Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να τις βοηθήσουν να διαχειριστούν την εισροή των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ή να κινδυνεύσουν να επαναληφθεί η μεταναστευτική κρίση του 2015, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
“Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγάλες έγνοιες και ανησυχίες ακόμη και αν δεν έχουν συνεργαστεί με γερμανικά θεσμικά όργανα θα έχουν ασφαλή διαμονή σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν”, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος του παρελθόντος όταν δεν δώσαμε αρκετά χρήματα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και σε άλλα προγράμματα βοήθειας και οι άνθρωποι έφυγαν από την Ιορδανία και τον Λίβανο προς την Ευρώπη”.
Μάας για Αφγανιστάν: «H κατάσταση εκτιμήθηκε λανθασμένα»
Συλλογική αποτυχία στην εκτίμηση της κλιμακούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν, τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και της διεθνούς κοινότητας, παραδέχθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Εκτιμήσαμε λανθασμένα την κατάσταση. Ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας δεν προβλέψαμε την ταχύτητα με την οποία θα υποχωρούσαν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την προέλαση των Ταλιμπάν. Μια τέτοια μέρα, απαιτείται επίσης ειλικρίνεια και πρέπει να το παραδεχτούμε με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός (SPD) στο Βερολίνο.
«Είδαμε τρομερές εικόνες από το Αφγανιστάν. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι όλες εξαιρετικά πικρές και θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την περιοχή, αλλά και για εμάς. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο μπορούμε να ωραιοποιήσουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια επί τόπου για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από την καταστροφική κατάσταση», τόνισε ο Μάας.
«Η ομάδα των αποχωρούντων αυξήθηκε και πέραν των περίπου 2.500 ενστόλων, εκ των οποίων οι 1.900 βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Πρόκειται για συνεργάτες μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Γερμανικής Εταιρείας Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ), καθώς επίσης για ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών οι οποίοι και οι οποίες πρόκειται επίσης να αποχωρήσουν. Ο αριθμός τους θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί τα μέλη των οικογενειών τους. Η πλειοψηφία των αποχωρούντων βρίσκεται ήδη στην Καμπούλ. Πρέπει τώρα να τους δοθεί η δυνατότητα να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Από εκεί, πρόκειται να μεταφερθούν από το Αφγανιστάν με γερμανικά και αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα. Το πόσοι θα καταφέρουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Η εναπομείνασα ομάδα της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ βρίσκεται τώρα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και συνεχίζει να εργάζεται από εκεί για τις εκκενώσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χωρίς να δώσει ακριβείς αριθμούς.
Σύμφωνα πάντως με τους συμμετέχοντες σε συνεδρίαση του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) υπολόγισε τον αριθμό των αποχωρούντων Γερμανών σε 10.000 περίπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροδρόμιο είναι η τελευταία ζώνη ασφαλείας των Συμμάχων στο Αφγανιστάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ