Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές με το νέο νομοσχέδιο που, όπως υποστηρίζουν, θα τους αφανίσει.
Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τις κινητοποιήσεις λένε πως είναι οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα (σ.σ.Τρίτη) από την Ολομέλεια της Βουλής και όπως λένε οι παραγωγοί φέρνει τα πάνω κάτω στην επιβίωση του κλάδου των μικροπαραγωγών που πωλούν τα προϊόντα που καλλιεργούν οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές.
Ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαβίδας μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι η πλειονότητα των παραγωγών που έχουν πάγκο στις λαϊκές αγορές προσπαθούν μέσα από τα λίγα στρέμματα που έχει ο καθένας -από 10 έως 20 στρέμματα- να επιβιώσει πουλώντας οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα.
Ο κ. Λαβίδας ανέφερε ότι παρότι το νομοσχέδιο δεν θα ακουμπήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια τους υπάρχοντες παραγωγούς η μετατροπή των αδειών σε επαγγελματικές σηματοδοτεί το τέλος τους αφού ο καθένας θα μπορεί να πουλά προϊόντα τα οποία θα αγοράζει από τους εμπόρους.
«Αντιδράμε γιατί με το νομοσχέδιο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη προσέλευση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και θα γίνεται προκήρυξη δύο φορές τον χρόνο. Εμείς θέλουμε οι παραγωγοί να έρχονται όλο το χρόνο στις λαϊκές αγορές. Αυτό το μέτρο αφορά τους νέους παραγωγούς και για εμάς τους παλιούς για πέντε χρόνια το μέτρο δεν θα μας αγγίξει, αλλά μετά θα υπάρχουν προϋποθέσεις για την προκήρυξη των θέσεων» είπε ο κ. Λαβίδας.
Η μετατροπή των αδειών σε επαγγελματικές όπως επισημαίνει ο κ. Λαβίδας σε βάθος χρόνου θα εξαφανίσει τους παραγωγούς καλλιεργητές που δίνουν αγώνα να προσφέρουν στους καταναλωτές ποιοτικά και σε χαμηλές τιμές προϊόντα.
«Διαφωνούμε με τη μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές γιατί ο καθένας μπορεί να πάρει άδεια και να έρθει στη λαϊκή. Σε βάθος χρόνου θα εκλείψουν οι παραγωγοί, θα μειωθούν οι παραγωγές και θα ανεβούν οι τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, όπως τόνισε «αν κάποιος παραγωγός απουσιάσει ένα μήνα ή αν του επιβληθούν τρία πρόστιμα, τότε χάνει την άδεια» ενώ οι παραγωγοί θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να ενημερώνουν με SMS την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-καταναλωτής «ποια προϊόντα πουλάμε και σε ποιες τιμές όπως κάνουν, για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ».
«Κάθε μέρα στις 7 το πρωί θα πρέπει να στέλνουμε τις τιμές λες και ο καταναλωτής αν δει ότι είναι φθηνότερο 0,10 ευρώ το αγγουράκι στην Ξηροκρήνη από τη Μαρτίου, θα πάει εκεί να αγοράσει» τόνισε προσθέτοντας ότι είναι «αποφασισμένοι να το πολεμήσουμε τουλάχιστον να μην εφαρμοστεί το νέο νομοσχέδιο».
Χωρίς εκπροσώπους λαϊκών αγορών οι νέοι οργανισμοί
Ενα άλλο μείζον θέμα για τους παραγωγούς είναι η κατάργηση των Διευθύνσεων Λαϊκών Αγορών των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και η δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού.
Το μέτρο αυτό αφορά μόνο την Αττική και τη Θεσσαλονίκης καθώς στους άλλους νομούς της χώρας οι λαϊκές υπάγονται στους Δήμους. Σε αυτούς τους οργανισμούς, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, δεν προβλέπεται η συμμετοχή των εκπροσώπων των λαϊκών αγορών.
Αντίθετη στο νομοσχέδιο είναι και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου που επισημαίνει στο Sputnik τον κίνδυνο εξαφάνισης των παραγωγών αφού με τη μετατροπή της άδειας σε επαγγελματική θα μπορεί κάποιος να μην παράγει οπωροκηπευτικά αλλά να τα αγοράζει από την κεντρική λαχαναγορά και να τα πουλά στη λαϊκή ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητη τη μη συμμετοχή τους στο νέο οργανισμό.
«Να μην ξεχνάμε ότι οι λαϊκές έχουν γίνει για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο. Οι μικροπαραγωγοί να έχουν άμεσα δυνατότητα πρόσβασης στους πολίτες με ένα πολύ καλό προϊόν το οποίο παράγουν οι ίδιοι. Τώρα όμως αλλάζει αυτό. Ναι, αλλά έτσι τελειώνει η γη, η καλλιέργεια, ο μικροπαραγωγός» είπε η κα Πατουλίδου.
Τι υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Βελτιωτικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, στα σημεία αιχμής, επέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης. «Μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές, το νομοσχέδιο ικανοποιεί το 99% των αιτημάτων όλων των φορέων που έχουν ακουστεί», είπε ο υπουργός και δήλωσε υπερήφανος για τον τρόπο που διαμορφώθηκε αυτό το νομοσχέδιο. «Είμαι βουλευτής 15 χρόνια και νομοσχέδιο που να έχει αλλάξει τόσο δραστικά, από την αρχική του μορφή μέχρι την τελική του διατύπωση, και πολιτική ηγεσία που να είναι έτοιμη για αλλαγές επί της ουσίας, προσπαθώντας να συγκεράσει πολλές από τις αντικρουόμενες απόψεις, δεν θυμάμαι πολλά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι με τις νομοτεχνικές αλλαγές «σχεδόν όλα όσα ακούστηκαν στην ακρόαση φορέων, ως κριτική, έχουν αρθεί».
Οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα της υποχρέωσης διάθεσης της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ παραγωγής σε ποσοστό 50%, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά το στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια. Επίσης, φορούν στις ποινές, ενώ κατοχυρώνουν 5ετή διάρκεια της άδειας του παραγωγού ώστε να εξομοιώνεται με την άδεια του εμπόρου.
«Με αυτές τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που καταθέτουμε, στην ουσία, μόνο ένα αίτημα που μας έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο δεν έχει γίνει ακόμα δεκτό. Είναι η δυνατότητα ίδρυσης των ανεξάρτητων νομικών προσώπων για τις λαϊκές αγορές», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εξήγησε ότι εάν δινόταν στους δήμους αυτή η δυνατότητα, τότε κάθε δήμος θα μπορούσε να ιδρύσει ανεξάρτητη εταιρεία για τις λαϊκές αγορές και αυτό θα σήμαινε 350 νέα νομικά πρόσωπα. «Καταλαβαίνετε ότι αυτό θα ήταν ένα τεράστιο παράθυρο δαπανών, εξόδων κ.λπ., που δεν μπορεί να γίνει», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Σε σχέση με το αίτημα να μεταφερθεί η αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών, από τους δήμους στις περιφέρειες, επεσήμανε ότι η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να διατηρήσουν οι δήμοι αυτήν την αρμοδιότητα και οι δήμοι έχουν λόγο για τις λαϊκές αγορές γιατί οι λαϊκές αγορές αφορούν τους δημότες τους. Προς το παρόν οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας είναι αυτές που θα συνεχίσουν να έχουν την αρμοδιότητα.