κυκλώνα Γκαμπριέλ το σοβαρότερο μετεωρολογικό φαινόμενο «του αιώνα», κήρυξε εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για μια εβδομάδα.
Ο κυκλώνας Γκαμπριέλ
Ο κυκλώνας Γκαμπριέλ σχηματίστηκε την 8η Φεβρουαρίου στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Αυστραλίας, στη Θάλασσα των Κοραλλιών, προτού διασχίσει τον νότιο Ειρηνικό και πλήξει τη Νέα Ζηλανδία.
Σύμφωνα με επιστήμονες, τον τροφοδότησαν οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του νερού της θάλασσας, που αποτελούν συνδυασμένη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου Λα Νίνια, μετεωρολογικής ανωμαλίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ