Να κάνουν τέστ και αυτοί διαφορετικά μπορεί να πάμε σε 25.000 νεκρούς μέχρι το τέλος της Άνοιξης
Φόβους για την πορεία θανάτων από κορονοϊό εκφράζει ο Γιάννης Ιωαννίδης.
Ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, προχώρησε σε νέα τοποθέτηση αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.
Μιλώντας στο Mega, παραδέχθηκε πως «ο κόσμος κουράστηκε μετά από δύο χρόνια και θα πρέπει να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας».
Ωστόσο, «εξακολουθούμε να έχουμε ένα στέλεχος σαν τη Δέλτα, και ίσως μας έρχεται η Όμικρον, που είναι πολύ μεταδοτικό. Άρα κρούσματα θα έχουμε πολλά. Αυτό είναι δύσκολο να το αποφύγουμε. Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι οι θάνατοι και δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή συνδυάζουν υψηλούς θανάτους με υψηλό σκορ περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη».
Σημείωσε πως στη χώρα μας, παρότι υπάρχουν πολλά μέτρα περιορισμού, από την άλλη, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μένει ανεξέλεγκτο. Ως παράδειγμα αυτού έφερε την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Ο διαχωρισμός να μη κάνουν test οι εμβολιασμένοι νομίζω πως έχει δημιουργήσει μία παρεξήγηση, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη διασπορά από ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Φοβάμαι πως αν συνεχίσουμε αυτό το συνδυασμό μέχρι να τελειώσει η Άνοιξη να πάμε στους 25.000 νεκρούς» προειδοποίησε.
Οι μεγάλης ηλικίας πολίτες και οι ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι, όπως είπε ο καθηγητής, η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας.
«Φοβάμαι ότι προσπαθούμε να τα πάρουμε όλα και χάνουμε τα πιο ουσιαστικά. Σαφέστατα το να προστατέψουμε τους άνω των 60 είναι μεγάλη προτεραιότητα. Το ερώτημα είναι πώς το πετυχαίνουμε. Με το να βάλουμε πρόστιμα, νομίζω πως θα έχουμε πρόσκαιρη αύξηση των ατόμων που θα δεχτούν να εμβολιαστούν, αλλά πέρα από αυτή τη βραχυπρόθεσμη ωφέλεια, φοβάμαι πως καταστρέφουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και δημόσιας υγείας. Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τη δημόσια υγεία» είπε ο ίδιος.
«Οι ανεμβολίαστοι είναι οι ασθενέστεροι αυτή τη στιγμή. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί, έχουν χτυπηθεί άσχημα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Το να τους χτυπήσουμε ακόμα περισσότερο είναι λάθος. Θα πρέπει να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και κατανόηση για τους συνανθρώπους μας» συνέχισε.
Τέλος, αναφέρθηκε στα εμβόλια, σημειώνοντας πως «δεν έχω αντίρρηση να είναι διαθέσιμα πολύ νωρίς, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τα χρειάζονται. Όχι όμως να δημιουργήσουμε μία υποχρεωτικότητα και μία πίεση στους ανθρώπους».
Πηγή Sputniknews.gr