14.7 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΚάθε εμπόδιο για καλό

Κάθε εμπόδιο για καλό

Αρθρο του Δρος Αθανάσιου Κελέμη,
Γενικού Διευθυντή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Μπορεί η 85η ΔΕΘ να ακυρώθηκε και μαζί να χάθηκε η ευκαιρία για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενη χώρα στη διοργάνωση, Ελλάδα και Γερμανία συνεχίζουν, ωστόσο, να κτίζουν νέες «γέφυρες» στο πεδίο των επενδύσεων, προσβλέποντας σε μελλοντικά ανταποδοτικά οφέλη για τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους.
Οι δύο αγορές, εξάλλου, διατηρούν παραδοσιακά μια στενή, παραγωγική και αποδοτική σχέση συνεργασίας, σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι ασφάλειες, η φαρμακοβιομηχανία, οι αερομεταφορές, οι υποδομές κ.α., ενώ συνεχίζουν να διευρύνουν το κοινό τους πεδίο σε κλάδους, όπως η πράσινη ενέργεια, η ανακύκλωση απορριμμάτων και αποβλήτων, η αγροδιατροφή, το real estate, το R&D κι οι νέες τεχνολογίες.
Οι ανωτέρω κλάδοι προσφέρονται για επενδυτικές δράσεις και, κατά συνέπεια, για την ένταση των καθαρών άμεσων γερμανικών επενδύσεων στη χώρα, που σε βάθος δεκαετίας διαμορφώνονται στα 6,33 δισ. ευρώ.
Βασικό κανάλι ενίσχυσης των επενδυτικών ροών προς την ελληνική οικονομία λογίζονται για το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο οι Β2Β συναντήσεις, για τις οποίες οι Γερμανοί υποψήφιοι επενδυτές επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθότι δημιουργούν διαύλους επικοινωνίας με εν δυνάμει εταίρους από την Ελλάδα.
Ανάλογο ενδιαφέρον διαπιστώθηκε, εξάλλου, από τις πολλές και κυρίως ποιοτικές Β2Β συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν τόσο τον περασμένο Μάρτιο στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ του Βερολίνου, όσο και στο Hellenic-German Virtual Business Forum του περασμένου Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο εντάσσει σε κάθε εκδήλωσή του και μια σειρά Β2Β συναντήσεων, δημιουργώντας νέες «γέφυρες επικοινωνίας» για επενδυτικές συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Παράλληλα, υποστηρίζει την πρακτική των εμπορικών αποστολών, μέσω των οποίων Γερμανοί επιχειρηματίες και επενδυτές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά Ελληνες επιχειρηματίες, να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις τους και να συζητήσουν εναλλακτικές συνεργασιών. Βέβαια, λόγω της πανδημικής κρίσης οι επιχειρηματικές αποστολές αλλάζουν «μοντέλο» και για κάποιο διάστημα θα εκτελούνται ψηφιακά.
Η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ μπορεί να προκάλεσε μια μερική ανάσχεση της όποιας προϋπάρχουσας επενδυτικής ορμής, όμως… κάθε εμπόδιο για καλό. Ως φορέας το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διαθέτει και τα μέσα και τη διάθεση και, κυρίως, το όραμα η Ελλάδα να αυξήσει τις επενδύσεις από τρίτες χώρες, έχοντας στρατηγικό της εταίρο τη Γερμανία και να εντείνει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων προς τη γερμανική αγορά.
Εξάλλου, σήμερα, στη χώρα αναπτύσσονται 162 επιχειρήσεις, οι οποίες εκπροσωπούν γερμανικά συμφέροντα, και ανήκουν στην ευρύτερη «οικογένεια» των 850 μελών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες υποστηρίζουν περί τις 29.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και είναι βέβαιο ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα ενισχύσουν περαιτέρω τόσο την απασχόληση όσο και τα κεφάλαια που επενδύουν στην Ελλάδα.
Η χώρα ήδη βιώνει τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της λόγω του Covid-19, με την ύφεση να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η προσπάθεια, την οποία θα καταβάλλει, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, το ταχύτερο και με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες, επιβάλλεται να είναι ισχυρή και για να φέρει αποτέλεσμα, θα απαιτηθεί η στήριξη όλων. Πολύ δε περισσότερο, της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, της γερμανικής, η οποία δρα ανάλογα επί δεκαετίες. Στον ίδιο δρόμο θα επιμείνει και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ