Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την εκεχειρία «που τερματίζει τη βία εντός και γύρω από τη Γάζα», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
«Επαινούμε την Αίγυπτο, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες πλευρές που διαδραμάτισαν εποικοδομητικό ρόλο», σημειώνει εκφράζοντας παράλληλα την λύπη της ΕΕ «για τις απώλειες ζωών των τελευταίων 11 ημερών».
«Όπως έχει επανειλημμένα επαναλάβει η ΕΕ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι από καιρό μη βιώσιμη. Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει σταθερή ειρήνη και θα τελειώσει μια και καλή όλες τις παλαιστινιο-ισραηλινές συγκρούσεις. Η αποκατάσταση ενός πολιτικού ορίζοντα προς μια λύση δύο κρατών παραμένει εξαιρετικά σημαντική. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως τις ισραηλινές και τις παλαιστινιακές αρχές σε αυτές τις προσπάθειες» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Ο ίδιος αναφέρει, τέλος, ότι «η ΕΕ ανανεώνει τη δέσμευσή της με βασικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και άλλους εταίρους στην περιοχή, καθώς και με το κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής, προς το σκοπό αυτό».
Υπουργείο Εξωτερικών: Καλωσορίζουμε την επίτευξη εκεχειρίας στο Ισραήλ και την Γάζα
«Καλωσορίζουμε την επίτευξη εκεχειρίας στο Ισραήλ και την Γάζα, η οποία ευελπιστούμε ότι θα επιτρέψει την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Η Ελλάδα, χώρα ευρωπαϊκή και παράλληλα χώρα με παραδοσιακούς δεσμούς με τα κράτη της περιοχής συνεισφέρει ενεργά στην προώθηση των σχέσεων φιλίας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, μέσω των συνεχών διμερών επαφών με όλες τις πλευρές, καθώς και των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχει», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αίγυπτο, με την οποία μας συνδέουν στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στην επίτευξη της εκεχειρίας».
Τέλος, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τον ενημέρωσε ότι, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα συνδράμει την Αίγυπτο με βοήθεια για την περίθαλψη τραυματιών από τη Γάζα.
Ήρεμο πρωί στη Γάζα και το Ισραήλ μετά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός
Δεν υπάρχουν μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό, ούτε ηχούν σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες: η ηρεμία έχει επιστρέψει σήμερα το πρωί στη Γάζα και το Ισραήλ αφού τέθηκε σε εφαρμογή εκεχειρία έπειτα από 11 ημέρες εχθροπραξιών.
Μόλις ξεκίνησε η εκεχειρία, στις 02:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιόρτασαν στους δρόμους της Γάζας το τέλος των ισραηλινών βομβαρδισμών. Διαδηλώσεις χαράς ξέσπασαν επίσης σε πόλεις της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
«Είναι η ευφορία της νίκης» δήλωσε ο Χάλιλ αλ Χάγια, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, υποσχόμενος «την ανοικοδόμηση» των σπιτιών που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές.
«Από τις 02:00 δεν έχει υπάρξει καμία εκτόξευση ρουκέτας και τα αεροσκάφη έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Η εκεχειρία επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, μιας περιφερειακής δύναμης που έχει σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Χαμάς, την οποία το εβραϊκό κράτος, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν «τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εκτίμησε ότι η εκεχειρία αποτελεί «μια πραγματική ευκαιρία» να προωθηθεί η ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και εξέφρασε την «πραγματική του ευγνωμοσύνη» προς την Αίγυπτο για τον ρόλο της στις διαπραγματεύσεις.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να χαίρουν του ίδιου επιπέδου ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας» πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ο οποίος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν μέσω του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων «για να προσφέρουν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια και να συγκεντρώσουν διεθνή στήριξη για τους πολίτες της Γάζας και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας».
Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πρόκειται να μεταβεί στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες.
Από τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού εναντίον της Γάζας σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 11 ημέρες τουλάχιστον 232 άνθρωποι, ανάμεσά τους 65 παιδιά, και 1.900 τραυματίστηκαν. Στο Ισραήλ 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ένα παιδί, μια έφηβη και ένας στρατιώτης, ενώ άλλοι 355 τραυματίστηκαν.
«Χωρίς όρους»
Η εκεχειρία ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, του οποίου προεδρεύει ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο δέχθηκε «ομόφωνα» την αιγυπτιακή πρωτοβουλία «για διμερή κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους».
Στη συνέχεια η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ επίσης ανακοίνωσαν ότι δέχονται τη συμφωνία εκεχειρίας για την οποία μεσολάβησαν «οι Αιγύπτιοι αδελφοί». «Η παλαιστινιακή αντίσταση θα δεχθεί αυτή τη συμφωνία για όσο διάστημα τη σέβεται ο κατακτητής», επεσήμανε η Χαμάς.
«Ας μην είμαστε αφελείς»
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, ανακεφαλαιώνοντας τις επιτυχίες της επιχείρησής του στη Γάζα, ότι σκότωσε «25 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς» στις επιδρομές που εξαπέλυσε οι οποίες κατέστρεψαν περισσότερα από 100 χιλιόμετρα τούνελ και δεκάδες κτίρια τα οποία χρησιμοποιούνταν, σύμφωνα με τον ίδιο, «για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ εκτόξευσαν περισσότερες από 4.300 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ένας πρωτόγνωρος αριθμός. Περισσότερο από το 90% αυτών αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας.
Στη Σντερότ, μια ισραηλινή πόλη στα σύνορα με τη Γάζα, η ανακοίνωση της εκεχειρίας θεωρήθηκε πρόωρη.
«Το πρόβλημα είναι ότι η Χαμάς δεν θα την τηρήσει, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Αλίν Νταβίντι, σε συνέντευξή του, ενώ ζήτησε μια παρατεταμένη επιχείρηση εναντίον της Γάζας, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, τη μόνη λύση για να αποφευχθεί η επανάληψη των εχθροπραξιών στο μέλλον.
Αιγυπτιακές αντιπροσωπείες
Έπειτα από τρεις πολέμους μέσα σε μια δεκαετία (2009, 2012, 2014) η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν το 2018 σε εκεχειρία με στόχο τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της Γάζας, μια περιοχή με ευάλωτες υποδομές και ενδημική ανεργία, χάρη στη μεσολάβηση του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Στους διαδρόμους αυτές οι τρεις πλευρές αύξησαν τις συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί και αυτή η κατάπαυση του πυρός.
«Δύο αιγυπτιακές αντιπροσωπείες θα σταλούν στο Τελ Αβίβ και τα παλαιστινιακά εδάφη για να εποπτεύσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διαδικασία για τη διατήρηση των σταθερών συνθηκών», επεσήμαναν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές.
Παρά την κατάπαυση του πυρός τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Δυτική Όχθη, όπου περισσότεροι από 25 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες 11 ημέρες, ο χειρότερος απολογισμός εδώ και χρόνια στην κατεχόμενη περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ