Πως συνδέεται μια υπαίθρια αγορά στο Μόναχο που πούλαγε ξεχασμένες φωτογραφίες του 2ου Παγκοσμίου πολέμου με την εμβληματική έκθεση που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη.
Ο Ανδρέας Ασσαέλ, γιος Εβραίου επιζώντα από την Θεσσαλονίκη , ανακάλυψε αυτές τις μοναδικές φωτογραφίες στην αγορά που προαναφέραμε.
Πρόκειται για μια φωτογραφική συλλογή ενός Γερμανού μηχανικού που υπηρετούσε στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β’Π.Π και εκτελούσε κατασκευαστικά έργα για την ΒΕΡΜΑΧΤ στην Καρυά Φθιώτιδας.
Ο Ανδρέας Ασσαέλ αφιέρωσε 20 χρόνια έρευνας για να μπορούμε σήμερα να μάθουμε την Ιστορία για την καταναγκαστική εργασία σε μια περιοχή της Ελλάδας που δεν γνωρίζαμε , την Καρυά . Πρόκειται για το έργο 1943 όπου Εβραίοι ήταν καταναγκαστικοί εργάτες καθώς δούλευαν 12 ώρες την ημέρα έχοντας ελάχιστο νερό και τροφή μέχρι που πέθαιναν. Έργο τους ήταν να σκάψουν ένα βουνό για μια διερχόμενη παρακαμπτήρια γραμμή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Καρυάς Φθιώτιδας.
Οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας ήταν απάνθρωπες, δεκάδες πέθαναν από τις κακουχίες ή δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από επιστάτες και φρουρούς. Ελάχιστοι κατόρθωσαν να δραπετεύσουν. Οι επιζώντες εκτοπίστηκαν τον Αύγουστο του 1943 στο Άουσβιτς, όπου οι περισσότεροι δολοφονήθηκαν.
Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 80 περίπου φωτογραφίες από το εργοτάξιο της Καρυάς.
Η έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό σε Ελλάδα και Γερμανία και κυρίως στους νέους. Φιλοδοξεί να πληροφορήσει αλλά και να προβληματίσει γύρω από την βαριά κληρονομιά του Πολέμου και της Κατοχής σε Ελλάδα και Γερμανία και το ζήτημα διατήρησης της μνήμης της Εβραϊκής γενοκτονίας
Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου 2024 – 16 Φεβρουαρίου 2025
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138