«Πρέπει να δημιουργήσουμε τρόπους για να εκπαιδεύσουμε το υπάρχον εργατικό δυναμικό, να βελτιώσουμε τις δεξιότητες και τις ικανότητές του και να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους να ακολουθήσουν σταδιοδρομία σε επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει ανεκπλήρωτη ζήτηση».
Αυτό τόνισε σήμερα ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ναυτιλιακός πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Ευγενίδου στο Συνέδριο του «Economist» με θέμα «η νέα εποχή δεξιοτήτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη στερείται, σε μεγάλο βαθμό, επαρκείς δεξιότητες στην πλειονότητα των επαγγελμάτων, ένα πρόβλημα που γίνεται ακόμη πιο οξύ όταν μιλάμε για δεξιότητες υποστήριξης της μπλε και πράσινης ψηφιακής μετάβασης.
Επεσήμανε ότι οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν ανθρώπους που χρειάζονται, με σωστό συνδυασμό τεχνικών δεξιοτήτων και δύναμης. Η έλλειψη αυτή ανέφερε ότι εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί παγκοσμίως από 30% το 2009 σε 75% έως το 2022 ενώ στην Ελλάδα, είπε, ότι η έλλειψη αυτή είναι 78%, δηλαδή υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αναφερόμενος στη ναυτιλία ανέφερε ότι η έλλειψη αυτή στιγμή εκτιμάται περίπου στους 10.000 αξιωματικούς και μηχανικούς καταστρώματος από ό,τι έχει σήμερα.
Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι η επαγγελματική κατάρτιση και οι ψηφιακές δεξιότητες είναι σημαντικές.
Είπε ότι ένα σημαντικό βήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ενημέρωση του Πλαισίου Ψηφιακών Ικανοτήτων που υποστηρίζει την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και η ψηφιακή αναβάθμιση, που συνδέεται με μια κατάλληλη πολιτική αξιολόγησης και κατάρτισης, θα πρέπει να οδηγήσει σε ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ικανότητας.
Αυτό που είναι επίσης ενθαρρυντικό, ανέφερε, είναι να ξέρουμε πού ακριβώς πάμε και να μην υπάρχουν πολλαπλά προγράμματα αλλά μία ολοκληρωμένη ολιστική προσέγγιση προκειμένου τα χρήματα να πιάνουν τόπο.
«Η επαγγελματική κατάρτιση και οι ψηφιακές δεξιότητες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μεταβούν σε νέους ρόλους στην πράσινη οικονομία, όπως η πράσινη μηχανική, η βιώσιμη γεωργία, οι πράσινες κατασκευές και η ναυτιλία, αλλά και να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο σε όλους τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού» τόνισε.
Συμπλήρωσε εξάλλου ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν τρόποι προκειμένου να εκπαιδευτεί το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό καθώς όπως είπε έχουμε γηράσκοντα πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μας λείπει το προσωπικό με δεξιότητες στη ναυτιλία και στον τουρισμό ενώ παράλληλα έχουμε υψηλό δείκτη ανεργίας.
Η Μαρία Ρίτα Γκάλι, διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ, είπε ότι σε μια εταιρεία που εμπλέκεται με την ενεργειακή μετάβαση αξιολογούμε ως κορυφαία μας προτεραιότητα ότι έχουμε τις κατάλληλες δεξιότητες και ικανότητες που απαιτείται στην επιχείρηση.
«Έχουμε απαιτήσεις από τον τομέα του stem και οφείλω να πω ότι δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην πρόσληψη ατόμων που προέρχονται από αυτές τις σχολές» ανέφερε.
Τόνισε ωστόσο ότι από την παραδοσιακό μηχανικό που ήτανε η βασική δουλειά σε μία κατασκευαστική εταιρεία, «αυτή τη στιγμή ψάχνουμε περισσότερα άτομα και δεξιότητες που αγγίζουν τη στατιστική και τα μαθηματικά, δηλαδή άτομα που μπορούν να μας βοηθήσουν να χτίσουμε τη μέθοδο ανάλυσης και ερμηνείας των δεδομένων».
Πρέπει, είπε, να λάβουμε υπόψη και νέες δεξιότητες που απαιτούνται στον τομέα της ενέργειας και αυτό αφορά όλες τις επιχειρήσεις.
Η Χριστίνα Λεμονή, διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας είπε ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση που έρχεται με την ψηφιακή μετάβαση είναι μια μετάβαση που αφορά την καριέρα των ανθρώπων και την εκπαίδευση.
«Επικεντρωνόμαστε να δώσουμε δεξιότητες σε χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα έως το 2030 και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και άλλους», ανέφερε επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση μέσω των πανεπιστημίων και των αποφοίτων που δεν έχουν βρει εργασία η άλλων που έχουν εργασία και θα πρέπει να επανακαταρτιστούν.
Τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταδείξουμε για το τι μιλάμε σήμερα καθώς ένα ταλέντο που δεν έχει δουλειά σήμερα δεν μπορεί να βρει τρόπο μέσα από αυτά τα προγράμματα. Πρέπει να βρούμε τρόπους αυτοί οι απόφοιτοι να βρουν εργασία δήλωσε η κ. Λεμονή.
Ο Νίκος Λαμπρογεώργος, client executive για τον δημόσιο τομέα της CISCO & διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της εταιρείας, σημείωσε ότι χρειάζεται διαρκής εκπαίδευση και ανάγκη νέων δεξιοτήτων καθώς η αγορά εργασίας σε αυτό το καινούργιο πλαίσιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσήλωση και ιδιαίτερη ευαισθησία καθώς διαμορφώνεται μία νέα και απαιτητική πραγματικότητα.
Έκανε λόγο για ένα νέο οδική χάρτη που θα συνδέσει την εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα και για το γεγονός ότι η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στα μοντέλα της νέας αγοράς ώστε να αντεπεξέλθει στις νέες ψηφιακές απαιτήσεις που είναι αναγκαίες σε όλους τους τομείς.
Χρειαζόμαστε μία νέα συλλογική στρατηγική ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων με δύο τομείς στην επανακατάρτιση των εργαζομένων και στην εισβολή της καινοτομίας στη βασική εκπαίδευση, δήλωσε.
Τόνισε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία και ανάπτυξη των δεξιοτήτων δεν έχει ηλικιακό όριο καθώς γίνεται επιτακτική και στην ίδια εργασία.
Ο κ. Λαμπρογεώργος είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία νέα εργασιακή κουλτούρα πάνω στην οποία θα ενσωματωθούν και οι νέες τεχνολογίες και στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
Τέλος, είπε ότι το χάσμα των δεξιοτήτων παραμένει, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ, κάθε χρόνο λείπουν 7.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ενώ έως το 2030 θα λείψουν έως 60.000 εργαζόμενοι.