Ψηφίστηκε χθες από την Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ ο Κανονισμός για τη Μεταβατική ΚΑΠ 2021-2022 ο οποίος διασφαλίζει το ισχύον πλαίσιο στήριξης για τα επόμενα δύο χρόνια, «ώστε να μην υπάρξει διακοπή στις γεωργικές αγροτικές επιδοτήσεις και εκτεθούν σε κίνδυνο οι ευρωπαίοι αγρότες και το αγροτικό εισόδημα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης, σκιώδης εισηγητής για τον Μεταβατικό Κανονισμό της ΚΑΠ 2021-2022, στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.
«Εξασφαλίσαμε τη συνέχιση των άμεσων ενισχύσεων και των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, της βιολογικής γεωργίας και των δημοσίων έργων στις αγροτικές περιοχές με βάση τους υπάρχοντες κανόνες για άλλα δύο χρόνια», διευκρινίζει ο κ. Κόκκαλης.
«Παράλληλα», προσθέτει, «ενσωματώσαμε εμπροσθοβαρώς στο 2021 και 2022 τους πόρους του Μέσου Ανάκαμψης ύψους 365,3 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. H χρηματοδότηση αυτή θα στηρίξει πράσινες πολιτικές καθώς και τους νέους αγρότες προς μία ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή γεωργία. Οι πόροι θα διατεθούν μέσω του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον επεκτείναμε την εφαρμογή του νέου μέτρου για την έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση της COVID-19” μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021».
Ο κ. Κόκκαλης αναφέρεται επίσης στην παρέμβασή του με την οποία «καταφέραμε να διατηρήσουμε τον αυξημένο προϋπολογισμό για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπως και τα έκτακτα μέτρα που αφορούν την πανδημία της covid-19 για το 2021 και το 2022, για να είναι σε θέση οι αγρότες μας να αντιμετωπίζουν τις δυσχέρειες που προκαλούνται από την ιδιαίτερη γεωγραφική κατάσταση των μικρών νησιών του Αιγαίου». Και προσθέτει για το ίδιο θέμα ότι «διατηρούμε αυξημένο προϋπολογισμό για ένα πρόγραμμα στήριξης για τον εφοδιασμό των εν λόγω νησιών σε γεωργικά προϊόντα καθώς και για τη στήριξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής».
Κατά τη διετία που θα ισχύει ο Μεταβατικός Κανονισμός, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την προσδοκία ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε για την μετουσίωση της ΚΑΠ σε μια πράσινη και έξυπνη πολιτική με καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και να καταρτίσουμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας που θα οδηγήσει τον αγροδιατροφικό τομέα τη χώρα μας μέχρι το 2030».
Αναφερόμενος στο ιστορικό της απόφασης σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Οκτώβριο του 2019 την επέκταση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου κατά ένα χρόνο όταν έγινε σαφές πως η νομοθετική διαδικασία για τη νέα ΚΑΠ δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως από τον Ιανουάριο του 2021, αλλά «εμείς από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι η ετήσια μετάβαση δεν θα ήταν επαρκής για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τους νέους κανονισμούς της ΚΑΠ και σε καμία περίπτωση για την έγκαιρη κατάρτιση των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων των Κρατών Μελών και προτείναμε η μεταβατική περίοδος να είναι διετής, σε αντίθεση με τις προτάσεις της Επιτροπής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ