19.2 C
Athens
Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για τον «EuroAsia Interconnector»

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για τον «EuroAsia Interconnector»

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) για συνεργασία σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector», προχώρησαν την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Νατάσα Πηλείδου, Κώστας Σκρέκας και δρ Γιουβάλ Στάινιτζ (Yuval Steinitz) συμφωνούν να προωθήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για να εξετάσουν τον σχεδιασμό και την πιθανή ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου «EuroAsia Interconnector». Μεταξύ άλλων, η συνεργασία αυτή συνεπάγεται τη διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, αλλά και των συζητήσεων και του συντονισμού μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την εναρμόνιση των αντίστοιχων τεχνικών προτύπων τους και την εξέταση τρόπων και μέσων διασφάλισης της ασφάλειας, βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας και αξιοπιστίας του καλωδίου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα για την Κύπρο, είπε η κα Πηλείδου, «ο EuroAsia Interconnector θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού και, κατά συνέπεια, της εξάρτησής μας από τα συμβατικά καύσιμα». Όπως εξήγησε, η άρση της ενεργειακής απομόνωσης θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας μας, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά. Σημείωσε πως πέρα από τις περιφερειακές διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, το υπουργείο Ενέργειας προωθεί πολλές και διαφορετικές λύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για μία πλήρως ελευθεροποιημένη αγορά ηλεκτρισμού εντός του 2022, σχέδια για εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών, εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας και την κατασκευή, περί τα τέλη του 2022, των υποδομών έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, για χρήση αρχικά στην ηλεκτροπαραγωγή.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός τόνισε πως η σημερινή τελετή αποτελεί «ένδειξη της φιλίας και συμμαχίας ένα είδος ιδιαίτερης συμμαχίας μεταξύ των μικρών χωρών μας, των τριών Δημοκρατιών στην Ανατολική Μεσόγειο, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ».
Σημείωσε πως η τριμερής συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών ενισχύεται και τώρα προχωρεί η φυσική διασύνδεση μεταξύ των ηλεκτρικών δικτύων.
«Μιλάμε για δύο έργα, ένα για το οποίο ήδη υπογράψαμε διακυβερνητική συμφωνία και βεβαίως πρόκειται για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και το άλλο την ηλεκτρική διασύνδεση, Euro Asia Interconnector» προσέθεσε.
«Συνεπώς είμαστε οι τρεις μας, αλλά είναι επίσης μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα μια άλλη χώρα, που βρίσκεται βόρεια απ’ εδώ, θα θελήσει να ενταχθεί στην περιφερειακή συνεργασία και να ζει ειρηνικά μια ωραία συνεργασία με τους υπόλοιπους μας και αυτό θα ήταν βεβαίως μια καλή εξέλιξη, αν μια μέρα γινόταν», κατέληξε.
Τί είναι το έργο «EuroAsia Interconnector»
Το ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος έχει συνολική δυναμικότητα 1.000 MW σε πρώτη φάση και 2.000 MW σε δεύτερη φάση, και δημιουργεί ένα αξιόπιστο εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Πέρα από τη γεωπολιτική σημασία που έχει για την Κυπριακή Δημοκρατία, τα οφέλη για τη χώρα είναι μεταξύ άλλων:
1. Διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια.
2. Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση.
3. Δημιουργεί ηλεκτρικό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου.
4. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κύπρο και διαδραματίζει σημαντικό έργο στην επίτευξη των δεσμευτικών ενεργειακών στόχων της Κύπρου (ΑΠΕ πέραν του 20% μέχρι το 2030), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030.
5. Συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής αγοράς, στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και, συνεπώς, στην οικονομική ανάπτυξη.
Στην Κύπρο η διαδικασία αδειοδότησης του «EuroAsia Interconnector» βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ