Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται εν μέσω Αυγούστου: Θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία κατά τη νέα σχολική χρονιά ή θα ξαναζήσουν οι γονείς της επικράτειας το θρίλερ του κλείνω-ξανανοίγω, την ώρα που σχεδόν έναν μήνα προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι (13 Σεπτεμβρίου) τα νέα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σκαρφαλώσει στα 4.406 και οι παραθεριστές δεν έχουν επιστρέψει στη βάση τους;
Το Υπουργείο Παιδείας αρκείται για την ώρα στη λακωνική δήλωση «δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων όπως το προηγούμενο διάστημα».
Πώς θα αποφύγουμε όμως έστω τα διαρκή επιμέρους κλεισίματα που άφησαν βαρύ «στίγμα» τις περασμένες σχολικές χρονιές;
«Μόνο αν εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες που εργάζονται στα σχολεία και αν είναι εμβολιασμένοι γονείς και παππούδες τα σχολεία θα λειτουργήσουνε κανονικά», απαντά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία όμως που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, 5.515.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον πλήρη εμβολιασμό, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 52,5% στον γενικό πληθυσμό και 61,6% στον ενήλικο πληθυσμό. Αρκεί;
«Δεν αρκεί. Σε σχέση όμως με τα σχολεία αν δεν εμβολιαστούν άπαντες εκπαιδευτικοί και γονείς, θα δημιουργηθεί ξανά πρόβλημα», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Οπως πήγε το τελευταίο δίμηνο πριν κλείσουν τα σχολεία, που δεν είχαμε προβλήματα, έτσι θα ξεκινήσει και η νέα σχολική χρονιά εφόσον τηρούνται αποστάσεις, γίνεται χρήση μάσκας και ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των καθηγητών-δασκάλων. Καθ’ οδόν θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία», συνοψίζει ο λοιμωξιολόγος Πολύδωρος Τόφας. «Ακόμη τα δεδομένα για τον εμβολιασμό των κάτω των 12 δεν είναι επαρκή. Επομένως θα πορευτούμε με όσα μπορούμε», επισημαίνει.
«Εφόσον τα άνω των 12 ετών παιδιά εμβολιαστούν – στις ΗΠΑ ήδη ξεκινάνε να εμβολιάζονται και τα κάτω των 12 – συνεχίζουν να κάνουν κανονικά τα self test δυο φορές τη βδομάδα, έχοντας εμβολιασμένο το 75% των δασκάλων-εκπαιδευτικών, υπάρχει τρόπος να συγκρατηθεί το κακό», υπογραμμίζει, τέλος, η παθολόγος-λοιμοξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου.
Πηγή: Sputniknews, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη