21.2 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΗμερίδα με αφορμή την ίδρυση «Εδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα»...

Ημερίδα με αφορμή την ίδρυση «Εδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα» στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο

Με αφορμή την ίδρυση της «Εδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό» στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στις 25 Μαρτίου 2020, θα πραγματοποιηθεί «Ψηφιακή Συζήτηση – Webinar της Capital Link» με θέμα: «Culture and Education among Greek Americans» – «Πολιτισμός και Εκπαίδευση στην Ελληνο-Αμερικάνικη Κοινότητα».
Από τους βασικούς ομιλητές θα είναι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και η Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αξιότιμη κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.


Τα πανεπιστημιακά τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών μειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερης αλλαγής κατεύθυνσης του ενδιαφέροντος, από τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες προς τις θετικές επιστήμες.
Για να συντηρήσει την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση για την Νεότερη Ελλάδα στο εξωτερικό, με τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη ως βασικό δωρητή, η τοπική ελληνική κοινότητα και το «Ohio Hellenic Paideia» («OHP», Columbus Ohio, USA), ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την περίοδο 2015-2020 έναν νέο κύκλο χρηματοδότησης προκειμένου να διασώσει και να διατηρήσει εσαεί την λειτουργία του τμήματος «Νεοελληνικών Σπουδών» στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Οχάιο, ένα τμήμα του οποίου η λειτουργία ήταν προγραμματισμένο να διακοπεί.
Προς τιμήν της μνήμης του, η Εδρα πήρε το όνομα του πατέρα του κ. Μαρινάκη, του εκλιπόντος Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος ήταν γνωστός φιλάνθρωπος και ενέπνευσε στον κ. Μαρινάκη την αγάπη για τον συνάνθρωπο και το καθήκον απέναντι στην ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό.
Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, Πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp. υποστηρίζει έμπρακτα την «Εδρα Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό» και ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως τη UNICEF, το Μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη, έργα υποδομής, πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς στην πόλη του Πειραιά: νοσοκομειακό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, δράσεις για την διατήρηση της μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας, πολύπλευρες φιλανθρωπικές ενέργειες σε συνεργασία με τον Δήμο και την Μητρόπολη Πειραιά, καθώς και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης με το Πανεπιστήμιο του Harvard και άλλους φορείς.
Αυτό το webinar θα αναδείξει τη μελέτη της Νεοελληνικής γλώσσας και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, στο ευρύτερο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, σε έναν συνεχή διάλογο με το παγκόσμιο περιβάλλον, όπου ιστορικά διατηρείται και εξελίσσεται η παράδοση απορροφώντας, αναδιαμορφώνοντας και εμπλουτίζοντας διαφορετικές επιρροές.
Επιφανείς καθηγητές θα παρουσιάσουν το θέμα από τη δική τους σκοπιά, καθώς διδάσκουν στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια τη μητρική μας γλώσσα, τον πολιτισμό, συνεργάζονται στενά με την τοπική ελληνική κοινότητα και ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό για την διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών των Ελλήνων της διασποράς και των Αμερικανών φοιτητών με την χώρα μας, σε μία εποχή όπου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό.
* Γιώργος Αναγνώστου, Miltiadis Marinakis Professor of Modern Greek Language and Culture – The Ohio State University
* Gregory Jusdanis, Modern Greek Humanities Distinguished Professor – The Ohio State University
* Artemis Leontis, C.P. Cavafy Professor of Modern Greek and Comparative Literature Department of Classical Studies – University of Michigan.
Σημαντικές πρωτοβουλίες στο χώρο του πολιτισμού στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα επίσης θα παρουσιάσουν:
* Ο John P. Calamos, Sr., Ιδρυτής, Πρόεδρος & Global Chief Investment Officer – Calamos Investments; Πρόεδρος – National Hellenic Museum, ο οποίος υποστηρίζει ενεργά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ελληνικούς οργανισμούς, ως μέλος του NHS, Leadership 100, THI και Friends of St. Nicholas. Επιπλέον, είναι Πρόεδρος του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου στο Σικάγο.
* Ο Drake Behrakis, The Behrakis Foundation; Πρόεδρος – National Hellenic Society Organization; Πρόεδρος – Marwick Associates Με θητεία 40 χρόνων στην φαρμακευτική βιομηχανία, ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπεχράκης που διακρίνεται για το έντονο φιλανθρωπικό του έργο, ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, Μαργκώ, το Ιδρυμα Μπεχράκη, με έδρα τη Βοστώνη. Το φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος επικεντρώνεται στους τομείς της Τέχνης, της Εκπαίδευσης, της Υγείας, ενώ γνωστή είναι η στήριξή του σε θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα, τις κοινότητες των Ελλήνων της διασποράς και την ελληνορθόδοξη πίστη.
* Ο Robert Buhler, Πρόεδρος – PanHellenic Scholarship Foundation; Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος – Open Pantry Food Marts of Wisconsin, Inc.- Tο Ιδρυμα PanHellenic Scholarship Foundation έχει ως όραμα να οικοδομήσει μια καλύτερη Αμερική μέσω της Εκπαίδευσης και του Ελληνισμού και αποστολή να προωθήσει την εκπαίδευση παρέχοντας υποτροφίες και προγράμματα σε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές οι οποίοι, καθοδηγούνται από τις αξίες της ελληνικής τους ανατροφής.
* Ο George G. Horiates, Supreme President – Order of AHEPA. Η AHEPA ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα της Γεωργίας – είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη ένωση Αμερικανών ελληνικής προέλευσης και φιλελλήνων με περισσότερα από 400 παραρτήματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη. Η αποστολή της AHEPA είναι να προωθήσει τα αρχαία ελληνικά ιδανικά της Εκπαίδευσης, της Φιλανθρωπίας, της Πολιτικής Ευθύνης και της Οικογενειακής και Ατομικής Αριστείας υπηρετώντας την κοινότητα και με τον εθελοντισμό.
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, με απαραίτητη την εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://zoom.us/webinar/register/WN_xc8CUe9cT6aCebmJheHuMA.
7, Απριλίου, 2021
12:00 μ.μ. Ζώνη US ET – 19:00 μ.μ. Ωρα Αθήνας – 17:00 μ.μ. Ωρα Λονδίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ