Κυρίαρχη στις καταδύσεις εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, η Κίνα πέτυχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» το απόλυτο που επιζητούσε και είχε χάσει τρεις φορές στο… τσακ: κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και στα οκτώ αγωνίσματα του προγράμματος, μην επιτρέποντας σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία της
Η πολυετής παντοκρατορία της ασιατικής χώρας στο άθλημα, προφανώς δεν οφείλεται σε μεμονωμένους αθλητές. Αντίθετα, κρύβει από πίσω της σκληρή και μεθοδική δουλειά, που αρχίζει από τις μικρές ηλικίες. Μία από τις πιο διάσημες σχολές καταδύσεων στην Κίνα είναι το αθλητικό σχολείο Muxiyuan στο Πεκίνο, που εκπαιδεύει εκκολαπτόμενους αθλητές και αθλήτριες σε διάφορα σπορ, ακόμη και από την ηλικία των 7 ετών.
«Ήμουν λίγο άτακτη όταν ήμουν μικρή και οι γονείς μου με έβαλαν στη γυμναστική», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 12χρονη Ζανγκ Τζιαρούι, που εξηγεί ότι ερωτεύτηκε τις καταδύσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. «Βλέποντας την κινεζική ομάδα να ανεβαίνει στην κορυφή του βάθρου στην τηλεόραση… αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου», δηλώνει η Ζανγκ, η οποία έχει ως πρότυπο τον τετράκις «χρυσό» Ολυμπιονίκη, Τσάο Γιουάν.
Ενώ τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας της κάνουν αυτή την εποχή καλοκαιρινές διακοπές, εκείνη και οι συναθλητές της προπονούνται περισσότερες από επτά ώρες την ημέρα. Οι καλύτεροι θα εκπροσωπήσουν στο μέλλον την εθνική ομάδα. Τον υπόλοιπο χρόνο, «… πηγαίνουμε στο σχολείο το πρωί και προπονούμαστε το απόγευμα, οπότε πρέπει να δουλέψουμε σκληρότερα».
Ο προπονητής Τσάο Κε, υπεύθυνος για μία ομάδα της οποίας ο μέσος όρος ηλικίας είναι εννέα ετών, προσπαθεί να εντοπίσει τους πιθανούς μελλοντικούς πρωταθλητές. «Ψάχνουμε πάνω από όλα για έμφυτες ιδιότητες, όπως η δύναμη και η ευκολία στο νερό», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας όμως ότι «η συμπεριφορά στην προπόνηση και η ανταγωνιστικότητα είναι επίσης απαραίτητες».
Παρακολουθεί όλες τις προσπάθειες των εκκολαπτόμενων καταδυτών και παρατηρεί κάθε λεπτομέρεια. «Γέρνεις πολύ προς τα πίσω», λέει σε μια νεαρή κοπέλα. «Δεν υπάρχει μυστικό. Μόνο σκληρή δουλειά. Χρειάζεται χρόνος για να τελειοποιηθεί κάθε κίνηση», επιμένει ο προπονητής, ο οποίος εξηγεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή για να πετύχει τους στόχους του από το να αποκλείσει μαθητές που δεν έχουν το επίπεδο.
Το πρόγραμμα των νεαρών αθλητών περιλαμβάνει και τη λεγόμενη “ξηρή” προπόνηση, η οποία γίνεται σε ένα γυμναστήριο εξοπλισμένο με τραμπολίνα, στρώματα και ιμάντες ασφαλείας για εξάσκηση στον αέρα.
«Στην Κίνα, οι καταδύτες προπονούνται από την ηλικία των πέντε ή έξι ετών», σε αντίθεση με αυτούς στο εξωτερικό που «παίζουν μόνο» σε αυτή την ηλικία, τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κινέζος προπονητής Μα Τζιν, ο οποίος εργάζεται τώρα στο Μεξικό. Η Χονγκτσάν Κιουάν, για παράδειγμα, ήταν μόλις 14 ετών στο Τόκιο, όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 10μ. Στο Παρίσι αναδείχθηκε νικήτρια στην πλατφόρμα, τόσο στο ατομιό αγώνισμα όσο και στις συγχρονισμένες.
Για να διατηρήσει την κυριαρχία της στις καταδύσεις, η Κίνα δεν φείδεται πόρων. Το αθλητισμό σχολείο Muxiyuan απασχολεί εξειδικευμένους σεφ για την προετοιμασία γευμάτων για τους νεαρούς αθλητές. Το γιαούρτι που τους σερβίρεται παράγεται αποκλειστικά για αυτούς και δεν πωλείται στο εμπόριο, σύμφωνα με έναν προπονητή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι προπονητές είναι επίσης «κυρίως καταδύτες υψηλού επιπέδου», κάτι που είναι αναμφισβήτητο πλεονέκτημα για διεθνείς αγώνες, σύμφωνα με τον Λι Χονγκπίνγκ, πρώην αθλητή της εθνικής ομάδας.
Για τη Ζανγκ Τζιαρούι, μία εν δυνάμει πρωταθλήτρια, ο στόχος δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: να ανέβει στο Ολυμπιακό βάθρο για να «φέρει δόξα» στην Κίνα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ