Στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μεσολογγίου, το νέο μουσείο της Ιεράς Πόλης που ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, είναι αφιερωμένος ο 20ός τόμος της σειράς «ο Κύκλος των Μουσείων», που εκδίδεται από τις Εκδόσεις Ολκός με την υποστήριξη της Lamda Development. Ο πολυτελής αφιερωματικός τόμος «Ξενοκράτειον – Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου», της αρχαιολόγου και διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Ολυμπίας Βικάτου, παρουσιάστηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με ομιλητές, εκτός από την κ. Βικάτου, τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, τον αντιπρόεδρο της Lamda Development Βαγγέλη Χρόνη και την Ειρήνη Λούβρου από τις εκδόσεις Ολκός, ενώ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε τον δικό της χαιρετισμό μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος.
Πήλινη κεφαλή της θεάς Αρτέμιδος
«Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για ένα έργο τόσο μεγάλο και τόσο δυνατό όπως αυτό που έχει επιτελέσει η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος υπό τη διεύθυνση της κ. Βικάτου. Αυτό το βιβλίο, επιτομή όλου αυτού του εξαιρετικού αρχαιολογικού, επιστημονικού, ιστορικού έργου, μιλάει για μια περιοχή η οποία είναι εν πολλοίς άγνωστη. Και δεν εννοώ μόνο αρχαιολογικά, αλλά και από άποψη γνώσης της ανθρωπογεωγραφίας της δικής μας, της νεότερης Ελλάδας. Αυτή η χώρα των Αιτωλών και των Ακαρνάνων είναι μια χώρα λιμνών και ποταμών που έχει δώσει ως “ έγκυος” τα δικά της παιδιά, αυτά που έγιναν με τα μεγάλα δημόσια έργα, όπως η Ιόνια Οδός, και τα οποία οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι και η κ. Βικάτου έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Σταμπολίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το Ξενοκράτειο ένα «πραγματικό κόσμημα για τον μουσειακό μας πλούτο».
Μαρμάρινο αγαλμάτιο θεάς που με περισσή λεπτότητα και χάρη ακουμπά το χέρι στη μέση. Οι καμπύλες και η πλαστικότητα του σώματος διαφαίνονται κάτω από το λεπτό ύφασμα, με το οποίο αριστοτεχνικά αποδίδεται η ενδεδυμένη γυμνότητα της θεάς. Τριχόνειο (σημ. Γαβαλού), Ύστερη Ελληνιστική Περίοδος.
«Το “ Ξενοκράτειο”, αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεσολογγίου, συνυφασμένο με τη ζωή και τις μνήμες των κατοίκων του, και κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο, λόγω της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του σημασίας, αποκαταστάθηκε εκ βάθρων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος μουσειακός χώρος και ως πόλος πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή. Η ίδρυση και η απόδοση του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στην επέτειο της διακοσιετηρίδας αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής και ευχαριστήριο εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας προς την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, που κατέστη συνώνυμο της προσφοράς και της θυσίας στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.
Τμήμα γωνιαίας σίμης κοσμούμενης με πλοχμό που σώζει λεοντοκεφαλή υδρορροή.
«Έχουμε τη χαρά σήμερα να σας παρουσιάσουμε τον 20ό τόμο της σειράς “ ο Κύκλος των Μουσείων” το “ Ξενοκράτειον – Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου” που η έκδοσή του συμπίπτει με τα εγκαίνια του νεοσύστατου μουσείου. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή της Lamda Development ως συμβολή στον εθνικό εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης και ως φόρο τιμής στην ιστορία της Ιεράς Πόλης στον αγώνα στο Μεσολόγγι», σημείωσε ο Β. Χιόνης. «Τύχη αγαθή ως καταγόμενη από την Ιερά Πόλη να συνδεθώ εκδοτικά με την εκπόνηση και αυτού του τόμου, που πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενή χορηγία της Lamda Development. Η παραγωγή του βιβλίου ήταν ένα όμορφό ταξίδι και ταυτόχρονα μια δημιουργική πρόκληση, διαφορετική αυτή τη φορά καθότι εργαστήκαμε με το βλέμμα στο υπό ίδρυση μουσείο πριν αυτό υπάρξει», ανέφερε η κ. Λούβρου.
Περιδέραιο-αλυσίδα με ηράκλειον άμμα και δύο γυναικείες κεφαλές. Ναύπακτος τέλη 4ου-αρχές 3ου αι. πΧ.
«Το Ξενοκράτειο, ένα κόσμημα της πόλης, θα αποτελέσει κύτταρο πολιτισμού, ανακαλώντας παράλληλα στη μνήμη κατοίκων τα μαθητικά τους χρόνια, ενώ πραγματώθηκε το πάγιο αίτημα της ΕΦΑ και της τοπικής κοινωνίας για ίδρυση μου μουσείου στην Ιερά Πόλη. Μέσα από 1.200 εκθέματα ξετυλίγεται η ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας από την παλαιολιθική εποχή ως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ πολυμεσικές εφαρμογές ολοκληρώνουν την αφήγηση με την εποποιία της ηρωικής εξόδου των ελεύθερων πολιορκημένων. Την προβολή του νεοσύστατου μουσείου μας επιτυγχάνει με τον καλύτερο τρόπο η αφιερωματική έκδοση του πολυτελούς λευκώματος της σειράς “ ο Κύκλος των Μουσείων”», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Βικάτου.
Προτομή Κυβέλης σε φυσικό μέγεθος, με ιερατικό πόλο και περίτεχνη κόμη. Εισηγμένο έργο που βρέθηκε στο λατρευτικό δωμάτιο του κτηρίου με το περιστύλιο στην Καλυδώνα, β΄ μισό του 3ου αι. πΧ.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μεγάλα κεφάλαια. Στο εισαγωγικό αναφέρονται η ιστορία του Ξενοκρατείου ως Παρθεναγωγείου και τα υπόλοιπα μουσεία του νομού, ενώ εκτενής είναι η περιγραφή του ποικιλόμορφου, εξαιρετικής ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος. Το κεφάλαιο κλείνει με τους περιηγητές που διάβηκαν την περιοχή και το ιστορικό της αρχαιολογικής έρευνας η οποία ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα από καταξιωμένους αρχαιολόγους και ερευνητές. Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά στους προϊστορικούς χρόνους, από την εμφάνιση των Νεάντερνταλ και την κατοίκηση στα σπήλαια έως τις πρώτες οργανωμένες κοινωνίες και την εποχή των ηρώων. Στο τρίτο και μεγαλύτερο κεφάλαιο των ιστορικών χρόνων ξεδιπλώνεται η μακραίωνη ιστορία Αιτωλών και Ακαρνάνων.
Μορφή που διακρίνεται για την τολμηρή στάση και τον ερωτισμό, αλλά και για το δραματοποιημένο ύφος, με τα κλειστά μάτια και το λυπημένο πρόσωπο. Η ανεπανάληπτη εκφραστική δύναμη και η σχεδόν συγκλονιστική ένταση καθιστούν την κοιμωμένη Μαινάδα την πιο αισθησιακή και γοητευτική δημιουργία της αιτωλοακαρνανικής κοροπλαστικής.
Ο αφιερωματικός τόμος «Ξενοκράτειον – Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου», όπως και άλλες εκδόσεις της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αρμόδια τμήματα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, όπως επίσης και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς. Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα της Lamda Development https://www.lamdadev.com.
(Από αριστερά προς τα δεξιά) Η συγγραφέας του τόμου κ. Ολυμπία Βικάτου, ο κ. Ευάγγελος Χρόνης, αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development, η κ. Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων Ολκός και η κ. Υβέτ Κοσμετάτου διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της Lamda Development.
Ο αφιερωματικός τόμος «Ξενοκράτειον – Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου»
*Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σωκράτης Μαυρομμάτης
*Φωτογραφία: Τμήμα γωνιαίας σίμης κοσμούμενης με πλοχμό που σώζει λεοντοκεφαλή υδρορροή.