Την περασμένη Δευτέρα το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις Τούρκους αξιωματούχους και τον πρόεδρο της Αμυντικής Βιομηχανίας, ομοσπονδιακής υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του συγκεκριμένου τομέα. Οι περιορισμοί σχετίζονται με την εξαγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ξέσπασε κατά της Ουάσιγκτον για τις κυρώσεις που επέβαλε στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι καμία άλλη χώρα, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο η δική του έχει υποστεί τέτοιους περιορισμούς.
«Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις επίθεση στην «κυριαρχία» της Τουρκίας.
«Αρνούμενες τους όρους μας για την αγορά των δικών τους (σ.σ. Patriot) συστημάτων αεράμυνας, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το όπλο των κυρώσεων επειδή τα αγοράσαμε από αλλού».
Αφού προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις δεν «συνάδουν» με το γεγονός ότι ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα διπλασιάσει την αμυντική παραγωγή της και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα σταματήσουν» τις προσπάθειες της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι, το 2018 οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν την «Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων» CAATSA, βάζοντας στο στόχαστρο την υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Κίνας και τον επικεφαλής της για την «συμμετοχή σε σημαντικές συναλλαγές» με τη Ρωσία για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35 και εξοπλισμό σχετιζόμενο με τους S-400. Αμερικανοί αξιωματούχοι από τότε απειλούν να χρησιμοποιήσουν αντίστοιχες κυρώσεις και κατά της Ινδίας για τα σχέδια εξαγοράς S-400.
Οι κυρώσεις
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι κυρώσεις βάζουν στο «στόχαστρο» τις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας και τον πρόεδρό τους Ισμαΐλ Ντεμίρ, αλλά και ακόμη τρεις Τούρκους αξιωματούχους.
«Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντελώς ανεξάρτητη. Δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση ούτε η δική μου ούτε της ομάδας μου εξαιτίας οποιασδήποτε απόφασης που λαμβάνεται στο εξωτερικό εναντίον μου ή κατά της υπηρεσίας μας. Δεν είναι σε θέση να εμποδίσει με κανέναν τρόπο την τουρκική αμυντική βιομηχανία» ήταν η απάντηση του Ντεμίρ στις κυρώσεις.
«Καλώ την Τουρκία να επιλύσει το πρόβλημα με τους S-400 άμεσα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο και προσέθεσε: «Η Τουρκία αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο ασφάλειας για τις ΗΠΑ».
Η θέση της Μόσχας
Επί του ζητήματος υπήρξε αντίδραση και από ρωσικής πλευράς, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, να κάνει λόγο για αυθαίρετα και παράνομα μέτρα.
«Οι κυρώσεις αποτελούν άλλη μία εκδήλωση της αλαζονικής στάσης απέναντι στο διεθνές δίκαιο, μια εκδήλωση παράνομων μονομερών υποχρεωτικών μέτρων που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια, για δεκαετίες» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.
Πηγή: Sputniknews
Ξέσπασμα Ερντογάν κατά Ουάσιγκτον
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ