Ο Γάλλος πρωθυπουργός παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησής του στην Εθνοσυνέλευση.
Με μια ομιλία διάρκειας μιας ώρας και 22 λεπτών, ο Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε από το βήμα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για “τα επόμενα δυόμισι χρόνια”.
Τα κύρια σημεία του “οδικού χάρτη” Μπαρνιέ
Ο πρωθυπουργός θέτει ως προτεραιότητα να μειώσει το “διπλό δημοσιονομικό και οικολογικό χρέος”.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα επανέλθει στο 5% το 2025 και στο 3% το 2029 χάρη στη “μείωση των δαπανών”.
Για να επιτευχθεί αυτό, ο πρώην Επίτροπος ανακοίνωσε έκτακτη φορολογία “σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις” και “έκτακτη συνεισφορά στους πλουσιότερους Γάλλους”.
Η περικοπή δαπανών θα αποτελέσει τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ ζητά να συνεχιστεί ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, “για να διορθωθεί” ο νόμος του 2023 και να βρεθούν, με τη βοήθεια των κοινωνικών εταίρων, “λογικές και δίκαιες ρυθμίσεις”.
Σχετικά με την ανεργία, ο πρωθυπουργός καλεί τους κοινωνικούς εταίρους για διαπραγμάτευση.
Οσον αφορά τη Νέα Καληδονία, οι εκλογές “αναβάλλονται” για το τέλος του 2025.
Πέντε άξονες πολιτικών παρεμβάσεων
Το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων: ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1η Νοεμβρίου και δεσμεύεται να αναλάβει δράση για την αναζωογόνηση του τομέα της στέγασης.
Πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες: Ο Μισέλ Μπαρνιέ διαβεβαιώνει ότι “το σχολείο θα παραμείνει προτεραιότητα (…) όπως και η καταπολέμηση των αδυναμιών του συστήματος υγείας”.
Ασφάλεια στην καθημερινότητα: Ο Μισέλ Μπαρνιέ προτίθεται να αναπτύξει “ένα σχέδιο δράσης” παντού και ελπίζει σε “γρήγορα και συγκεκριμένα αποτελέσματα”. Η αστυνομία θα είναι “πιο ορατή” παντού στη Γαλλία.
Πολιτική για τον έλεγχο της μετανάστευσης: Στόχος του Μισέλ Μπαρνιέ είναι “να βγάλει τη μετανάστευση από το ιδεολογικό αδιέξοδο”. “Δεν έχουμε πλέον ικανοποιητικό έλεγχο της μεταναστευτικής μας πολιτικής”, δήλωσε.
Περισσότερη αδελφοσύνη: Επανασύνδεση με τις οικογενειακές πολιτικές, καταπολέμηση της ανασφάλειας, δημιουργία δεσμών μεταξύ των γενεών, πρόνοια για την τρίτη ηλικία.
Η ακροδεξιά ζητά νέο νόμο για τη μετανάστευση
Αντιδρώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, η Μαρίν Λεπέν απαίτησε, από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, από την κυβέρνηση να παρουσιάσει έναν νέο μεταναστευτικό νόμο “που να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις διατάξεις που λογοκρίθηκαν από το Συνταγματικό Συμβούλιο” λιγότερο από ένα χρόνο πριν.
Η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) στην Εθνοσυνέλευση έδωσε διορία στην κυβέρνηση Μπαρνιέ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025 και διευκρίνισε ότι πρόκειται για “κόκκινη γραμμή” του κόμματός της.
Η αριστερά ελπίζει να “εκθρονίσει τον πρόεδρο”
Από την πλευρά της, η Mathilde Panot κατήγγειλε τη “συγκατοίκηση” της κυβέρνησης με το RN. Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της “Ανυπότακτης Γαλλίας” υπενθυμίζει ότι η “αντιπολίτευση στην κυβέρνηση” και η “καθαίρεση του προέδρου” αποτελούν προτεραιότητες του κόμματός της.
“Η χώρα μας χορεύει πάνω από το ηφαίστειο”
Σύμφωνα με τον Laurent Wauquiez, “η χώρα μας χορεύει πάνω από το ηφαίστειο” και “η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί να πάρουμε το μέρος της Γαλλίας.” Ο πρόεδρος της ομάδας της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς στην Εθνοσυνέλευση υπενθυμίζει ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την κυβέρνηση Μπαρνιέ, “μια πολιτική αλλαγής, (…) για να βγούμε από τη δημοσιονομική χαλαρότητα”.
Διαδηλώσεις την ώρα που μιλούσε ο Μισέλ Μπαρνιέ
Ο Μισέλ Μπαρνιέ μίλησε στη Συνέλευση την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στη Γαλλία.
Οι διαδηλωτές καλούν την κυβέρνηση να “ικανοποιήσει τα κοινωνικά αιτήματα”: κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αύξηση μισθών και βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 190 συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία
Στο Παρίσι και το Στρασβούργο, οι πορείες αριθμούσαν αρκετές χιλιάδες άτομα. Αλλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μπορντό, τη Λυών, το Περπινιάν, τη Ρεν και τη Νάντη.
Οι συνδικαλιστές μιλούν για περιορισμένη κινητοποίηση, η CGT εκτιμά ότι συμμετείχαν 170.000 άτομα.
Πηγή:euronews.gr