9.5 C
Athens
Τετάρτη, 9 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚρίστιαν Βουλφ: Η κυριαρχία όλων των κρατών είναι ιερή και πρέπει να...

Κρίστιαν Βουλφ: Η κυριαρχία όλων των κρατών είναι ιερή και πρέπει να γίνεται σεβαστή

Στη συζήτηση που είχε στο DELPHI FORUM VIII ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ με τον Γερμανό, τουρκικής καταγωγής, δημοσιογράφο Αλί Ασλάν είπε καταρχάς: «Πιστεύω ότι η πολύ εντυπωσιακή ομιλία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ανέδειξε πόσα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν αυτήν τη στιγμή ταυτόχρονα. Και αυτό κάνει φόρουμ, όπως του Νταβός ή των Δελφών, εξαιρετικά σημαντικά, διότι καλλιεργούμε πραγματικά τον διάλογο και δεν ασχολούμαστε μόνο με τις δικές μας απόψεις. Ο λόγος της παρουσίας μου είναι ακριβώς το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτού του εντυπωσιακού φόρουμ δείχνει ότι πρόκειται να ασχοληθεί με μια πραγματικά μεγάλη ποικιλομορφία κρίσιμων ζητημάτων».

Για την κριτική η οποία ασκείται στην Γερμανία για τη στάση της στο Ουκρανικό είπε: «Λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολεμου, πολλοί Γερμανοί έχουν ένα αίσθημα ευθύνης και μια ιδιαίτερη αίσθηση ενοχής επειδή εκατομμύρια Ρώσοι και Ουκρανοί υπήρξαν θύματα του πολέμου, ενώ πολλοί Γερμανοί είναι επίσης ευγνώμονες στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που βοήθησε να γίνει δυνατή η ευρωπαϊκή και η γερμανική ενότητα με την περεστρόικα και την γκλάζνοστ. Βρίσκω και τα δύο απολύτως κατανοητά. Ελπίζαμε, αλλά υπήρξαμε πολύ αφελείς για την Ρωσία. Ο Γάλλος φιλόσοφος Ανρί Λεβί έχει πει ότι ο 21ος αιώνας δεν έχει καν ξεκινήσει επειδή οι δαίμονες του εθνικισμού του 20ου αιώνα έχουν επιστρέψει. Η Ρωσία, ο Πούτιν, έχουν στραφεί προς τον εθνικισμό, προς τον αναθεωρητισμό και υπάρχουν επίσης και άλλοι που θέτουν υπό αμφισβήτηση ξανά τα σύνορα. Αυτός είναι ένας κίνδυνος για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός ο εθνικισμός και ο ρεβιζιονισμός σε συνδυασμό με το μίσος, τις ψευδείς ειδήσεις, προκαλεί αναταραχή στον κόσμο και θα πρέπει να αμυνθούμε εναντίον τους, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται με ενυπωσιακό τρόπο δίπλα στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς εάν η αναφορά του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σε ομιλία του προ έτους ότι στη Γερμανία ξεκινά μια νέα εποχή, μια καμπή, σε θέματα πολιτικής ασφάλειας υλοποιείται ο Βουλφ απάντησε : «Η Ελληνίδα Πρόεδρος επεσήμανε ότι τώρα εντάσσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, ότι ερχόμαστε πιο κοντά, ότι όλοι επιδιώκουν τον στόχο του 2% στο ΝΑΤΟ, ότι εξάγουμε από κοινού οπλισμό, ότι εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια. Αυτά πριν από ένα χρόνο ήταν αδιανόητα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια τάση να συνεργαζόμαστε, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα πράγματα από κοινού και αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνειδητοποίησης μιας καμπής. Ο Τζο Μπάιντεν είχε ήδη κάνει λόγο για ένα σημείο καμπής στην ομιλία του στις 6 Ιανουαρίου, ένα χρόνο μετά την έφοδο στο Καπιτώλιο, με την επισήμανση ότι η δημοκρατία δεν κινδυνεύει μόνο από έξω, αλλά και από μέσα, όταν θεωρούμε δεδομένη την διείσδυση αντιπάλων της δημοκρατίας μέσω των κοινωνικών δικτύων, της τεχνητής νοημοσύνης που διχάζουν τις κοινωνίες. Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα σημείο καμπής, όχι μόνο διεθνώς, αλλά και στις δημοκρατίες μας. Πέραν τούτων πρέπει να το σκεφτούμε, και αυτό γίνεται εδώ στους Δελφούς, πώς να οδηγήσουμε τις δημοκρατίες μας ξανά σε άνθηση, πώς να τις κάνουμε πιο ελκυστικές και για όλον τον κόσμο».

Για την απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και την κριτική η οποία της ασκείται για αργοπορία, ο πρώην πρόεδρος της Ο.Δ. Γερμανίας είπε: «Θα ήθελα να πω εδώ στους Έλληνες φίλους μου, ότι η κριτική είναι πραγματικά δίκαιη, διότι η Γερμανία έχει κατά καιρούς πει σε άλλους τι θα πρέπει να κάνουν, τι δεν θα πρέπει να κάνουν. Τώρα που οι άλλοι της λένε τι έκανε λάθος η ίδια, το βρίσκω μια καλή, εξισορροπητική εξέλιξη για τη φιλία της Ευρώπης, διότι φυσικά είναι σημαντικό όταν κάνουμε και εμείς λάθη να μαθαίνουμε από αυτά. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Γερμανία εναπέθετε στην Αμερική την ασφάλεια, για το φυσικό αέριο θεωρούσε αρμόδιους τους Ρώσους και για την αγορά την Κίνα. Το μοντέλο αυτό δεν μπορούσε πλέον να λειτουργήσει και από αυτή την άποψη τώρα αναλαμβάνουμε επίσης μεγαλύτερη διεθνή ευθύνη και πρέπει επίσης να κάνουμε όσα δεν κάναμε όπως έπρεπε. Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι τώρα, και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και στο θέμα αυτό υπάρχουν πολλές συνεργασίες με την Ελλάδα, η οποία είναι πολύ πιο μπροστά στην πράσινη τεχνολογία, τα φωτοβολταϊκά, την αιολική ενέργεια. Νομίζω λοιπόν ότι οι γερμανοελληνικές σχέσεις πάνε καλά και η Ελλάδα γίνεται κόμβος εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Είμαι εντυπωσιασμένος με το τι συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα, και αν και οι δύο μάθουμε ο ένας από τον άλλον, αντί να λέμε ο ένας στον άλλον τι πρέπει να κάνει, αυτό είναι καλό μόνο για την φιλία μας».

Για τον όρο στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης του Εμανουέλ Μακρόν ο Βούλφ είπε: «Στην ουσία, όλοι γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε τη στενή διατλαντική φιλία με τους Αμερικανούς, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή ισχύ και ενότητα, στρατιωτικά και πολιτικά. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για να έχουμε επιτυχία στον κόσμο. Αν δεν θέλουμε να γίνουμε αντικείμενο της παγκόσμιας πολιτικής, αλλά θέλουμε να παραμείνουμε υποκείμενο, τότε χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενότητα, μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη και κυρίως περισσότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερη έρευνα, περισσότερη καινοτομία. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ ισχυρή στην Αμερική, πρέπει να γίνουμε και στην Ευρώπη πιο αποτελεσματικοί ψηφιακά. Ο Εμανουέλ Μακρόν το έθεσε σωστά, τόσο η διατλαντική φιλία όσο και οι στενές σχέσεις με την Αμερική δεν τίθενται υπο αίρεση, αλλά πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τον πυλώνα της Ευρώπης, και γι αυτό είναι όλοι χρήσιμοι, οι μικρές, οι μεσαίες και οι μεγάλες χώρες».

Κάνοντας έναν απολογισμό του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέση με την Ευρώπη τόνισε: «Μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Δεν νομίζω ότι ο Πούτιν περίμενε ότι ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα ύψωνε αυτό το ανάστημα στο Κίεβο, ότι ο ουκρανικός λαός θα πολεμούσε τόσο ενωμένος για την ελευθερία και τη δημοκρατία, ότι το ΝΑΤΟ θα σταθεί ενωμένο, ότι η διατλαντική φιλία θα βαθύνει ή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δράσει. Ακόμη και στα Ηνωμένα Έθνη, έχουμε πολλούς φίλους στο πλευρό μας που έχουν αναγνωρίσει ακριβώς ποιος κίνδυνος υπάρχει. Άκουσα την πιο εντυπωσιακή ομιλία για την Ουκρανία από τον πρέσβη της Κένυας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είπε ότι όλα τα σύνορα στην Αφρική χαράχθηκαν αυθαίρετα, στη Λισαβόνα, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο. Θα μπορούσαμε να αμφισβητήσουμε όλα τα σύνορα στην Αφρική, δεν δημιουργήθηκαν όλα με φυσικό τρόπο, όλα προέκυψαν με τεχνητό, αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να τα αποδεχτούμε και να εργαστούμε με επιτυχία εντός αυτών και να τα κάνουμε λιγότερο σημαντικά, ώστε οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να ανταλάσσουν αγαθά και υπηρεσίες, να έχουν επαφές. Αυτό είναι το μάθημα από τον 20ό αιώνα. Δεν χρειαζόμαστε άλλες συνοριακές διαφορές, πρέπει να σεβαστούμε και να αναγνωρίσουμε τα σύνορα και αυτό είναι ένα θέμα για την Ελλάδα, για τη Γερμανία, για την Ουκρανία. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, ότι αναγνωρίζουμε τα σύνορα και παραμένουν αναγνωρισμένα. Και σε αυτό είμαστε ενωμένοι και αντιστεκόμαστε στους δαίμονες που θέλουν να αλλάξουν κάτι, που είναι επικίνδυνοι για την ειρήνη, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη. Η προηγούμενη ομιλήτρια, η πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών είναι πολίτης του κόσμου, ζει και διαμορφώνει την παγκοσμιοποίηση. Χρειαζόμαστε λοιπόν και πρέπει να διευρύνουμε το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο το οποίο δεν πρέπει να κινδυνεύει από εθνικισμούς. Αυτά είναι τα μηνύματα αυτού του πολέμου, στον οποίο θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της. Όχι, η κυριαρχία όλων των κρατών είναι ιερή και πρέπει να γίνεται σεβαστή».

Αναφερόμενος στην διαφορετική στάση άλλων χωρών για το ουκρανικό είπε: «Η Ευρώπη ως πολυπολιτισμική, πολυεθνική, πολυθρησκευτική ήπειρος αποτελεί πρότυπο για πολλά μέρη του κόσμου. Έχουμε ακόμα καλή εικόνα στον κόσμο. Και αν εντείνουμε τις επαφές με τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ινδονησία, με την Ινδία ως τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, αν ακούμε περισσότερο και διευρύνουμε τις επαφές μας, τότε υπάρχει μια καλή ευκαιρία για τον κόσμο. Φυσικά βλέπω επίσης το γεγονός ότι οι χώρες που αναφέρθηκαν όπως επίσης και η Κίνα ή η Ν. Αφρική θέλουν να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμα πιο σκληρά. Μπορώ μόνο να συγχαρώ τους διοργανωτές του Φόρουμ που συγκέντρωσαν στους Δελφούς 78 χώρες και εμείς οι Ευρωπαίοι καλό θα ήταν να ακούσουμε πάνω απ’ όλα, να λάβουμε υπόψη τις προσδοκίες των άλλων χωρών του κόσμου. Αυτός είναι ο κύριος λόγος της εδώ παρουσίας μου. Είμαι εδώ για να ακούσω από όλες τις χώρες τι μπορούμε να κάνουμε για να διευρυνθεί η συνεργασία προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα που η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε στην αρχή. Έχουμε πραγματικά πολλή δουλειά σχολικές να κάνουμε».

Τέλος ερωτηθείς για το αν γίνονται αρκετά για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη τόνισε: «Πραγματικά μπορούμε σε αυτό το θέμα να βασιστούμε στην Ελλάδα. Όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τη βιωσιμότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, οι Έλληνες είναι πολύ μπροστά και θα ευχόμουν η Γερμανία, η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το θέμα. Και πέραν αυτών να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στο μέλλον, να έχουμε τις καλύτερες, τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, γιατί αυτό είναι το ζήτημα του μέλλοντος της ανθρωπότητας».

Α. Π.
Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ