Η μείωση της γραφειοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι βασικό στοιχείο για την αύξηση της παραγωγικότητας της ΕΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Joaquim Miranda Sarmento, Yπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Christian Schubert, Ανταποκριτή Οικονομικού και Επιχειρηματικού ρεπορτάζ, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Ιταλία.
«Από το 2008 η Ευρώπη έχει μείνει χαμηλά στην παραγωγικότητα της σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτό μεταφράζεται σε στάσιμα πραγματικά εισοδήματα τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν πίεση στα δημόσια οικονομικά πολλών χωρών», τόνισε ο κ. Sarmento. «Στην Πορτογαλία πριν 15 χρόνια είχαμε μια μεγάλη κρίση. Με τη βοήθεια και της τρόικας πετύχαμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην κτηματαγορά, τη δημόσια διοίκηση και σε άλλους τομείς. Θεωρώ πως για την ΕΕ βασικός στόχος πρέπει να είναι η μείωση της γραφειοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή πολλές από τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να ιδρυθεί και να λειτουργήσει μια επιχείρηση σε πολλές χώρες της Ευρώπης προέρχονται από τις Βρυξέλλες» είπε ο Πορτογάλος πολιτικός και συνέχισε: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την παραγωγικότητα της. Για παράδειγμα, ενοποίηση αγορών σε τομείς όπως η ενέργεια. Λιγότερους περιορισμούς σε τομείς της τραπεζικής, βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων καθώς και περισσότερη έρευνα σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ημιαγωγοί».
Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην περιστραφεί και γύρω από την δασμολογική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Θεωρώ λάθος να δούμε τους δασμούς ως αντίποινα, πρέπει να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ». Ο κ. Sarmento συνδύασε αυτή τη διαπραγμάτευση με τις απαραίτητες -κατά τη γνώμη του- προσαρμογές που πρέπει να κάνει η Ευρώπη στον τομέα της ασφάλειας. «Η Ε.Ε. έχει σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα μας. Πιστεύω πως στόχος της Ευρώπης πρέπει να είναι η αμυντική και ενεργειακή της ενδυνάμωση. Αυτό, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σημαίνει αγορές αμυντικού εξοπλισμού και LNG από τις ΗΠΑ και αυτό θα βοηθήσει και την αμερικανική οικονομία. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θεωρώ πως σε 10 χρόνια η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να παράγει η ίδια τον αμυντικό εξοπλισμό της, με καταμερισμό ανά χώρα στους τομείς που εξειδικεύεται», τόνισε.
Ο κ. Sarmento αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετανάστευσης στη χώρα του. «Πριν λίγα χρόνια στην Πορτογαλία υπήρχαν 500 χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Βραζιλία και τις χώρες της Αφρικής στις οποίες μιλούν Πορτογαλικά. Σήμερα έχουμε 1,5 εκατομμύριο, σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Πάλι από τις ίδες χώρες αλλά και από χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν. Τους χρειαζόμαστε, είναι απόλυτα ουσιώδεις για την οικονομία μας, δεν υπάρχει τομέας στην Πορτογαλία χωρίς έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά την ίδια στιγμή έχουν δημιουργηθεί κοινωνικές εντάσεις».
Τέλος, αναφέρθηκε στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στην χώρα του, την τρίτη σε τέσσερα χρόνια. Τόνισε πως το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στο οποίο ανήκει ευελπιστεί να καταλάβει και πάλι την πρώτη θέση και απέκλεισε οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με το ακροδεξιό Chega.