Θόρυβο έχει δημιουργήσει η δήλωση της επικεφαλής της Πνευμολογικής του Νοσοκομείου “Σωτηρία” Μίνας Γκάγκα ότι “θα φτάσουμε σύντομα σε σημείο που θα δεν προλαβαίνουν τα νοσοκομεία να περιθάλψουν ασθενείς με κορονοϊό”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας κατά την ενημέωση των συντακτικών είπε ότι πρόκειται για κορυφαία επιστήμονα και πως αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να αυξάνει τις υποδομές του συστήματος υγείας για να ανταπεξέλθει σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. «Προωθούμε ένα πλέγμα νέων ΜΕΘ, 40 επιπλέον αυτή την εβδομάδα, εκ των οποίων οι 14 έχουν ήδη δοθεί», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι έρχονται και άλλες 236 από δωρεές.
«Δίνουμε μάχη με το χρόνο. Προσπαθούμε τις 565 ΜΕΘ που παραλάβαμε να τις φτάσουμε στις 1.200 στους επόμενες ένα με δύο μήνες. Δίνουμε μάχη με το χρόνο και γι’ αυτό παίρνουμε μέτρα και ζητάμε από όλους να τα τηρούν», τόνισε ενώ σημείωσε ότι ο άνθρωποι που καταλήγουν σε ΜΕΘ είναι κυρίως είτε ηλικιωμένοι είτε με υποκείμενα νοσήματα. «Να προσέχουν διπλά και μέσα στο σπίτι. Πολλά κρούσματα είναι ενδοοικογενειακά. Μεταφέρονται κυρίως από τα παιδιά τους, όχι τόσο από τα εγγόνια τους. Απευθύνουμε έκκληση για πολύ προσοχή στο οικογενειακό περιβάλλον», υπογράμμισε.
Η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο
Η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα».
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι: Το καλοκαίρι, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά μας.
Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας. Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τέστ κορονοϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας. Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τέστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορονοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τέστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί.
Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι έλεγχοι, τα τέστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν.
Τώρα όμως, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Η Περιφέρεια Αττικής – και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας – βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά».
Η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ διστάσει να εφαρμόσει τοπικά lockdowns και δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον κορονοϊό και το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown στην Αττική είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ διστάσει να εφαρμόσει τοπικά lockdowns και δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική. «Σημασία έχει η επίπτωση κάθε μέτρου, να είναι εφαρμόσιμο και προτιμότερο από άλλα μέτρα. Αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί», σημείωσε ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα μέσω εφαρμογής στο κινητό θα μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή που βρίσκονται καταχωρώντας το σχετικό ταχυδρομικό κώδικα.
«Lockdown» σε πλατείες και πάρκα εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.
Στο πλαίσιο της τήρησης των νέων μέτρων που ισχύουν από σήμερα, η ΕΛΑΣ θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η λήψη νέων μέτρων – αντίστοιχων με εκείνα του περασμένου Μαρτίου – για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.
Ετσι η Ελληνική Αστυνομία,εξετάζει ως έσχατη λύση ένα ιδιότυπο «lockdown» σε πλατείες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στη ΓΑΔΑ με αντικείμενο την εφαρμογή των νέων οδηγιών συνάθροισης έως εννέα ατόμων.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.
Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:
«Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Ομάδες έκτακτου «από-συγχρωτισμού» που θα περιλαμβάνει αστυνομικούς που θα σπεύδουν εγκαίρως σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών που θα γίνονται σε τουλάχιστον δύο ή τρεις γλώσσες.
Επιπλέον, η ΕΛΑΣ προσανατολίζεται σε:
Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
«Περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
Παραινέσεις προκειμένου να μην πωλούν οινοπνευματώδη σε περίπτερα και μίνι μάρκετ κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός.