15.7 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΙΟΒΕ: Ευκαιρία για την Ελλάδα η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας

ΙΟΒΕ: Ευκαιρία για την Ελλάδα η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας

Η ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης της εκπαίδευσης και ενίσχυσης της βασικής επιστημονικής έρευνας, ώστε οι χώρες και οι κοινωνίες να μπορούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως αυτή που βιώνουμε με την πανδημία, ήταν το βασικό συμπέρασμα εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) με θέμα τον ρόλο της επιστήμης στην εποχή της πανδημίας.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της έρευνας και την ανάγκη συστηματικής εμβάθυνσης στις επιστήμες, ενώ σημείωσαν ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, που διαθέτει υψηλής εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό, ο τομέας της έρευνας μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό.
Στην διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΟΒΕ συμμετείχαν, ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, Professor Emeritus of Cell Biology, Harvard Medical School και Collège de France, η Πηνελόπη Κουγιανού-Goldberg, Elihu Professor of Economics, Yale University και ο Δημήτρης Μπερτσιμάς, Boeing Professor of Operations Research and Associate Dean of Business Analytics, MIT. Τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, συντόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας.
Ο καθηγητής Σπύρος Αρταβάνης – Τσάκωνας, υπογράμμισε ότι μπορεί να φτάσαμε γρήγορα στην παρασκευή εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊου, ωστόσο αυτό δεν θα μπορούσε να έχει γίνει αν δεν είχαν προηγηθεί πολλά χρόνια ερευνών, πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι επιστήμονες για να «φτάσουν» στο εμβόλιο.
Ο καθηγητής Δημήτρης Μπερτσιμάς σημείωσε ότι είναι σημαντική η μετάδοση των επιστημονικών γνώσεων ευρύτερα στην κοινωνία και υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή και επίμονη έρευνα. Σε ό,τι αφορά την πανδημία υπογράμμισε ότι σταδιακά οι επιπτώσεις θα αμβλυνθούν, ωστόσο δεν θα εξαλειφθεί εντελώς. O Covid 19 θα είναι μαζί μας, σημείωσε, προειδοποιώντας παράλληλα για την διεύρυνση των ανισοτήτων.
Η καθηγήτρια Πηνελόπη Κουγιανού-Goldberg υπογράμμισε ότι κατά καιρούς είχε διατυπωθεί προβληματισμός για το κατά πόσο είναι χρήσιμο να εμβαθύνουμε σε ανώτερα μαθηματικά και πιο αφηρημένες επιστημονικές προσεγγίσεις, ωστόσο, στην τρέχουσα συγκυρία, τα μαθηματικά ήταν αυτά που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε σε βάθος την απειλή της πανδημίας και να αντιδράσουμε σωστά και αποτελεσματικά.
Στην εκδήλωση συζητήθηκαν ακόμα θέματα χρηματοδότησης της έρευνας, της κατανομής των προτεραιοτήτων καθώς και τα εμπόδια που θέτει η γραφειοκρατία στην Ελλάδα στην χρηματοδότηση και την ανάπτυξη της έρευνας. Για την επόμενη ημέρα μετά την υγειονομική κρίση, η βασική εκτίμηση των ομιλητών ήταν ότι θα υπάρξει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και πως πολλά πράγματα που άλλαξαν με την πανδημία στον τρόπο που δουλεύουμε και στον τρόπο που επικοινωνούμε, θα παγιωθούν στη ζωή μας.
Ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας είναι ομότιμος καθηγητής Βιολογίας του Κυττάρου στο Πανεπιστήμιο Harvard των Η.Π.Α. και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Το 1981 άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Yale όπου έμεινε μέχρι το 1998, οπότε και εξελέγη καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Παράλληλα, το έτος 2000 εξελέγη καθηγητής στο College de France στο Παρίσι. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και μέλος της Φιλοσοφικής Εταιρείας του Cambridge.
Η Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ, είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale. Είναι η πρώτη Ελληνίδα και η δεύτερη γυναίκα που διατέλεσε Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μετά το διδακτορικό της στο Stanford, δίδαξε επίσης στα Πανεπιστήμια Princeton και Columbia. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα στη θέση του αρχισυντάκτη στο περιοδικό American Economic Review, ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά οικονομικής έρευνας παγκοσμίως. Είναι πρόεδρος της Econometric Society και διατέλεσε αναπληρώτρια πρόεδρος της American Economic Association.
Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς είναι καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στην έδρα Boeing και αναπληρωτής πρύτανης για Business Analytics στο ΜΙΤ. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το 1988, αποκτά το διδακτορικό του στην Επιχειρησιακή Έρευνα και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το ΜΙΤ, και εργάζεται εκεί από τότε, ως ένας από τους νεότερους καθηγητές του. Διατέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος στο ΕΚΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ