Τρεις νέες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ με σκοπό την ενίσχυση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων αναμένεται να δημοσιευτούν μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων χρηματοδότησης Anodos με έδρα την Θεσσαλονίκη.
Η δράση που αναμένεται να δημοσιευτεί πρώτη, καθώς έχει δοθεί και προδημοσίευση, είναι η δράση «Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 ΕΜΕ» ύψους 30 εκατ. ευρώ και αφορά την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 απασχολουμένων (Eτήσιες Mονάδες Eργασίας – EME) για την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής τους σε απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του προσωπικού τους, με έμφαση σε θέματα επιλογών «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα επιχειρηματικά σχέδια θα κυμαίνονται από 25.000 ευρώ έως 130.000 ευρώ και η επιδότηση μπορεί να φτάσει το 70%.
Τα επιχειρηματικά σχέδια θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την επιχείρηση σε θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας, οργανωτικών συστημάτων, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού συμπεριλαμβανομένων παρουσιάσεων εντός της επιχείρησης (για το σύνολο του προσωπικού) σε κρίσιμα θέματα που αφορούν στο σύνολο της επιχείρησης, διαμόρφωση πλάνου αναβάθμισης δεξιοτήτων εργαζομένων. Επίσης, ανάπτυξη “soft” δεξιοτήτων των εργαζομένων οι οποίες σχετίζονται με τις κοινωνικές, συναισθηματικές και διαπροσωπικές επιπτώσεις που έχει η χρήση τεχνολογιών, μεταβολές στις συνθήκες εργασίας, αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και άλλα συναφή θέματα.
Επίσης, κατάρτιση εργαζομένων σε αντικείμενα αιχμής, όπως ενδεικτικά περιβαλλοντικής διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, προαγωγής της εξωστρέφειας, διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας και τεχνικών δεξιοτήτων διαφόρων ειδικοτήτων.
Η δεύτερη δράση θα έχει στόχο την υποστήριξη πτυχιούχων με σκοπό να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση και θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ. Σκοπός της δράσης αυτής θα είναι οι πτυχιούχοι να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, ώστε να αξιοποιήσουν τις ακαδημαϊκές γνώσεις και ικανότητες τους προκειμένου να μειωθεί η ετεροαπασχόληση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Το ύψος της επιχορήγησης σύμφωνα με την άνοδος θα φτάνει έως 17.000 ευρώ και θα αφορά ανέργους και εργαζόμενους πτυχιούχους που θα θέλουν να δημιουργήσουν την δικιά τους επιχείρηση βασιζόμενοι στην ακαδημαϊκή τους κατάρτιση. Επιλέξιμες δαπάνες θα είναι λειτουργικές δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη ίδρυση νέας επιχείρησης όπως π.χ. επαγγελματικά μισθώματα, για το ηλεκτρικό ρεύμα, για νομική, συμβουλευτική και λογιστική υποστήριξη, για τον σχεδιασμό και κατασκευή επαγγελματικής ιστοσελίδας, δαπάνες προβολής και άλλα.
Η τρίτη δράση με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ.ευρώ είναι η δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων με χορήγηση δανείων μέχρι 25.000 ευρώ και θα το διαχειριστεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Σκοπός θα είναι η βοήθεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.
Οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να λάβουν μικρά δάνεια 25.000 ευρώ με σκοπό την υλοποίηση ενός μικρού επενδυτικού σχεδίου ή να το χρησιμοποιήσουν σαν κεφάλαιο κίνησης έτσι ώστε να αναπτυχθούν και να καλύψουν επιχειρηματικές ανάγκες τους. Τα δάνεια θα παρέχονται σε επιχειρήσεις μέσω διαπιστευμένων ειδικών φορέων και θα συνοδεύεται και από παράλληλη συμβουλευτική υποστήριξη στον επιχειρηματία (εκπαίδευση, mentoring, συμβουλευτική υποστήριξη κλπ).