Εκτοξεύεται» το κόστος για εμβολιασμένους και μη
Αντιμέτωποι με νέα πρακτικά ζητήματα βρίσκονται τουριστικοί πράκτορες και ταξιδιώτες μετά την ανακοίνωση των νέων υγειονομικών μέτρων. Ποια αιτήματα έχουν πέσει στο τραπέζι.
«Κεραυνός εν αιθρία» για όσους αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό τις προσεχείς μέρες τα νέα υγειονομικά μέτρα που τους υποχρεώνουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας, η Ελλάδα θα δέχεται επισκέπτες από όλα τα κράτη με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα ισχύουν τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους.
Που εντοπίζονται όμως οι πρακτικές δυσκολίες;
Αν μια τετραμελής οικογένεια ταξιδέψει στο εξωτερικό για τρεις – τέσσερις ημέρες το κόστος του μοριακού τεστ, για επιστροφή ενδέχεται να αγγίξει τα 200 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η είσοδος σε πολλά κράτη του εξωτερικού γίνεται με PCR. Για παράδειγμα επειδή η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται με PCR, τότε το συνολικό ποσό θα κυμανθεί περίπου στα 400 ευρώ.
Αν ένα ζευγάρι αντίστοιχα αποφασίσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αναμένεται να χρειαστεί από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με το κράτος που πηγαίνει.
Το ίδιο προφανώς αναμένεται να ισχύσει και για τις πολυήμερες εκδρομές ταξιδιωτικών γραφείων όπου εκεί οι εκπρόσωποι του τουρισμού φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι ίδιοι από την τσέπη τους ένα υψηλό κόστος.
Αν, για παράδειγμα, μετέχουν σε μια εκδρομή τους 12 άτομα που θα βρεθούν για 7 ημέρες σε έναν προορισμό το κόστος ξεκινά από 600 ευρώ και ενδέχεται να φτάσει και τα 1.200 αν ο προορισμός απαιτεί μοριακό τεστ.
«Όχι άλλα αλλοπρόσαλλα μέτρα»
Είναι παράλογα και αλλοπρόσαλλα τα μέτρα σχολιάζει στο Sputnik ο Στέφανος Χατζημανώλης, επικεφαλής του τουριστικού γραφείου «Silver Holidays» που, όπως εκτιμά, η κίνηση αυτή αναμένεται να δώσει ένα καταστροφικότερο πλήγμα στον εξερχόμενο τουρισμό.
Όπως αναφέρει, οι Έλληνες τουρίστες που ταξιδεύουν ή ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτήν την περίοδο αγγίζουν το 20% σε σχέση με το 2019.
«Γραφεία και ιδιώτες θα επιβαρυνθούν οικονομικά που μάλιστα ενδέχεται να μην επιλέξουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό».
Μια πρόταση που συζητούν οι τουριστικοί πράκτορες, φέρεται να είναι να εξαιρεθούν από το μέτρο τουλάχιστον οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις.
«Χρειάζονται αναλυτικές διευκρινίσεις ακόμα και για τις ηλικίες που θα ισχύσει το μέτρο» αναφέρει ο Σ. Χατζημανώλης.
Πηγή Sputniknews.gr