Βαθιές αλλαγές συμβαίνουν στον ενεργειακό τομέα, θέτοντας μεγάλες προκλήσεις στα κράτη, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς της δραστηριότητάς της στα προ της πανδημίας επίπεδα. Γύρω από τη διαπίστωση αυτή ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των διοργανωτών από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο η συζήτηση στο υβριδικό -διά ζώσης και διαδικτυακό- Southeast Europe Energy Forum 2021 (SEEF2021), που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
«Είμαστε θεατές βαθέων αλλαγών στον ενεργειακό τομέα , με το πετρέλαιο και το αέριο να σκαρφαλώνουν σε υψηλές τιμές, κάτι που σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές στις πρώτες ύλες επηρεάζει τις τιμές των αγαθών και όλη την αλυσίδα, με ανησυχητικές συνέπειες αυτή τη στιγμή για τις οικονομίες στην Ευρώπη και αλλού», είπε ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου.
Επισήμανε, παράλληλα, πως τα έκδηλα σημάδια της κλιματικής αλλαγής οδηγούν την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις περισσότερες από τις αναπτυγμένες χώρες να νομοθετήσουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και αυτό οδηγεί σε ραγδαία ανάπτυξη των εναλλακτικών και κυρίως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε μία έκρηξη καινοτόμων νέων τεχνολογιών, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη ναυτιλία και τις μεταφορές ευρύτερα στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Σπυρτούνιας παρατήρησε πως η ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία, ασφάλεια και αδιάλειπτη παροχή συνεπάγεται διαφοροποίηση των πηγών, διασύνδεση, και κυρίως διαπεριφερειακές συνεργασίες και αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του ενεργειακού τομέα στη γεωπολιτική.
«Οι περιφερειακές συμμαχίες και η συνεργασία στο ενεργειακό πεδίο, καθορίζουν γεωπολιτικές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη και η κλιματική αλλαγή αναδεικνύει ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως και αποτελεσματικά με την παγκόσμια εφαρμογή ενός βιώσιμου ενεργειακού μοντέλου», τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαoς Μπακατσέλος.
Αναφερόμενος στην ατζέντα και τους συμμετέχοντες στο SEEF2021 επισήμανε ότι «η ισχυρή συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, των ΗΠΑ, των αμερικανικών επιστημονικών και ιδρυματικών οικοσυστημάτων σε συνδυασμό με την παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας από την Ελλάδα και την Ευρώπη στο 5ο φόρουμ, καλλιεργεί το έδαφος για έναν αποτελεσματικό διάλογο που οδηγεί στο μέλλον», καθώς «εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες υποστήριξης στις προοπτικές επενδύσεων με σταθερότητα και ασφάλεια». «Ο ρόλος της Ελλάδας και οι επενδυτικές προοπτικές της έχουν αναβαθμιστεί, δίδοντας σημαντική ώθηση στην οικονομία της χώρας. Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσει το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα για να ξανακερδίσει μία σταθερή ανάπτυξη», επισήμανε ο κ. Μπακατσέλος.
Ο καθηγητής Οικονομικών και Ενεργειακής Οικονομίας στο Audencia Business School και επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Κώστας Ανδριοσόπουλος έκανε έναν απολογισμό των τεσσάρων προηγούμενων διοργανώσεων του ενεργειακού φόρουμ: «Πολλά από τα έργα για την προώθηση των οποίων εργαστήκαμε, παρουσιάζοντάς στα προηγούμενα φόρουμ, πραγματικά υλοποιούνται […] Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες σε έργα υποδομών φυσικού αερίου που είχαμε συζητήσει, ή διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, γίνονται πραγματικότητα».
Η αντιπρόεδρος της Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία καθηγήτρια Κική Κοσμίδου αναφέρθηκε στις αλλαγές που παρατηρούνται στον ενεργειακό τομέα, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα εισήγαγε το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος που ενσωματώνει τους τελευταίους ευρωπαϊκούς στόχους ενώ το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που παρουσιάστηκε πρόσφατα, θα αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους για να επιταχύνει την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση».
Σμαρώ Αβραμίδου