Η θέση «Κύρια Απολιθωμένη», πέρα από τα εντυπωσιακά απολιθωμένα δένδρα που φιλοξενεί, αναδεικνύει και τις άγριες ορχιδέες
Η περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και ιδιαίτερα το πάρκο απολιθωμάτων στην θέση «Κύρια Απολιθωμένη», πέρα από τα εντυπωσιακά απολιθωμένα δένδρα που φιλοξενεί, αναδεικνύει την μοναδικότητα του και με τις άγριες ορχιδέες που βρίσκονται στην περίοδο ανθοφορίας τους. Το πάρκο αποτελεί ένα σπάνιο βιότοπο για τις ορχιδέες, ένα φυσικό πλούτο ενδημικών ειδών και αξιοθαύμαστης ποικιλότητας, που κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν μια ιδανική θέση για την παρατήρηση και αναγνώριση της άγριας χλωρίδας στη δυτική Λέσβο.
«Το πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ένα μοναδικό μνημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, στολίζεται την άνοιξη με πανδαισία χρωμάτων, καθώς για λίγους μήνες οι υπέροχες άγριες ορχιδέες θα ανθοφορούν, καθιστώντας τα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους μαγευτικά τοπία για την παρατήρηση και αναγνώριση ειδών ορχιδέας στην πατρίδα του Θεόφραστου» λέει ο διευθυντής του μουσείου απολιθωμένου δάσους Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος.
Ο μοναδικός πλούτος των φυτών μπορεί να αξιοποιηθεί για την προσέλκυση μελετητών αλλά και παρατηρητών φύσης από όλη της Ευρώπη, καθώς συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα. «Οι διαδρομές του πάρκου επιτρέπουν την ασφαλή για την διατήρηση των φυτών και εύκολη για τους επισκέπτες πρόσβαση και παρατήρηση των ειδών της άγριας χλωρίδας, με την εφαρμογή μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια παρακολούθησης των πληθυσμών των φυτών ώστε να διασφαλισθεί η προστασία και η βιωσιμότητα του σπάνιου αυτού οικότοπου» υποστηρίζει ο κ. Ζούρος.
Από την μελέτη της χλωρίδας, διαπιστώθηκε ότι το πάρκο απολιθωμάτων, εκτός από τις 100 και πλέον θέσεις γιγάντιων ιστάμενων απολιθωμένων κορμών ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών, φύονται και παραπάνω από 280 διαφορετικά είδη φυτών που συγκροτούν ένα ανεπανάληπτο μνημείο παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Η περίφραξη του πάρκου που πρόσφατα αντικαταστάθηκε διαχωρίζοντας την προστατευόμενη περιοχή από τους γύρω βοσκότοπους, προστατεύει την άγρια χλωρίδα και ειδικότερα τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο οικότοπο της ορχιδέας Ophrys lesbis, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα είδη ορχεοειδών της Ελλάδας.
Οι ορχιδέες του πάρκου
Στο πάρκο Απολιθωμένου Δάσους φύονται αρκετά είδη ορχιδέας όπως η Ophrys tenthredinifera και το υποείδος της Ophrys tenthredinifera ssp. vilosa, η Ophrys umbilicata, η πολυάριθμη Ophrys papilionaceae ssp. heroica, καθώς και το είδος Ophrys mammosa.
Η Anacamptis collina, είναι μια ορχιδέα με συχνή παρουσία στο πάρκο, μαζί με την παραλλαγή λευκού χρώματος του χείλους της Anacamptis collina var. leucoglossa. Στο πάρκο μπορεί κανείς να παρατηρήσει όλη την ποικιλομορφία του είδους ταυτόχρονα, βέβαια σε μικρότερους πληθυσμούς σε σχέση με την ξεχωριστή Ophrys lesbis.
Επιπλέον, παρατηρούνται η Serapias orientalis ssp. carica με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων από την Serapias orientalis ssp. orientalis. H Serapias orientalis ssp. carica, είναι μια ιδιαίτερα ορχιδέα με πολυπληθή κόκκινα άνθη.
Η ανθοφορία τους αρχίζει τον Φεβρουάριο στη Λέσβο και συνεχίζεται μέχρι το Μάιο-Ιούνιο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ανθοφορία περισσότερων ορχεοειδών στο πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους.
Η ανάδειξη της ιδιαίτερης αξίας του βιοτόπου του πάρκου Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και εκπαίδευσης φοιτητών, όπως και ιδανικό χώρο κατά την περίοδο της άνοιξης για τις δράσεις παρατήρησης της φύσης, της χλωρίδας και της ορνιθοπανίδας.
«Οι προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO συνεχίζονται» καταλήγει ο κ. Νίκος Ζούρος.