Ένας εξ αυτών είναι ο Shaikh Musa Abdallah από το Σουδάν, ο οποίος παρέμεινε στο εγκαταλελειμμένο φρούριο για 50 ολόκληρες ημέρες, με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του ηλικίας 5-15 ετών.
Ο Κώστας ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 έγραψε ένα πολύ διαφωτιστικό άρθρο στο Associated Press την επιθυμία εγκατεστημένων μεταναστών ή προσφύγων στην Ελλάδα να αναζητήσουν το όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην Αλβανία ή να διασχίσουν την Αλβανία και να φτάσουν πιο μακρυά.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες περνούσαν μέσα από δάση για να ξεφύγουν από τις ελληνικές αστυνομικές περιπολίες και να περάσουν στην Ελλάδα.
Τριάντα χρόνια αργότερα χρησιμοποιούνται τα ίδια περάσματα από Αλβανία , αλλά αυτή τη φορά άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και Αφρική τα διασχίζουν για να καταλήξουν στην Κεντρική Ευρώπη!
Από το 2018 μετανάστες και πρόσφυγες, που ψάχνουν τη τύχη τους σε μέρη πλουσιότερα από την Ελλάδα, ακολουθούν αυτή τη διαδρομή ως τη βασική επιλογή για το ταξίδι από στεριά.
Ο Μιχάλης Τρασιάς είναι ένας 69χρονος βοσκός , φροντίζει το κοπάδι του κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, και ανέφερε στο Associated Press, ότι βλέπει κάθε μέρα ομάδες ανθρώπων που κατευθύνονται στην Αλβανία και μετά κατά εκατοντάδες, όσοι δεν συλληφθούν από τις αλβανικές αρχές και σταλούν πίσω στην πατρίδα τους, κατευθύνονται προς τη δική μας πλευρά, ή μετακινούνται πεζή στη Βουλγαρία, ή τη Βόρεια Μακεδονία
Μετανάστες ή πρόσφυγες, που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα έχουν διάφορες επιλογές όλες όμως παράνομες: γίνονται λαθρεπιβάτες σε πλοίο ή ακόμα και σε υπεράριθμη βάρκα, χρησιμοποιούν πλαστά χαρτιά ακόμα και σε αεροπλάνο.
Το κυριότερο σημείο περάσματος είναι ένα εγκαταλελειμμένο φρούριο, σχεδόν ετοιμόρροπο μέσα στο δάσος, λίγα μόλις μέτρα από τα σύνορα, μόλις μισή ώρα περπάτημα από το πιο κοντινό ελληνικό χωριό την Ιεροπηγή και 220 χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Εκεί βρίσκουν τα βασικά νερό και ηλεκτρικό, όπου φορτίζουν μέχρι και τα κινητά τους!
Σε μία επίσκεψη του ΑΡ υπήρχαν καμιά πενηνταριά άνθρωποι που περίμεναν να περάσουν παράνομα απέναντι από μόνοι τους, είτε πληρώνοντας τους λαθρέμπορους που βρίσκονται ήδη εκεί. Πολλές φορές μαζεύονται περισσότεροι και τότε η Ελληνική Αστυνομία τους απωθεί ή τους περικυκλώνει.
Ενας εξ αυτών είναι ο Shaikh Musa Abdallah από το Σουδάν, ο οποίος παρέμεινε στο εγκαταλελειμμένο φρούριο για 50 ολόκληρες ημέρες, με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του ηλικίας 5-15 ετών.
“Προσπάθησα έξι φορές να διασχίσω την Αλβανία και να περάσω στη Σερβία, είπε στο δημοσιογράφο του AP. Η Frontex με σταμάτησε. Για άλλους είναι πολύ εύκολο. αλλά όταν έχεις οικογένεια είναι εξαιρετικά δύσκολο.”
Ο Abdallah συμπλήρωσε ότι ζούσε στην Ελλάδα για τρία χρόνια.
Ο Mohammad Nour Mahmood Al Damad από την Συρία τον γύρισαν πίσω 6 φορές τις επτά τελευταίες ημέρες. Αλλά αφού ταξιδεύει χωρίς παιδιά, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. Εξάλλου το άσυλο που ζήτησε στην Ελλάδα απορρίφθηκε.
“Θέλω να φύγω, να πάω οπουδήποτε αλλού, αναφέρει ο Mohammad ενώ παράλληλα μαγειρεύει πατάτες με έναν φίλο του Σύριο επίσης. Δεν θέλω να φτάσω στην Ευρώπη, η Αλβανία ή το Κόσοβο είναι μια χαρά για μένα. Θέλω μια καλύτερη ζωή.”
Ο Husam Hderi, Παλαιστίνιος από τη Συρία, 30 ετών θέλει το ίδιο αλλά σκοπεύει να φτάσει πιο μακρυά. “Θέλω να πάω στην Αλβανία, στο Κόσοβο και από κει στη Βοσνία με τελικό προορισμό την Ιταλία. Έχω οικογένεια, δύο παιδιά στη Συρία. Μόλις φτάσω εκεί που σκοπεύω θα τα φέρω και αυτά για να ζήσουμε όλοι μαζί” συμπληρώνει.
Ο Hderi έφτασε στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, γλυστρώντας από τα τούρκικα σύνορα και μετά οδηγήθηκε από τους λαθρέμπορους στη Θεσσαλονίκη. Για αυτή τη διαδρομή τους πλήρωσε 2.200 ευρώ ($2,570) μέχρι την Ιεροπηγή και είναι αποφασισμένος να πάει και πιο βόρεια.
“ Η Frontex είναι πρόβλημα . Για ένα μήνα προσπαθούσα να περάσω στην Αλβανία και όλο με γύριζαν πίσω .” συμπλήρωσε.
Το άρθρο έγινε με τη βοήθεια των Llazar Semini στα Tirana, και Konstantin Testorides στα Σκόπια.
Πηγή Associated Press
AP Photo/Giannis Papanikos
Αρχική Φωτογραφία: Η εξωτερική άποψη του οχυρού στην Ιεροπηγή που βρίσκουν καταφύγιο οι μετανάστες