Το “φως” της δημοσιότητας βλέπουν πληροφορίες για μία άσκηση που φέρεται να πραγματοποίησε “κρυφά” η Βρετανία το 2016, σχετικά με τον αντίκτυπο από ενδεχόμενη έξαρση κορονοϊού στη χώρα. Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού ξέσπασε το 2019, αλλά η Βρετανία φέρεται να είχε «τρέξει» σχετική άσκηση το 2016, διατηρώντας την μάλιστα στην αφάνεια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η βρετανική κυβέρνηση είχε «τρέξει» μια άσκηση που αφορούσε στον αντίκτυπο από ενδεχόμενη έξαρση ενός κορονοϊού και η οποία δεν είχε έλθει στο «φως» της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, αφού το Λονδίνο προσπάθησε να την κρατήσει κρυφή.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, πρόκειται για την άσκηση με την ονομασία «Exercise Alice», η οποία έλαβε χώρα το 2016 και βασίστηκε στο σενάριο ξεσπάσματος ενός άλλου κορονοϊού, αυτού του του MERS-COV, ο οποίος προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.
Στην άσκηση πήραν μέρος αξιωματούχοι από τις Αρχές της Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης της Βρετανίας.
Πρόκειται για μία άσκηση από συνολικά δέκα αδημοσίευτες ασκήσεις πανδημικού σχεδιασμού, για τις οποίες οι βρετανικές Αρχές είχαν αρνηθεί, προηγουμένως, να αποκαλύψουν λεπτομέρειες, επικαλούμενες την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας.
Ο ιολόγος Ντέιβιντ Μάθιου από το Bristol University, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη άσκηση θα μπορούσε να σχετίζεται απόλυτα με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο ιός Mers είναι λιγότερο μεταδοτικός από τον σημερινό κορονοϊό, αλλά περισσότερο θανατηφόρος, όμως μιας άσκηση θα είχε, σίγουρα, να παράσχει χρήσιμα μαθήματα σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.
Εν τω μεταξύ, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε «περίεργο» το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες της άσκησης δεν αποκαλύφθηκαν σε βασικές συμβουλευτικές επιτροπές.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δημοσίευσε έκθεση σχετικά με άσκηση ονόματι «Exercise Cygnus», η οποία είχε λάβει χώρα το 2016 και βασιζόταν σε ένα σενάριο πανδημίας από γρίπη.
Ο ίδιος, τότε, είχε δηλώσει ενώπιον του κοινοβουλίου: «Η άσκηση ”Cygnus” δεν είχε σχεδιαστεί για να λάβει υπ’ όψιν άλλες πιθανές πανδημίες ή να αναγνωρίσει τι ενέργειες θα μπορούσαν να έχουν γίνει για να αποτραπεί μια ευρεία μετάδοση».
Το ζήτημα αυτό έχει γεννήσει ερωτήματα και αντιδράσεις στη Βρετανία, καθώς οι Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με αιτήματα, προκειμένου σχετικές εκθέσεις να δοθούν στη δημοσιότητα.
Μεταξύ των ασκήσεων που «έτρεξε» η βρετανική κυβέρνηση, περιλαμβάνονταν και σενάρια για τον ιό Έμπολα και για τη γρίπη των πτηνών.
Πηγή: Sputniknews