Συνεχίζονται, σήμερα από κλιμάκια μηχανικών της ΔΑΕΦΚ και της ΚΤΥΠ οι έλεγχοι των ζημιών σε σπίτια στα χωριά της Πέτρας, του Υψηλομετώπου και της Στύψης που έχουν πληγεί από τη σεισμική διεργασία των τελευταίων ημερών στη βόρεια Λέσβο.
Έως και το βράδυ της Τρίτης από τα 109 σπίτια που ελέγχθηκαν, τα 19 βρέθηκαν ότι χρειάζονται επισκευή και χαρακτηρίσθηκαν «κίτρινα».
Σήμερα παραμένουν κλειστά για τρίτη ημέρα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου δυτικής Λέσβου ενώ τα συνεργεία των μηχανικών του δήμου συνεχίζουν τις δικές τους αυτοψίες σε όλα τα σχολικά κτήρια.
Κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου
Λόγω των κατολισθήσεων στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου, η Πολιτική προστασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, για προληπτικούς λόγους, απεύθυνε σύσταση το πρωί της Τρίτης προς τους δημότες, να αποφεύγονται, οι άσκοπες οδικές μετακινήσεις, κυρίως στο δίκτυο Λεπετύμνου, Αργένου, Σκαμιάς, Πελόπης. Αν και δεν έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, σοβαρές ζημιές, η σεισμική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις επικείμενες έντονες βροχοπτώσεις, είναι πιθανό να προκαλέσουν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Να σημειωθεί ότι έχουν διαπιστωθεί κατολισθήσεις και το φαινόμενο έγινε εντονότερο σήμερα, σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου.
Ακης Τσελέντης: Πιθανότατα μετασεισμός ο σεισμός των 4,8 βαθμών
Την εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι μετασεισμός ο σεισμός 4,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στη Λέσβο που σημειώθηκε χτες Τρίτη έκανε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής ‘Ακης Τσελέντης.
Εμφανίζεται πάντως σχετικά επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, “δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα”.
Επισήμανε δε ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Από το Σάββατο ξεκίνησε ο «χορός των ρίχτερ»
Έντονα αισθητός σε όλη τη Λέσβο έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 03:52 τα ξημερώματα.
Το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών ήταν τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, στην περιοχή του Λεπετύμνου και είχε εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα.
Ακολούθησαν και άλλοι μετασεισμοί, με ισχυρότερο αυτόν που σημειώθηκε στις 04:01, εντάσεως 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών, ανοικτά των Μοσχονησίων.