Ναυάγησε η Πενταμερής για το Κυπριακό, με τις δυο μεριές να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο. Και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να φτάνει μέχρι του σημείου να αφήνει αιχμές ακόμη και για το πασχαλινό μήνυμα του Ελληνοκύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, κατηγορώντας τον για «αναχρονιστική και απολυταρχική νοοτροπία», παράλληλα καλώντας τον «να κοιτάξει στον καθρέφτη για να δει ποιος είναι υπερόπτης» και προσθέτοντας ότι «η διεθνής κοινότητα και ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μειοψηφία και πολίτες της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά είναι πολίτες της ελεύθερης και κυρίαρχης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».
Τεταμένο λοιπόν παραμένει το κλίμα στη Μεγαλόνησο, κι ωστόσο νέα πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στο εγγύς μέλλον ανακοίνωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, που φαίνεται πως δεν το βάζει κάτω μετά το ναυάγιο της διάσκεψης στη Γενεύη.
«Το ναυάγιο της Πενταμερούς ήταν αναμενόμενο» σχολιάζει ο Ελληνοκύπριος αναλυτής και λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νίκος Μούδουρος, προσθέτοντας ότι ακόμη και οι ανακοινώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ «δεν ήταν συγκεκριμένες σε σχέση με τα αίτιά του».
«Ο κ. Γκουτέρες θέλει ωστόσο να κρατήσει ανοιχτή τη διαδικασία για την 2η Πενταμερή» συνεχίζει ο κ. Μούδουρος, που διαβλέπει ότι «αν παρ’ όλα αυτά οι δυο μεριές πάνε στη 2η Πενταμερή με τις ίδιες θέσεις, τότε το Κυπριακό δεν θα λυθεί και ενδεχομένως να τελειώσουν οριστικά κι οι διαβουλεύσεις για την επίλυσή του. Ο κ. Γκουτέρες πάντως προσπαθεί να κρατήσει ανοικτή τη διαδικασία».
Ως προς τις δυνατότητες και τις προοπτικές, ενόψει της νέας Πενταμερούς, που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά, ανοίγονται δύο διαφορετικές πτυχές, που έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό και με τις διεργασίες εντός των δύο κοινοτήτων, επισημαίνει ο ελληνοκύπριος αναλυτής και λέκτορας.
Αλλαγή της στάσης της Αγκυρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην ΕΕ;
«Η πρώτη κρίσιμη πτυχή» επεξηγεί, «αφορά στο κατά πόσο η Αγκυρα θα αποφασίσει να αλλάξει στάση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ».
«Αν αυτή είναι χρονικά κοντά στην Πενταμερή, μπορεί να έχουμε εξέλιξη. Θα αλλάξει όμως; Γιατί είναι όντως τραγικά τα όσα συμβαίνουν στη τουρκοκυπριακή πλευρά» αναφέρει.
«Υπάρχουν τρομερές εσωτερικές πιέσεις για αλλαγές του δικαστικού συστήματος, κατά των συνδικάτων των Τουρκοκυπρίων, ακόμη και για πληθυσμιακή αλλαγή. Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση ζητά εκδημοκρατισμό των θεσμών, πολιτική ισότητα έναντι και της Τουρκίας με ξεκάθαρο τρόπο, όχι πρώτη φορά. Αυτό δεν ξέρουμε πόσο θα επηρεάσει τη δεύτερη Πενταμερή».
Η δεύτερη πτυχή, που θα κρίνει και την έκβαση της νέας Πενταμερούς, συνεχίζει ο κ. Μούδουρος, αφορά στο «κατά πόσο η ελληνοκυπριακή μεριά θα καταθέσει προτάσεις σε σχέση με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίες θα παραπέμπουν σε μια δομή προς μια Ομοσπονδία. Είναι γνωστό ότι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα υπάρχουν παράγοντες που προτιμούν το καθεστώς των δύο κρατών. Το θέμα είναι πώς η ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα αντιλαμβάνεται τις νέες ισορροπίες με την τουρκοκυπριακή κοινότητα ποιος θα επικρατήσει».
«Συμπερασματικά» καταλήγει ο κ. Μούδουρος «αν δεν αλλάξουν οι θέσεις των δυο μερών, δεν θα έχουμε καρπούς ούτε στη δεύτερη Πενταμερή και ενδεχομένως να μην επιλυθεί ποτέ το Κυπριακό».
Πηγή: Sputniknews, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη